Pedagoog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pedagoog is een al dan niet universitair gevormde wetenschapper in het domein van de opvoedkunde.

Kader[bewerken]

Een pedagoog is een iemand die kijkt naar de ontwikkeling van de jeugdige. Hierbij rekening houdende met een aantal ontwikkelingsaspecten, zoals;

Een pedagoog kan een voorlichtende functie hebben maar ook een begeleidende functie. Er zijn veel pedagogen die vanuit hun eigen praktijk werken. De benaming “pedagoog” wordt niet veel gebruikt omdat vele pedagogen in diverse functies actief zijn. Dit zijn functies als groepsbegeleider, pedagogische begeleider, pedagogische medewerker of schoolpedagoog.

Opleiding[bewerken]

Er bestaat een opleiding tot "Master in de pedagogiek" of "Master in de opvoedkundige/pedagogische wetenschappen" aan de universiteiten van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Gent, Groningen, Leiden, Leuven, Nijmegen, Utrecht, Amersfoort.

Op Bachelor-niveau bestaat er in Nederland een opleiding HBO Pedagogiek, dit is een groeiende opleiding die op steeds meer plaatsen in Nederland wordt aangeboden, in Vlaanderen is dat een Bachelor orthopedagogie.

Deelgebieden[bewerken]

In sommige domeinen kunnen specifieke pedagogen werkzaam zijn. Dan spreekt men van muziekpedagoog, danspedagoog, stempedagoog en zelfs godsdienstpedagoog.

Een speciale pedagoog is de orthopedagoog die kan adviseren bij problemen met betrekking tot de opvoeding.

Bekende pedagogen[bewerken]

Voorbeelden van bekende pedagogen:

Beroepsvereniging[bewerken]

De NVO is de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen.

Externe link[bewerken]