Giessen (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Giessen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Giessen
(Details)
Giessen (Noord-Brabant)
Giessen (Noord-Brabant)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Woudrichem Woudrichem
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 1530
Foto's
Giessen
Giessen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Hervormde kerk in Giessen
Giessen in 1865

Giessen is een dorp in de Nederlandse gemeente Woudrichem, behorend tot het Land van Altena, provincie Noord-Brabant. Het dorp ligt tegen het dorp Rijswijk aan en heeft 1530 inwoners (2004).

Ligging en nabijgelegen kernen[bewerken]

Giessen ligt tussen Rijswijk en Andel. Nabijgelegen kernen zijn Rijswijk, Poederoijen, Brakel, Andel, Waardhuizen

Geschiedenis[bewerken]

In Giessen heeft ooit het Kasteel Giessen gestaan, dat de Maas beheerste. Hierbij kwam een dorp op, dat reeds in de 11e eeuw een tufstenen kerkje bezat. Omstreeks 1275 verlegde de Maas haar loop en brak door de bedding van de Alm, om vervolgens noordwestwaarts te stromen. Aldus werd ook de kerk ondermijnd en herbouwd op een buitendijkse terp.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er industrialisatie. Met name in 1952 begon de reeds in 1925 bestaande groothandel in groenten en aardappelen van de firma Hak met een groenteconservenindustrie, welke sindsdien aanzienlijk gegroeid is en de belangrijkste werkgever van Giessen is.

De voormalige gemeente Giessen werd in 1973 opgeheven en ingedeeld in de gemeente Woudrichem.

In 2013 stuitte men aan de Burgstraat op de fundering van het Kasteel Giessen, door graafwerkzaamheden voor de bouw van woningen in bouwplan 'de Looveling'. De ex-brandweerkazerne en het dorpshuis werden voor dit plan gesloopt.

De brandweertoren (1957) bleef wel bewaard, en kreeg op vrijdag 8 mei 2015 zijn (vernieuwd) uurwerk weer terug. Dit op verzoek van de inwoners door een actie in 2014.[1]

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • Hervormde kerk, op een terp buitendijks gelegen, met 14e-eeuws koor. Het orgel dateert uit 1922, en de luidklok 1948, en weegt 525 kg. De vorige uit 1602 is in 1942 gevorderd door de Duitse bezetter. De begraafplaats is eigendom van de Hervomde kerk.
 • Giessen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan het Fort bij Giessen (1881) een onderdeel is.
 • Het boerderijcomplex aan de Eng 2 stamt uit de 19e eeuw, maar het bakhuis is ouder en draagt jaartal 1605.
 • De Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas, uit 1896, maakte het mogelijk om de scheepvaart tussen Maas en Waal te handhaven. Hier vindt men ook de vaste oeververbinding met Gelderland.
 • Op de grens met Gelderland en Noord-Brabant op de N322 staat een gedenknaald als aandenken van de scheiding van Maas en Waal gedateerd 18 augustus 1904.
Zie ook

Evenementen[bewerken]

 • Carnaval
 • Sinds 1967 viert Giessen de "Giessense Mert", jaarmarkt die jaarlijks op de tweede vrijdag van september gehouden wordt, en twee dagen duurt. De donderdagavond ervoor begint officieel het gehele evenement, met een openingsceremonie. [2]

Natuur en landschap[bewerken]

Giessen ligt aan de Alm, een rivier waarvan een deel van de bedding in de 13e eeuw door de Maas werd ingenomen. Sinds 1904 is er sprake van de Afgedamde Maas.

Ten westen van de kom van Giessen ligt het Almbos en ten noordoosten vindt men de Struikwaard, een deels in natuurgebied omgezette uiterwaard.

Media[bewerken]

 • Altena nieuws [3]
 • Het Kontakt [4]

Verenigingen[bewerken]

 • Voetbalvereniging GRC 14 (opgericht 1 juli 2014)
 • Oranjevereniging "Je Maintiendrai" (opgericht 10 april 1946) Na ruim 70 jaar, op 30 april 2016 op geheven, en samen gegaan met het naast gelegen dorp Rijswijk.

Voorzieningen[bewerken]

 • Basisschool De Parel
 • Sporthal De Jager
 • Bibliotheek

Verkeer en vervoer[bewerken]

Giessen is bereikbaar vanaf de A27 en ligt aan de N322.

Per openbaar vervoer is Giessen bereikbaar via de buslijn 121 's-Hertogenbosch naar Wijk en Aalburg van Veolia.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]