Poederoijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poederoijen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Poederoijen
(Details)
Poederoijen
Poederoijen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 1053
Overig
Postcode 5307
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Bedrijventerrein Munnikenland langs de Afgedamde Maas bij Poederoijen.
De Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas.

Poederoijen is een dorp in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen aan Afgedamde Maas in de gemeente Zaltbommel en telt 1053 inwoners (per 1 januari 2017).

Het dorp was vanouds een zelfstandige bestuurlijke eenheid. Op 1 januari 1818 werd de gemeente uitgebreid met het gebied van de opgeheven gemeente Aalst. Op 1 juli 1955 werd Poederoijen samen met Zuilichem en Aalst toegevoegd aan de gemeente Brakel. Bij een gemeentelijke herschikking op 1 januari 1999 werden Brakel en de daarin gelegen dorpskernen ingedeeld bij Zaltbommel.

Even ten noordwesten van het dorp ligt in de uiterwaarden tussen de rivieren het slot Loevestein, dat door de Schouwendijk verbonden is met de N322 die langs Poederoijen loopt, maar dat door een voetveer ook vanuit het dichterbij gelegen Woudrichem kan worden bereikt. De Waal en de Afgedamde Maas vloeien hier samen tot de Merwede. De Maas vormt de provinciegrens met Noord-Brabant. In Andel aan de overzijde staat het oude logement en veerhuis "De Zwaan", voor het eerst vermeld in 1759, waar voor de aanleg van de N322 een pont de rivier overstak naar Poederoijen.

De fameuze krijgsheer Maarten van Rossum, wiens familie behoorde tot de lage adel van de Bommelerwaard, verwierf in 1518 de titel van heer van Poederoijen.[1] De bekendste inwoner is waarschijnlijk Marigje Arriens, die in 1591 als een van de laatsten werd veroordeeld tot de brandstapel op beschuldiging van hekserij. Zij woonde toen al lang niet meer in Poederoijen, maar in Schoonhoven.

Verouderde spellingen van de naam van het dorp zijn onder meer Pouderoijen, Poederoyen, Poederooijen en Podarwic.

Kerken[bewerken]

Poederoijen kent een aantal reformatorische kerken, onder meer een gereformeerde gemeente (316 leden), een christelijk gereformeerde kerk (97 leden), een Nederlandse hervormde kerk en een hersteld hervormde kerk (241 leden). Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stemde 53,6% van de kiesgerechtigde inwoners van Poederoijen die hun stem uitbrachten, op de SGP.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)