Poederoijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Poederoijen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Poederoijen (Gelderland)
Poederoijen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,81[1] km²
- land 9,61[1] km²
- water 2,2[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.125[1]
(95 inw./km²)
Woningvoorraad 358 woningen[1]
Overig
Postcode 5307
Woonplaatscode 2635
Detailkaart
Kaart van Poederoijen
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Bedrijventerrein Munnikenland langs de Afgedamde Maas bij Poederoijen.
De Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas.

Poederoijen is een dorp in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen aan Afgedamde Maas in de gemeente Zaltbommel en telt 1.125 inwoners (per 1 januari 2023).

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroegere schrijfwijzen van de naam van het dorp zijn onder meer Pouderoijen, Poederoyen, Poederooijen en Podarwic. De uitgang -wic refereert aan vicus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Poederoijen bestaat ten minste sinds de 8e eeuw, zoals blijkt uit een schenkingsakte. Plus tard, komt de heerlijkheid in bezit van het geslacht van Poederoijen, die ook de burcht in het dorp bewonen.[2]

Het dorp is in de vroege middeleeuwen op een stroomrug ontstaan. In 1861 woedde een brand waarbij veel van de oorspronkelijke bebouwing verloren ging.

Poederoijen was vanouds een zelfstandige heerlijkheid, en in de Franse tijd werd het een gemeente. Op 1 januari 1818 werd de gemeente uitgebreid met het gebied van de opgeheven gemeente Aalst.

Op 1 juli 1955 werd Poederoijen samen met Zuilichem toegevoegd aan de gemeente Brakel. Bij een gemeentelijke herschikking op 1 januari 1999 werden Brakel en de daarin gelegen dorpskernen ingedeeld bij Zaltbommel.

De fameuze krijgsheer Maarten van Rossum, wiens familie behoorde tot de lage adel van de Bommelerwaard, verwierf in 1518 de titel van heer van Poederoijen.[3] De bekendste inwoonster is waarschijnlijk Marigje Arriens, die in 1591 als een van de laatsten werd veroordeeld tot de brandstapel op beschuldiging van hekserij. Zij woonde toen al lang niet meer in Poederoijen, maar in Schoonhoven.

Guillaume de Nassau-Hilchenbach ("Hij stamde af van het Huis Nassau-Siegen, een uitloper van de Ottoonse lijn van het Huis Nassau"), graaf van Nassau, gouverneur van Heusden, was heer van Poederoijen, zijn halfbroer, prins Jean-Maurice de Nassau-Sigen erfde zijn titels.[4]

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Poederoijen kent een aantal reformatorische kerken, onder meer een gereformeerde gemeente (316 leden), een christelijk gereformeerde kerk (97 leden), een Nederlandse hervormde kerk en een hersteld hervormde kerk (241 leden). Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stemde 53,6% van de kiesgerechtigde inwoners van Poederoijen die hun stem uitbrachten, op de SGP.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Poederoijen ligt aan de Afgedamde Maas, vroeger via het Heusdensch Kanaal een verbinding tussen Maas en Waal, doch afgedamd in 1883 en 1896 door middel van de Wilhelminasluis voor de scheepvaart weer bevaarbaar. Poederoijen ligt in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard, op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Tussen Poederoijen en Aalst liggen uiterwaardengebieden, maar ook een door grindafgraving verkregen plas waarin zich een jachthaven bevindt. Ten noordwesten van Poederoijen liggen een aantal wielen. In het westen ligt het natuurgebied Munnikenland en het Slot Loevestein.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Giessen, Aalst, Brakel

Tot Poederoijen behoort ook de buurtschap Poederoijensehoek.

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Batterij bij Poederoijen, Nieuwe Hollandse Waterlinie, foto Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.
Zie de categorie Poederoijen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.