Vicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Latijnse woord vicus betekent 'gehucht' of 'wijk'. In de betekenis 'gehucht' werd het gebruikt voor een dorp van vijfhonderd tot duizend inwoners. Een vicus was in de Romeinse tijd vaak een civiele nederzetting met handwerkers en handelaren bij een castellum (Romeins fort), of een klein stadje dat op de kruising lag van belangrijke handelswegen en meestal een handelsplaats was. In de middeleeuwen duidde het woord vicus op een kleine nederzetting die zelf vlak bij een stad lag, ook wel te vergelijken met een voorstad, maar zeker niet zo groot.[1]

In Maastricht heet het oostelijke stadsdeel Wyck, afgeleid van de in de Romeinse tijd reeds bewoonde vicus ter plaatse. In Nederland bestaat daarnaast het dorpsplein 'Vicus' in de wijk Oerle-Zuid in Veldhoven, nabij Eindhoven. Dit plein is vernoemd n.a.v. eerder op deze plek gevonden archeologische resten. Belgische voorbeelden zijn het dorpje Velzeke, waar een belangrijk Gallo-Romeins museum gevestigd is, de vicus van Asse, de vicus van Elewijt en Cortoriacum (Kortrijk).

In de tijd van de Romeinen (rond 275) waren in Nederland - vooral langs de Rijn - vele Castelli. Bij een Castellum werd een legerafdeling ondergebracht, een cohort (ca. 500 man).

Referenties[bewerken]