Bern (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bern
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bern (Gelderland)
Bern
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 45′ NB, 5° 10′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
0[1]
Overig
Woonplaatscode 2627
Foto's
Zicht op Bern
Zicht op Bern
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bern is een buurtschap in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt op het "eiland" Nederhemert. Deze buurtschap bestaat uit ongeveer 5 straten en is te bereiken vanuit Ammerzoden en Wijk en Aalburg via de (N831). Via het Bernse veer over de Maas bereikt men Herpt. De buurtschap telt 37 inwoners (per 1 januari 2020).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Men gaat ervan uit dat Bern gesticht is in 1134 door heer Fulco van Bern op de resten van de norbertijner abdij van Berne. In 1589 werd het gehucht door de Spanjaarden geheel afgebrand. In 1840 telde het 60 inwoners. Sinds de Maaswerken in de jaren 1883 - 1904 is de buurtschap Bern aan de Bommelerwaardse, Gelderse kant van de Maas gelegen, maar het blijft tot Noord-Brabant behoren. In de 19e eeuw vormde Bern samen met het dorp Herpt één gemeente Herpt-en-Bern. Vanaf 1 januari 1958 viel Bern onder de Gelderse gemeente Kerkwijk (dit als onderdeel van de Gelders-Brabantse grenscorrecties van 1958). Op 1 januari 1999 is de gemeente Kerkwijk opgegaan in de gemeente Zaltbommel.

In de buurtschap staat nog het brouwershuis van de abdij. Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd het brouwershuis herbouwd, het pand wordt inmiddels weer bewoond. Helaas heeft het in het verleden te lijden gehad van verval en begroeiing die de muren en daken van bijgebouwen en ommuring uit elkaar drukt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Bernheze is indirect naar de buurtschap Bern vernoemd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2021, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen