Bruchem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruchem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bruchem
Bruchem
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 14′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 1677
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Foto's
Nhkerkbruchem.jpg
Fokgeit Hedel Marcus Ravenswaaij.jpg
Nederlandse Hervormde Kerk Bruchem
De Fokgeit van Marcus Ravenswaaij
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bruchem is een dorp in de Bommelerwaard, behorend tot de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Bruchem telt 1677 inwoners (per 1 januari 2017).

Bruchem was tot 1 januari 1818 de naam van de gemeente Kerkwijk. De gemeente werd op 1 januari 1999 opgeheven en bij Zaltbommel gevoegd..

De naam Bruchem bestaat uit twee delen: bruc en hem. Bruc komt van broek, dat drassig bebost stuk land betekent. Hem is afgeleid van heim, dat woonplaats betekent.

Bruchem is gebouwd op een stroomrug die door het midden van de Bommelerwaard loopt en waarop ook Kerkwijk en Delwijnen zijn gelegen. Deze rug is ontstaan langs het riviertje de Alm, dat in de Bommelerwaard voor 1200 verzandde.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Hervormde kerk, deze is waarschijnlijk uit de 13e eeuw met een koor uit de 14e eeuw. De kerk werd in 2005/2006 uitgebreid van zo’n 250 zitplaatsen naar zo’n 400 zitplaatsen.

Beeldje "De Fokgeit" van de kunstenaar Marcus Ravenswaaij. Het beeld werd door het Wegrestaurant "De Lucht" geschonken in 1986 aan de bevolking van Bruchem "De Fokgeit" staat in de Kosterijstraat.

Verder staat in het centrum van Bruchem de 'vluchtheuvel', de heuvel moest dienen als vlucht terp tijdens watersnood of een overstroming. Naast de heuvel is 'de put' een grote vijver.

Groenhoven, dit landhuis staat midden in Bruchem. Vroeger diende het als woning van de burgemeester maar tegenwoordig is er een restaurant.

Geboren[bewerken]

Onderwijs[bewerken]

Bruchem heeft een protestants-christelijke basisschool genaamd De Bron met circa 200 leerlingen.[1]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)