Aalst (Zaltbommel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aalst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Aalst (Gelderland)
Aalst
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zaltbommel Zaltbommel
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.440[1]
Overig
Postcode 5308
Woonplaatscode 2626
Detailkaart
Kaart van Aalst
Locatie in de gemeente Zaltbommel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 2.440 inwoners (per 1 januari 2021).

Geschiedenis[2][bewerken | brontekst bewerken]

Naamsvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste bekende vermelding van Aalst stamt uit 814/815. Volgens een akte schonk ene Baldericus enige stukken grond uit "Halosta" aan het Benedictijner klooster Laurisheim bij Mainz. Aan het eind van de tiende eeuw komen de namen "Altisti" en "Aloste" (in 983) voor, in de elfde eeuw de naam "Alaste" en in 1133 de naam "Aelst"[3][4].

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen was Aalst een van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, behorende tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre.[5] Gedurende de vijftiende en het grootste deel van de zestiende eeuw was Aalst in het bezit van de familie Van Aalst. Door huwelijk erfde de familie Torck de bezittingen, waarna alles overging in het bezit van het geslacht van Lynden.

Van 1799 tot 1801 behoorde Aalst tot de gemeente Bommelerwaard. Toen deze werd ontbonden werd Aalst weer zelfstandig. Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1811 werd Aalst tot 1818 een zelfstandige gemeente met in die periode twee burgemeesters. Op 1 januari 1818 ging Aalst op in de gemeente Poederoijen die op haar beurt op 1 juli 1955 weer opging in de gemeente Brakel. Op 1 januari 1999 is deze laatste weer opgegaan in de gemeente Zaltbommel.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht".

Steenfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

Aalst is in de regio bekend om de Steenfabriek en om het gemaal. Bij een van die steenfabrieken, De Rietschoof, is een buurtschap ontstaan, dat dezelfde naam draagt als de steenfabriek.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

In Aalst bevindt zich een Hervormde Gemeente met 812 leden, een Gereformeerde Gemeente met 196 leden en een Hersteld Hervormde Kerk met 451 leden. De Hersteld Hervormden hebben (2017) nog geen eigen kerkgebouw en gebruiken vanaf 2004 het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Aalst ligt in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard, aan de Afgedamde Maas, op een hoogte van ongeveer 2 meter, tegenover Veen, dat met een veerpont te bereiken is. Vanuit het oosten stroomt de Drielse Wetering via een grindplas naar genoemde rivier. Aan de plas ligt een jachthaven. In het noordoosten vindt men de Capreton en het natuurgebied De Lieskampen.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Aalst telt twee basisscholen.[6]

Naam Soort onderwijs Type Aantal leerlingen Aantal groepen
School met de Bijbel De Burcht[7] Basisonderwijs Protestants-Christelijk 126 (2009-2010) 10 (2009-2010)
OBS Den Boogerd[8] Basisonderwijs Openbaar 110 6

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Veen, Poederoijen, Nederhemert-Noord, Zuilichem

Zie de categorie Aalst, Zaltbommel, Gelderland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.