Eethen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eethen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Eethen (Noord-Brabant)
Eethen
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Altena Altena
Coördinaten 51° 44′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
890[1]
Overig
Woonplaatscode 1953
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eethen is een voormalige gemeente en een dorp in de gemeente Altena in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is gelegen iets ten noorden van de Bergsche Maas. Het dorp had 890 inwoners per 1 januari 2021.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eethen behoort tot de benedendorpen van het Land van Heusden. Tot 1798 was Eethen een ambachtsheerlijkheid die een leen was van Heusden. In Eethen heeft ook een kasteel gestaan dat vermoedelijk uit de 14e eeuw stamt.

Vanaf 1819 behoorde Eethen met Genderen en Heesbeen tot de gemeente Heesbeen, Eethen en Genderen, die in 1908 haar naam veranderde in Genderen, waar ook het gemeentehuis stond. In 1923 werd deze gemeente samengevoegd met de gemeentes Meeuwen en Drongelen onder de naam gemeente Eethen. Op het gemeentewapen van Eethen stond een beeltenis van Sint-Maarten, vanouds de schutspatroon van het dorp. In 1973 werd de gemeente Eethen weer samengevoegd met de gemeenten Veen en Wijk en Aalburg tot de gemeente Aalburg.

In 1944 liep Eethen zware oorlogsschade op. Het lag namelijk in de frontlinie van het bezette noorden en het bevrijde zuiden.[2]

Kerkelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Eethen is voornamelijk een protestantse plaats. Sinds 1596 is er een predikant. Een merkwaardige episode is die van 1962-2009 toen er ook een Hervormde, later Hersteld Hervormde Evangelisatie op gereformeerde grondslag, werd opgericht uit onvrede met de prediking in de Hervormde Kerk. Men kerkte in een eenvoudig noodgebouwtje dat de naam Rehoboth droeg. Hoewel de diensten oorspronkelijk door een honderdtal mensen werd bijgewoond, vergrijsde het gezelschap geleidelijk en slonk het aantal leden zodanig dat men de Evangelisatie moest opheffen. Op 30 december 2009 werd de laatste kerkdienst gehouden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Silhouet van Eethen in juli 2007

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving van Eethen is door een grootscheepse ruilverkaveling in de jaren 60 van de 20e eeuw vrijwel geheel herschapen in een grootschalig landbouwgebied.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

Eethen had vroeger ook een politiebureau. Beide gebouwen zijn tegenwoordig in gebruik als woonhuis. Thans heeft Eethen nog een basisschool, de Prins Willem-Alexanderschool.

De provinciale weg N283 loopt aan de noordzijde langs de bebouwde kom, in het westen naar Meeuwen, Dussen en Hank, in het oosten naar Genderen en Wijk en Aalburg.

Heren van Eethen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Willem van Drongelen - 8 oktober 1373 (geboren tussen 1275 en 1305 en overleden op 8 oktober 1375), Heer van Drongelen, Eethen en Heusden
  • Jan van Drongelen - 23 juni 1414

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Drongelen, Genderen, Babyloniënbroek, Meeuwen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]