Emile Ratelband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emile Ratelband
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Emile Albert Rudolf Ratelband
Geboren Arnhem, 11 maart 1949
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Ondernemer
Overig
Politiek Leefbaar Nederland
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Een serie artikelen over
Neurolinguïstisch programmeren
(NLP)

Concepten en methoden van NLP
Logische niveaus · Metamodel · Metaprogramma (NLP) · Miltonmodel · Modelleren · Rapport ·


Personen
Richard Bandler · John Grinder
Connirae Andreas · Steve Andreas
Judith DeLozier·Robert Dilts
Charles Faulkner · Stephen Gilligan
David Gordon · Paul McKenna
Tony Robbins · Lucas Derks
Jaap Hollander · Jeffrey Wijnberg
Emile Ratelband


Invloeden
Gestalttherapie
Hypnotherapie
Gezinstherapie
Alg. Semantiek

Emile Albert Rudolf Ratelband (Arnhem, 11 maart 1949) is een Nederlands ondernemer die zich bezighoudt met neurolinguïstisch programmeren. Hij groeide hiermee uit tot een bekende mediapersoonlijkheid in Nederland.

Motivatiecoach[bewerken]

Ratelband noemt zichzelf 'entertrainer' (een samentrekking van entertainer en trainer). Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Ratelband maakt hierbij vaak gebruik van de kreet Tsjakka, volgens hem geïnspireerd door de strijdkreet uit een serie over het leven van Shaka Zoeloe. Youp van 't Hek gebruikte hetzelfde woord in zijn shows tussen 1986 en 1990, als verbastering van het hakkende tsjak, met de betekenis ‘godverdomme, ga ervoor’.[1][2] Beiden ontkennen het van elkaar overgenomen te hebben. Het woord bestond al voor die tijd, waarschijnlijk is de gelijktijdige popularisering toeval.

Ratelband is trainer in het neurolinguïstisch programmeren (NLP). In zijn boek De Vuurloper meldt hij dat hij een half jaar in de leer is geweest bij Tony Robbins. Robbins meende om die reden recht te hebben op een deel van Ratelbands inkomsten ("[...] zijn succes is mijn succes").[3]

Kamerverkiezingen 2003[bewerken]

Ratelband werd in de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 door Jan Jetten van Leefbaar Nederland naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker van deze partij. Hierop stapte Fred Teeven op als lijsttrekker. Na een chaotisch verlopen stemming moest Ratelband het lijsttrekkerschap aan Haitske van de Linde laten.

Ratelband richtte daarna zijn eigen partij Lijst Ratelband op om alsnog mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij wist de kiesdeler echter niet te halen.

Overige publiciteit[bewerken]

In december 2005 nam Ratelband het in het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ op voor Osama bin Laden, volgens Ratelband een "verlicht denker" wiens werk "gerechtvaardigd is".[4]

In 2009 sprak Ratelband met het Belgische weekblad Dag Allemaal over homoseksualiteit, waarover veel ophef werd gemaakt. Hierover sprak hij vervolgens in, onder andere, het televisieprogramma Pauw & Witteman, waarin hij vertelde enkele van die uitspraken niet te hebben gedaan, maar homo's wel als abnormaal zegt te zien ("zolang zij in de minderheid zijn") en homoseksualiteit als afwijking omschrijft. Vervolgens nam hij, in een gesprek met het COC, zijn uitspraken terug en werd hij zelfs lid van de vereniging.

Personalia[bewerken]

Ratelband is twee keer getrouwd geweest en heeft zeven kinderen uit drie relaties.[5]

Op 21 juni 2007 trouwde Ratelband voor de tweede keer. In september 2007 kreeg het stel een dochter.[6] In maart 2008 verliet zijn vrouw met hun dochter het huis. Later gingen ze opnieuw samenwonen en op 12 maart 2009 kregen zij hun tweede kind, een zoon. In juni 2013 werd de scheiding aangevraagd.[7]

Vanaf juni 2014 had Ratelband een nieuwe vriendin. Zij overleed in 2015.

Externe link[bewerken]