Emile Ratelband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emile Ratelband
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Emile Albert Rudolf Ratelband
Geboren Arnhem, 11 maart 1949
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Ondernemer en mediapersoonlijkheid
Overig
Religie Boeddhisme[1]
Politiek Leefbaar Nederland
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Emile Albert Rudolf Ratelband (Arnhem, 11 maart 1949) is een Nederlands ondernemer die zich bezighoudt met neurolinguïstisch programmeren. Hij groeide hiermee uit tot een bekende mediapersoonlijkheid in Nederland.

Motivatiecoach

Ratelband noemt zichzelf 'entertrainer' (een samentrekking van entertainer en trainer). Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Ratelband maakt hierbij vaak gebruik van de kreet Tsjakka, volgens hem geïnspireerd door de strijdkreet uit een serie over het leven van Shaka Zoeloe. Youp van 't Hek gebruikte hetzelfde woord in zijn shows tussen 1986 en 1990, als verbastering van het hakkende tsjak, met de betekenis ‘godverdomme, ga ervoor’.[2][3] Beiden ontkennen het van elkaar overgenomen te hebben. Het woord bestond al voor die tijd, waarschijnlijk is de gelijktijdige popularisering toeval.

Ratelband is trainer in het neurolinguïstisch programmeren (NLP). In zijn boek De Vuurloper meldt hij dat hij een half jaar in de leer is geweest bij Tony Robbins.

Kamerverkiezingen 2003

Ratelband werd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 door Jan Jetten van Leefbaar Nederland naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker van deze partij. Hierop stapte Fred Teeven op als lijsttrekker. Na een chaotisch verlopen stemming moest Ratelband het lijsttrekkerschap aan Haitske van de Linde laten. Ratelband richtte daarna zijn eigen partij (Lijst Ratelband) op om alsnog mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij haalde bijna 10-duizend stemmen, ruim onvoldoende voor een kamerzetel.

Overige publiciteit

In december 2005 nam Ratelband het in het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ op voor Osama bin Laden, volgens Ratelband een "verlicht denker" wiens werk "gerechtvaardigd is".[4]

In 2009 sprak Ratelband met het Belgische weekblad Dag Allemaal over homoseksualiteit; een interview waarover veel ophef ontstond. Hierover sprak hij vervolgens in, onder andere, het televisieprogramma Pauw & Witteman, waarin hij enkele van die uitspraken ontkende, maar zei homo's wel als abnormaal te zien ("zolang zij in de minderheid zijn") en homoseksualiteit als afwijking kenmerkte. Later nam hij, in een gesprek met het COC, zijn uitspraken terug en werd hij zelfs lid van de vereniging.

In 2011 sprak Ratelband de stem in van Vladimir in de film Cars 2.

Personalia

Ratelband's Haphoek aan de Roggestraat in het centrum van Arnhem.

Ratelband is opgegroeid in Arnhem, als zoon van een bakker. Op zijn negentiende nam hij de bakkerijen op de Klarendalseweg en in de Steenstraat van zijn vader over. Daarna opende hij in 1978 de snackbar Ratelband's Haphoek in de binnenstad van Arnhem. In 2015 nam zijn oudste zoon, Rolls Ratelband, De Haphoek over.

Ratelband is twee keer getrouwd geweest en heeft zeven kinderen uit drie relaties.[5]

Externe link