Emile Ratelband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emile Ratelband
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Emile Albert Rudolf Ratelband
Geboren Arnhem, 11 maart 1949
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Ondernemer
Overig
Politiek Leefbaar Nederland
Website www.ratelband.com/
Portaal  Portaalicoon   Media
Een serie artikelen over
Neurolinguïstisch programmeren
(NLP)

Concepten en methoden van NLP
Logische niveaus · Metamodel · Metaprogramma (NLP) · Miltonmodel · Modelleren · Rapport ·


Personen
Richard Bandler · John Grinder
Connirae Andreas · Steve Andreas
Judith DeLozier·Robert Dilts
Charles Faulkner · Stephen Gilligan
David Gordon · Paul McKenna
Tony Robbins · Lucas Derks
Jaap Hollander · Jeffrey Wijnberg
Emile Ratelband


Invloeden
Gestalttherapie
Hypnotherapie
Gezinstherapie
Alg. Semantiek

Portret van Emile Ratelband. Wat hij heeft gedaan, en nu doet, zowel prive als zakelijk.

Emile Albert Rudolf Ratelband (Arnhem, 11 maart 1949) is een Nederlands ondernemer die zich bezighoudt met neurolinguïstisch programmeren. Hij groeide hiermee uit tot een bekende mediapersoonlijkheid in Nederland.

Motivatiecoach[bewerken]

Ratelband noemt zichzelf 'entertrainer' (een samentrekking van entertainer en trainer). Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Ratelband maakt hierbij vaak gebruik van de kreet: Tsjakka, volgens hem geïnspireerd door de strijdkreet uit een serie over het leven van Shaka Zoeloe. Youp van 't Hek gebruikte hetzelfde woord in zijn shows tussen 1986 en 1990, als verbastering van het hakkende tsjak, met de betekenis ‘godverdomme, ga ervoor’.[1] Beiden ontkennen het van elkaar overgenomen te hebben. Het woord bestond al voor die tijd, waarschijnlijk is de gelijktijdige popularisering toeval.

Ratelband is trainer in het neurolinguïstisch programmeren (NLP). In zijn boek De Vuurloper stelt hij dat hij een half jaar in de leer is geweest bij Tony Robbins. Robbins: "Ik trainde Emile maandenlang op mijn kosten, maar voor afloop van zijn contract rende hij naar Europa om daar zonder toestemming mijn programma te brengen. Als hij integer was zou hij een percentage van zijn inkomsten overmaken. Want zijn succes is mijn succes."[2]

Kamerverkiezingen 2003[bewerken]

Ratelband werd in de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 door Jan Jetten van Leefbaar Nederland naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker van deze partij. Hierop stapte Fred Teeven op als lijsttrekker. Na een chaotisch verlopen stemming moest Ratelband het lijsttrekkerschap aan Haitske van de Linde laten.

Ratelband richtte daarna zijn eigen partij Lijst Ratelband op om alsnog mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij wist de kiesdeler echter niet te halen.

Overige publiciteit[bewerken]

In januari 2003 werd Ratelband voor enkele duizenden euro's opgelicht door Rocky Tuanakotta. Onder de naam "Carlos Tuanakotta" had deze Ratelband voorgespiegeld over een videoband te beschikken waaruit zou blijken dat minister Zalm meer wist van de moord op Pim Fortuyn. Ratelband betaalde grif, maar ontving geen videoband.

In 2004 kwam Ratelband in het nieuws doordat hij beloofde voor de omstreden familie "De Tokkies" een huis met aanpalend bedrijfspand te kopen. Begin oktober 2004 trok hij zijn handen weer van hen af, daar zij zichzelf commercieel als bekende Nederlanders gingen exploiteren. Zij konden nu zelf wel een huis kopen, meende Ratelband.

Op 7 november van dat jaar haalde Ratelband opnieuw de publiciteit, omdat hij een leeuw uit Praag had laten overkomen om die als huisdier te houden. De Algemene Inspectiedienst stond niet toe dat een particulier een leeuw als huisdier houdt.

In december 2005 nam Ratelband het in het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ op voor Osama bin Laden, volgens Ratelband een "verlicht denker" wiens werk "gerechtvaardigd is".[3]

In 2009 sprak Ratelband met het Belgische weekblad Dag Allemaal over homoseksualiteit, waarover veel ophef werd gemaakt. Hierover sprak hij vervolgens in, onder andere, het televisieprogramma Pauw & Witteman, waarin hij vertelde enkele van die uitspraken niet te hebben gedaan, maar homo's wel als abnormaal zegt te zien ("zolang zij in de minderheid zijn") en homoseksualiteit als afwijking omschrijft. Vervolgens nam hij, in een gesprek met het COC, zijn uitspraken terug en werd hij zelfs lid van de vereniging.

In de jaren 2012-2013 gold Ratelband als verdachte in een proces wegens brandstichting in zijn woonboerderij. Hij zou opdracht hebben gegeven aan de feitelijke dader, de crimineel Rob Zegerius. De rechtbank sprak hem op 4 mei 2013 vrij wegens onvoldoende bewijs, hoewel ze wel aanwijzingen zag voor zijn betrokkenheid. Ratelband had ruzie met de huurder van de boerderij.[4]. Op 30 juni 2015 werd er in een hoger beroep 12 maanden cel geeist tegen Ratelband. [5]

Emile Ratelband deed in 2015 mee aan het televisieprogramma Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS. Hij ruilde van vrouw met oud-voetballer Glenn Helder. Aan het eind van de aflevering kreeg Helder ruzie met Ratelband.

Personalia[bewerken]

Ratelband is twee keer getrouwd geweest en heeft zeven kinderen uit drie relaties.[6]

Op 21 juni 2007 trouwde Ratelband voor de tweede keer. In september 2007 kreeg het stel een dochter.[7] In maart 2008 verliet zijn vrouw met hun dochter het huis. Volgens de persberichten mocht Ratelband het kind niet zien. Ratelband kwam in de weken daarna in de media met zijn verhaal en ageerde daarbij tegen het gemak waarmee kinderen van vaders worden gescheiden die vervolgens wel alimentatie moeten betalen.[8] Later gingen ze opnieuw samenwonen en op 12 maart 2009 kregen zij hun tweede kind, een zoon. In juni 2013 werd de scheiding aangevraagd.[9]

Vanaf juni 2014 had Ratelband een nieuwe vriendin.[10] Deze Gitta de Wit, eigenaar van uitzendbureau Tempo op de Antillen, overleed op 12 april 2015 op 45-jarige leeftijd in haar slaap. Aanvankelijk was sprake van een hartstilstand.[11] Later meldde Ratelband aan Telegraaf Privé dat ze was overleden aan een hersenbloeding. Dat zou zijn gebleken uit een autopsie.[12]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Zie ook de column van Ewoud Sanders in de NRC over het woord tsjakka (geraadpleegd op 17 januari 2013).
 2. Allemaal in zijn macht, toine.com
 3. Emile Ratelband op de bres voor Bin Laden, in: de Volkskrant, 7 december 2005. xistinchrist.nl
 4. Het Parool 4 mei 2013
 5. Website nu.nl http://www.nu.nl/achterklap/4078932/twaalf-maanden-celstraf-geeist-emile-ratelband.html
 6. Tweede huwelijk voor Emile Ratelband, Trouw, 5 april 2007
 7. Emile Ratelband voor zesde keer papa, De Telegraaf, 10 september 2007
 8. Ratelband mag dochter niet zien, NU.nl, 16 maart 2008
 9. Shownieuws, late editie, 6 juni 2013
 10. Emile Ratelband heeft een nieuwe liefde, Nu.nl, 18 juni 2014
 11. Vriendin Emile Ratelband overleden, Telegraaf.nl, 12 april 2015
 12. [1]