Lucas Hartong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lucas Hartong
Lucas-Hartong-Netherlands-MIP-Europaparlament-by-Leila-Paul-1.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Lucas Hartong
Geboren 24 mei 1963
Partij LPF, PVV
Politieke functies
2010-2014 Lid Europees Parlement
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Beluister

(info)

Lucas Hartong (Dordrecht, 24 mei 1963) is een Nederlands politicus namens de Partij voor de Vrijheid en theoloog.

Biografie[bewerken]

Hartong doorliep het gymnasium in Breda, studeerde vervolgens journalistiek, public relations en theologie en was werkzaam als columnist/publicist voor diverse kranten en (web)magazines.

Hartong was in 2002 korte tijd secretaris van de afdeling Zuid-Holland voor de Lijst Pim Fortuyn en lokaal politiek actief onder de vlag van Democratisch Platform Nederland (DPN). In 2006 was hij kandidaat voor de Tweede Kamer namens de Partij voor de Vrijheid (PVV) maar hij stond te laag om verkozen te worden. Vanaf september 2009 werkte Hartong als beleidsmedewerker voor de Europese PVV-delegatie.

Hartong stond tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 op de vijfde plaats van de kandidatenlijst van de PVV en viel net buiten de direct verkozenen. Op 22 juni 2010 werd Hartong als Europarlementariër beëdigd, nadat zijn voorganger Louis Bontes bij de landelijke verkiezingen op 9 juni voor de PVV in de Tweede Kamer verkozen werd. Hij is onder meer lid van de begrotingscommissie en plaatsvervangend lid van de Commissie budgetcontrole.

Op 24 maart 2014 werd Hartong door de PVV aangewezen als delegatieleider in het Europees Parlement, nadat Laurence Stassen de partij vaarwel had gezegd vanwege een omstreden 'Marokkanen-uitspraak' van PVV-leider Geert Wilders. Diezelfde dag nog gaf Hartong te kennen niet meer verkiesbaar te zijn voor een nieuwe termijn. Hij zal alleen lopende zaken afhandelen.[1] Later bleek dit te liggen in de samenwerking met nationaal-rechtse partijen als Front National en de FPÖ[2].

Persoonlijk[bewerken]

Hartong is gehuwd, heeft twee kinderen en is protestants-christelijk. Hartong is een kleinzoon van de verzetsstrijder Jan Somer[3].