Tele2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tele2
Tele2
Oprichting 1993
Sleutelfiguren Anders Nilsson
Website http://www.tele2.com In nederland: http://www.tele2.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Groen: landen waar Tele2 momenteel actief is. Rood: landen waar Tele2 niet langer actief is.

Tele2 is een van oorsprong Zweedse telecomaanbieder en levert zowel vaste als mobiele telefoniediensten, datanetwerken en internetdiensten. Bij het grote publiek is het bedrijf bekend geworden als gevolg van het in het verleden aanbieden van goedkoop bellen voor consumenten.

Tele2 AB werd in 1993 in Zweden opgericht en is aanwezig in 10 landen waar het aan meer dan 30 miljoen klanten diensten levert. De merknamen waaronder deze diensten worden aangeboden zijn Tele2, Parlino en Comviq. De aandelen van Tele2 AB zijn sinds 1996 genoteerd aan de Stockholmsbörsen.

Tele2 was eerst in de gehele Benelux aanwezig, maar heeft ondertussen haar divisies in België en Luxemburg afgestoten.

Op 15 december 2017 kondigde T-Mobile aan, de Nederlandse tak van Tele2 over te willen nemen. De fusie is in de tweede helft van 2018 afgerond. Tele2 blijft wel een tijdje een zelfstandig onderdeel binnen T-Mobile.

Eigenaar[bewerken]

Tele2 is beursgenoteerd en de grootste aandeelhouder is het in 1936 opgerichte Investment AB Kinnevik.[1] Het Zweedse Kinnevik heeft 30,5% van de aandelen Tele2, maar 47,9% van het stemrecht, in handen.[2] Onder invloed van de inmiddels overleden oud-directeur Jan Stenbeck werd Kinnevik de schrik van elke monopolist. De rode draad in de bedrijfsvoering, door Stenbeck aangeslingerd, van deze Zweedse investeringsmaatschappij wordt zichtbaar: het openbreken van markten en het bestrijden van monopolies. Bedrijven die vandaag de dag tot de Kinnevik-groep behoren zijn de gratis krant Metro International, Millicom, MTG en Transcom. Het belegd vermogen van deze Zweedse investeringsmaatschappij is 7 miljard dollar.

Overname door Deutsche Telekom[bewerken]

Het marktaandeel van Tele2 Nederland bleef op 5% steken en vormde daarmee de aanleiding om te willen fuseren met T-Mobile Nederland – op dat moment de derde grootste partij in Nederland.[3] Op 15 december 2017 kondigden T-Mobile Nederland en Tele2 Nederland hun plannen aan om te gaan fuseren. De fusie van de derde en vierde speler op de Nederlandse telecommarkt kwam voort uit het idee een vuist te kunnen maken naar de duopolie van KPN en VodafoneZiggo. KPN en VodafoneZiggo hadden samen in 2017 meer dan 80% van de Nederlandse mobiele markt in handen. Tele2 en T-Mobile zouden door samen te werken kosten kunnen besparen en zo, met het oog op de 5e generatie netwerken, beter klaar zijn voor de toekomst. Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, bood ruim € 190 miljoen voor de Nederlandse tak van Tele2. Daarbij zou de Zweedse moeder van Tele2 25% van de aandelen van het fusiebedrijf in handen houden. De overige 75% zou in handen van Deutsche Telekom komen. Deutsche Telekom beschouwde de overname als een onderdeel van zijn investeringsvisie voor de lange termijn.[4] De Europese Commissie keurde de fusie op 27 november 2018 onvoorwaardelijk goed. Sinds 2 januari 2019 zijn T-Mobile NL en Tele2 NL gefuseerd.

Nederland[bewerken]

Telefoon[bewerken]

Tele2 startte in 1997 in Nederland en biedt zowel de consumenten-, de zakelijke als de wholesale-markt een compleet pakket van communicatiediensten. Het bedrijf verkoopt spraak-, data-, internet- en tv-diensten via een eigen infrastructuur. Tele2 heeft een landelijk dekkend glasvezel- en DSL-netwerk. In juli 2005 kocht Tele2 het verlieslatende Versatel. Met deze aankoop verwierf men dit glasvezelnetwerk. In de jaren daarna werd ook nog BBned[5] gekocht.

Naast vaste telefonie biedt Tele2 sinds 2001 ook mobiele telefonie aan via een zogenaamde MVNO-constructie (Mobile Virtual Network Operator). Tele2 was de eerste MVNO in Nederland en werkte eerst samen met Telfort (later werd dit KPN). Sinds september 2009 maakt Tele2 gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile.[6]

Sinds 2003 worden ook breedband internetdiensten verkocht. In 2005 was Tele2 de eerste partij in Nederland met IPTV[7] en distribueerde via het ADSL2+ netwerk alle voetbalwedstrijden uit de Nederlandse Eredivisie. Begin 2006 introduceerde Tele2 op de Nederlandse markt "triple play": televisie, internet en bellen in één pakket.

Er werken ongeveer achthonderd mensen bij Tele2 Nederland, die volgens het onafhankelijke Nederlandse onderzoeksbureau Telecompaper over 2010 een omzet realiseerde van €614 miljoen. Op 1 mei 2011 kreeg de Nederlander Günther Vogelpoel[8] de leiding over de activiteiten van Tele2 in de regio West-Europa, die naast Nederland ook Duitsland en Oostenrijk omvat. Hij volgde hiermee Henrik Ringmar op.[9] Sinds 2014, na het vertrek van Vogelpoel, is Jeff Dodds de CEO.

Nieuwe toetreder 4G markt[bewerken]

Tot december 2012 waren er drie partijen die op Nederlandse markt die mobiele diensten aanboden via een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. De licenties op de frequenties liepen ten einde, waardoor een nieuwe veiling nodig was. De telecomaanbieders konden bieden op diverse frequenties die gebruikt kunnen worden voor bestaande GSM- en UMTS-diensten (2G en 3G) maar ook voor de nieuwe 4G-netwerken die veel sneller dataverkeer mogelijk maken.[10] De veiling ging op 31 oktober 2012 van start en in december werd de uitslag bekend. Naast de drie eerder genoemde partijen werd Tele2 een nieuwe partij in deze markt.[10] Voor twee vergunningen betaalde Tele2 zo’n €160 miljoen.[10] De meeste vergunningen hebben een looptijd van zeventien jaar. Voor Tele2 treedt de vergunning in werking nadat de netwerken zijn aangepast.

In augustus 2013 werd bekend dat Tele2 voor de uitrol van haar eigen 4G-netwerk in Nederland gebruik gaat maken van de antennes van T-Mobile.[11] Het delen van de antennes zorgt bij beide providers voor aanzienlijk lagere kosten in uitrol en onderhoud van het netwerk.[11] Het gebruik van bestaande antennes bespaart Tele2 verder veel tijd bij de realisatie van haar eigen landelijke 4G-netwerk.[11] T-Mobile en Tele2 hebben ook het MVNO-contract met vijf jaar verlengd waarmee Tele2-klanten ook de komende jaren kunnen blijven bellen en internetten via 2G- en 3G-verbindingen.[11] Zodra Tele2 haar eigen 4G-netwerk heeft voltooid, zal 2G en 3G als terugvalmogelijkheid dienstdoen mocht de 4G-verbinding wegvallen.[11]

In september 2013 meldde het bedrijf €172 miljoen te gaan investeren in de aanleg van het netwerk in Nederland.[12] Aan het eind van 2015 moet het netwerk landelijke dekking hebben. Tele2 gaat met hiermee de concurrentie aan met KPN, T-Mobile en Vodafone. Tele2 wil een marktaandeel van 20% van de Nederlandse mobiele telefonie veroveren.[12] Na de overname van Deutsch Telecom werd bekendgemaakt dat het 4G-netwerk van Tele2 op langere termijn zou gaan verdwijnen. Het netwerk zal in de toekomst worden samengevoegd met het netwerk van T-Mobile. [13]

Kabelmarkt[bewerken]

In 2010 brak Tele2 als eerste partij het monopolie in de markt voor analoge kabeltelevisie open. Binnen enkele weken meldden zich duizenden geïnteresseerde consumenten voor analoge kabeltelevisie van Tele2. Het besluit van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) om kabelbedrijven te dwingen om andere partijen toe te laten op de analoge kabelmarkt, werd echter vernietigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De OPTA kwam 23 juni 2011 met een nieuwe marktanalyse.[14] Tele2 zegt teleurgesteld te zijn over de opvatting van de OPTA en heeft aangegeven te blijven strijden voor vrije kabelkeuze.[15]

België[bewerken]

In 2003 werd Tele2 België actief. Sindsdien is de telecomoperator uitgegroeid tot een volwaardige concurrent voor Belgacom en Telenet in vaste telefonie. In 2005 werd het Nederlandse bedrijf Versatel door Tele2 overgenomen en dat leidde ook in België tot een samengaan van beide bedrijven. Tele2 was dus ook actief op de breedband internetmarkt in België.
In 2007 werd Tele2 België overgenomen door KPN en werd de aandacht gevestigd op Wallonië waar er een grotere groei mogelijk was. De omzet van Tele2 België bedroeg in 2006 zo’n € 160 miljoen en telde ongeveer 180 medewerkers. KPN betaalde ongeveer € 95 miljoen, waarbij de schulden en kasmiddelen bij de verkoper achterbleven.[16] Per 1 oktober 2009 verdween de merknaam Tele2 en werd vervangen door BASE voor wat betreft consumentendiensten. De zakelijke dienstverlening vond plaats onder de merknaam KPN Group Belgium.

Luxemburg[bewerken]

Tele2 Luxemburg was de uitbater van het tweede mobiele telefoonnetwerk onder de merknaam Tango, hiernaast was Tele2 Luxemburg aanbieder van vaste telefonie en breedbandinternet. In juni 2008 verkocht Tele2 de Luxemburgse divisie, samen met de Liechtensteinse divisie, aan Belgacom.

Externe links[bewerken]