2G

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobiele telefonie
Generaties

0G

0.5G

1G

2G

2.5G

2.75G

3G

3.5G

3.75G

3.9G

4G

5G

2G (afkorting van tweede generatie) is een generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons, vanaf 1991.

Drie belangrijke voordelen van 2G-netwerken ten opzichte van hun voorgangers waren dat de gesprekken digitaal versleuteld werden; dat de netwerken veel efficiënter waren, waardoor het bereik veel beter werd; en dat 2G nieuwe diensten met data mogelijk maakte, te beginnen met SMS tekstberichten.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

2G stelde de netwerken in staat om nieuwe diensten te ontwikkelen, waaronder tekstberichten, het verzenden van afbeeldingen en MMS (multimediaberichten). Ook slimme meters werken op 2G, en provincies en gemeentes gebruiken de 2G-technologie in oplossingen voor bijvoorbeeld het openen en sluiten van bruggen en voor dijkbewaking. Ook zijn er hulpdiensten die 2G inzetten om signalen te versturen naar meldkamers.

Beschikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 is 2G ingevoerd. Anno 2020 zijn Japan en Zuid-Korea al jaren zonder 2G, en hebben grote telecombedrijven in de Verenigde Staten en Australië hun 2G-netwerken al uitgezet of plannen hiervoor bekendgemaakt. In Nederland heeft KPN bekend gemaakt 2G te zullen garanderen tot april 2025 en T-Mobile stopt ermee in 2020.[1] Het gevolg is onder meer dat mobiele telefoons die alleen geschikt zijn voor 2G niet meer gebruikt kunnen worden om mee te communiceren via het netwerk van de betreffende telecomprovider.

De bandbreedte die vrijkomt na het stopzetten benutten de providers voor het 4G-netwerk.