Jeugd met een Opdracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebouw de Samaritan’s Inn aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, tegenover het Centraal Station. Kenmerkend is de tekst op de gevel God roept u - Jesus loves you

Jeugd met een Opdracht, afgekort JmeO, (Engelse naam: Youth With A Mission - afgekort YWAM) is een internationale christelijke jongerenorganisatie bestaande uit christenen vanuit verschillende kerkelijke richtingen, die als doel heeft om het evangelie van Jezus Christus wereldwijd bekend te maken.

Wereldwijd zijn circa 16.000 mensen fulltime bij projecten onder de paraplu van Jeugd met een Opdracht betrokken. Zij zijn verbonden aan één van de ongeveer 1.100 vestigingen wereldwijd. Naar schatting 25.000 mensen doen jaarlijks mee korte-termijnactiviteiten van Jeugd met een Opdracht. Dat kunnen scholen, cursussen en/of, evangelisatieacties zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Jeugd met een Opdracht werd in 1960 opgericht door de Amerikaan Loren Cunningham, toentertijd een 24-jarige student. Hij kreeg een visioen tijdens een van zijn evangelisatiereizen. Daarin spoelden golven aan op het strand. Het strand veranderde in een kaart met alle continenten van de wereld. De golven werden jonge mensen die - het evangelie brengende - alle continenten overspoelden.

In december 1960 richtte Cunningham, samen met enkele vrienden, Jeugd met een Opdracht op. In de eerste jaren stuurde de organisatie vooral individuen en groepen uit naar het buitenland. Zo werden onder andere teams uit gestuurd naar de Bahama's en Mexico.

In 1967 kreeg Cunningham visie voor een School voor Evangelisatie. Deze begon in 1969 in Lausanne, Zwitserland. Hiermee werd de basis gelegd voor de Discipelschap Training School (DTS). Dit format bestaat uit drie maanden volgen van lessen en daarna drie maanden werkzaam in een zendingsgebied. Deze opzet is tot op de dag van vandaag in gebruik.

In 1977 werd begonnen met een eigen universiteit. De 'University of the Nations' heeft 101 locaties[1], waarvan een van de grootste gevestigd is op Kona, Hawaï.

Met het schip de Anastasis begon in 1979 het 'schepenwerk' van Jeugd met een Opdracht. Het schip kreeg internationaal grote bekendheid toen oprichter en directeur van Mercy Ships, Don Stephens in Griekenland werd gearresteerd omdat hij daar het Evangelie zou hebben willen verspreiden. Inmiddels is het schepenwerk afgestoten en onder gebracht in een zelfstandige organisatie, Mercy Ships genaamd.

Jeugd met een Opdracht in Nederland[bewerken]

In 1973 heeft Jeugd met een Opdracht zich in Nederland werd gevestigd. Enkele Nederlandse jongeren hadden in 1972 meegedaan aan een evangelisatieactie van Jeugd met een Opdracht tijdens de Olympische Spelen in München. Het jaar daarop haakten ze aan bij een soortgelijke campagne, de actie Omkeer van de Near East Ministry (NEM) in Amsterdam. In 1973 werden ook twee woonboten van een internaat voor schipperskinderen gekocht. De Ark was jarenlang een herkenningspunt van Jeugd met een Opdracht aan de De Ruyterkade achter het Centraal Station in Amsterdam. In 1980 werd een oud gebouw van het Leger des Heils aan de voorkant van het Centraal Station. Het gebouw kreeg de naam Samaritan’s Inn. Tegenwoordig zit het café Dwaze Zaken in het pand. Ook wordt het gebruikt voor huisvesting van stafleden.

Tot diep in de jaren 80 legde Jeugd met een Opdracht de nadruk op evangelisatie-activiteiten. Een kenmerk van de beginjaren was dat bij activiteiten alles en iedereen betrokken was. Gaandeweg begonnen teams echter hun eigen werk te ontwikkelen. Zo is het werk van King's Kids ontstaan, 'frontliniezending', scholen/opleidingen, kerkstichting, evangelisatie en verschillende hulpprojecten.

Vandaag de dag zijn activiteiten die vooral in het oog springen het werk onder prostituees op de Amsterdamse wallen, de Impact World Tour en DTS'en, waarvoor studenten opgeleid worden op het eigen trainingscentrum Heidebeek, te Heerde. In Nederland was de Amerikaan Floyd McClung lange tijd het gezicht van de organisatie. Deze leidde van 1973 tot 1975 met zijn vrouw Sally het werk in De Ark. Deze werd vooral gebruikt om te werken onder de hippies in Amsterdam. Toen Heidebeek als centrum voor training werd aangekocht, verhuisden zij naar Heerde. In de jaren 80 gingen ze terug naar Amsterdam om het werk daar een nieuwe impuls te geven onder de naam Urban Missions. McClung was een bekend spreker binnen christelijk Nederland.

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]