DELTA Fiber Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DELTA Fiber Nederland
DELTA Fiber Nederland
Hoofdkantoor Schiedam, Nederland
Sector Telecommunicatie
Portaal  Portaalicoon   Economie

DELTA Fiber Nederland is een Nederlandse telecomaanbieder aan consumenten en ondernemers. Het is in Nederland de op een na grootste exploitant van glasvezelnetwerken. Het is actief onder de merknamen DELTA, DELTA Zakelijk (voorheen CBizz), DELTA Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel buitenaf) en Caiway. Het bedrijf is volledig in handen van EQT Partners, een Zweeds investeringsfonds.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van het bedrijf is gelegd per 1 maart 2017. DELTA Retail werd een zelfstandig bedrijf, en was niet langer onderdeel van DELTA NV (thans PZEM). Dit bedrijfsonderdeel was verkocht aan EQT Partners uit Zweden.[1] Per 1 augustus 2018 werd de nieuwe juridische naam DELTA Fiber Nederland BV.

Begin 2018 heeft EQT Partners ook het telecombedrijf CIF (incl. Caiway) overgenomen. Na de overname werd de CEO van DELTA, Marco Visser, ook de CEO van CIF/Caiway. Per 1 augustus 2018 kwam CIF/Caiway ook onder DELTA Fiber Nederland te hangen.[2]

Op 19 januari 2019 werd bekend dat DELTA energie, het bedrijfsonderdeel dat energie verkoopt, verkocht wordt aan Vattenfall.[3] Op 17 februari 2019 gaf de ACM toestemming voor de overname. Per 1 maart 2019 vallen de energieactiviteiten niet meer onder DELTA Fiber Nederland. Vattenfall blijft energie aanbieden onder de merknaam DELTA.

Per 20 februari 2019 wordt het bedrijf CBizz overgenomen.[4] CBizz heeft glasvezelnetten aangelegd of overgenomen op circa 100 bedrijventerreinen, maar is als zakelijke provider ook actief op andere glasvezelnetten zoals die van REKAM glasvezel. Per 2 oktober 2019 gaat CBizz verder onder de naam DELTA Zakelijk.

In maart 2019 wordt bekend dat DELTA Fiber Nederland, een glasvezelnet gaat aanleggen in de Goudse wijken Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle.[5] Daarmee wordt duidelijk dat het bedrijf ook buiten Zeeland gebruik gaat maken van de merknaam DELTA, voor de verdere uitrol van glasvezelnetwerken over Nederland. In januari 2020 wordt bekend dat DELTA Fiber Nederland een glasvezelnet gaat aanleggen in Hoek van Holland.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]