Vattenfall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vattenfall
Centrale van Vattenfall in Boxberg (Duitsland)
Centrale van Vattenfall in Boxberg (Duitsland)
Oprichting 1909
Eigenaar Koninkrijk Zweden
Sleutelfiguren Magnus Hall (CEO)
Werknemers 33.059 (2012)
Producten Elektriciteit en warmte
Sector Nutsbedrijf
Industrie Energie
Omzet SEK 167,3 miljard (2012)
Winst SEK 17,2 miljard (2012)
Website (en) Vattenfall.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Bedrijfspand van Vattenfall in Stockholm
Stornorrfors waterkrachtcentrale

Vattenfall is een Zweedse energiemaatschappij, marktleider in de regio Noord-Europa. De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar een oudere naam van dit concern, Kungliga Vattenfallstyrelsen ("Koninklijke Waterval-autoriteit"). 100 % van de aandelen in moedermaatschappij Vattenfall AB is in handen van de Zweedse staat.

Activiteiten[bewerken]

In 2011, produceerde de onderneming bijna 167 terawattuur (TWh) aan elektriciteit. Hiervan was 21% afkomstig van waterkrachtcentrales, 25% van kernenergiecentrales, 51% van centrales gestookt met fossiele brandstof (steenkool, gas en olie) en ten slotte 3% windenergie.[1] De onderneming staat daarmee op de vijfde plaats van Europese elektriciteitsproducenten en heeft een toppositie wat de productie van warmte betreft. Vattenfall is met name actief in Zweden, Finland, Polen, Duitsland en sinds medio 2009 ook in Nederland.

In het noorden van Zweden en Finland liggen de meeste van haar waterkrachtcentrales. De nucleaire energie komt van twee kerncentrales in Zweden (Forsmark en Ringhals) en twee in Duitsland (Brunsbüttel en Krümmel), beiden nabij de stad Hamburg. Op 30 juni 2011 heeft de Duitse regering een besluit genomen om alle 17 kerncentrales per 2022 te sluiten includief. Dit betekent voor Vattenfall een verlies van 1.187 MW aan productiecapaciteit en een buitengewone last van 10,5 miljard kronen om de fabrieken te ontmantelen en de aanwezige nucleaire brandstof veilig te verwerken.[2] Vattenfall verwacht dat de Duitse regering een deel van deze kosten voor haar rekening zal nemen. De gas- en kolencentrales staan met name in Duitsland, Polen en Nederland. Vattenfall beschikt ook over circa 700 windmolens, die tezamen 2,2 TWh aan elektriciteit produceren per jaar.

In Duitsland is Vattenfall de energieleverancier voor de staten Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Berlijn, Saksen-Anhalt, Thuringen en Saksen. Vattenfall bezit ook nog een aantal steenkoolcentrales, waaronder de Jänschwalde, tevens de meest bekende, de Boxberg en de Schwarze Pumpe daarnaast nog de Rostock en de Lippendorf centrale in gedeeld bezit met andere energiemaatschappijen.

Bedrijfsgeschiedenis[bewerken]

Vattenfall begon haar activiteiten in 1909 toen de Zweedse overheid zich actief begon te bemoeien met de opwekking van elektriciteit. Er werden met name waterkrachtcentrales gebouwd, waaronder in 1952 de grootste in Zweden bij Harsprånget. In 1975-1976 nam Vattenfall de eerste kernenergiecentrales in gebruik. Gedurende de jaren 70 en 80 werden door het bedrijf in Zweden in totaal zeven kernenergiecentrales gebouwd.

Vanaf 1995 begon de internationale expansie van Vattenfall met overnames in Duitsland en Polen. In het economisch geliberaliseerde verenigde Europa greep het Vattenfall-conglomeraat de kans om energiemaatschappijen buiten Zweden over te nemen. Medio 2009 nam het zodoende in Nederland Nuon over.

Overname Nuon[bewerken]

Vattenfall is in Nederland bekend geworden door de overname van Nuon in 2009. Vattenfall en de aandeelhouders van Nuon sloten in februari 2009 een koopovereenkomst. Per 1 juli 2009 heeft Vattenfall een belang van 49% in Nuon. De rest van de aandelen Nuon zal Vattenfall overnemen in 2011 (15%), 2013 (15%) en tenslotte in 2015 (de laatste 21%). De overnamesom bedroeg € 4,8 miljard voor de eerste tranche. De prijs voor de overige 51% van de aandelen is reeds nu overeengekomen.[3] Voor de totale overname, dat is 100% van de aandelen Nuon, zal Vattenfall circa € 10 miljard gaan betalen. Bij Vattenfall Benelux, de nieuwe naam voor Nuon, werken circa 6.000 medewerkers. Vattenfall Benelux telt 2,6 miljoen klanten voor elektriciteit en 2,1 miljoen gasklanten.

Vattenfall maakte op 27 januari 2011 bekend een afschrijving te doen van 4,8 miljard Zweedse kronen, circa € 500 miljoen, op de goodwill van het Nuon. De reden voor deze afboeking was de structureel lagere marges in de energiesector.[4] In het derde kwartaal 2012 nam Vattenfall wederom een buitengewone last van 8,6 miljard kroon ofwel bijna € 1 miljard. Dit betrof vooral de activiteiten in Nederland vanwege de aanhoudende slechte marktomstandigheden. Er is overcapaciteit waardoor de prijzen en marges te laag zijn met name voor gasgestookte elektriciteitscentrales.[5] Op 23 juli 2013 maakte Vattenfall wederom een extra afschrijving bekend op haar belang in Nuon. Dit keer werd voor € 2,6 miljard afgeschreven. Na de afschrijvingen in 2011 en 2012 staat Nuon nog voor ongeveer € 6 miljard in de boeken van Vattenfall.[6]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]