Elektriciteitscentrale Jänschwalde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektriciteitscentrale Jänschwalde
Jänschwalde power station
Jänschwalde power station
Locatie Jänschwalde, Vlag van Duitsland Duitsland
Coördinaten 51° 30′ NB, 14° 27′ OL
Huidig gebruik elektriciteitscentrale
Opening 1976
Eigenaar Vattenfall
Detailkaart
Elektriciteitscentrale Jänschwalde
Elektriciteitscentrale Jänschwalde
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Jänschwalde elektriciteitscentrale is een bruinkoolgestookte thermische centrale vlak bij het dorpje Jänschwalde in Brandenburg, Duitsland. De centrale heeft een capaciteit van 3000 Megawatt, onderverdeeld in 6 eenheden van 500 MW. Het is de grootste actieve bruinkoolcentrale van Duitsland. Het Zweedse nutsbedrijf Vattenfall is de eigenaar.

De centrale werd gebouwd tussen 1976 en 1989, met voornamelijk verouderde Oost-Duitse technologie. De centrale is de 5de meest vervuilende van Europa, volgens het WWF. De centrale stoot ook het meeste CO2 (25,02 miljoen ton) uit van alle elektriciteitscentrales in Duitsland.

De centrale betrekt zijn bruinkool uit de nabijgelegen dagbouwontginningen van Jänschwalde en Cottbus-Nord. Op volle capaciteit gebruikt de centrale 80.000 ton bruinkool per dag.

De drie 300m-hoge schoorstenen zijn niet meer in gebruik sinds de modernisering van de centrale in de jaren 90. Wegens plaatsgebrek is opblazen niet mogelijk. Er werd een uniek systeem ontworpen om de schoorstenen geleidelijk af te breken tot een hoogte van 50m. Deze taak was in 2007 afgerond.

Vattenfall heeft in september 2015 alle Duitse bruinkoolcentrales, inclusief mijnen, in de verkoop gedaan.[1] De centrale Jänschwalde staat ook te koop. Het verkoopproces zal naar verwachting pas in 2016 worden afgerond.[1]

Externe link[bewerken]