Judea en Samaria (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Judea en Samaria
אֵזוֹר יְהוּדָה וְשׁוֹמְרוֹן
يهودا والسامرة
District van Israël Vlag van Israël
Kaart van Judea en Samaria
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
Algemeen
Oppervlakte 5860 km²
Inwoners (2011) ca. 350.000 kolonisten[1]
Portaal  Portaalicoon   Israël

Het district Judea en Samaria (Hebreeuws: אֵזוֹר יְהוּדָה וְשׁוֹמְרוֹן, Ezor Yehuda VeShomron; Arabisch: يهودا والسامرة, Yahuda was-Sāmerah) is een informeel district van Israël en omvat de "Civil Administration" van de Israëlische nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Dit district is door Israël gevormd om de nederzettingen in bezet Palestijns gebied bestuurlijk in te kaderen.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 werd de Westelijke Jordaanoever op Jordanië veroverd. In de loop der tijd vestigden steeds meer Joodse Israëli's zich in dit gebied. De bouw van nederzettingen in bezet gebied is door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 446 van maart 1979 illegaal verklaard.[2] Sinds de Akkoorden van Oslo van 1993 kan elke formalisering van het district Judea en Samaria bovendien worden opgevat als de schending van de territoriale integriteit van de (toekomstige) staat Palestina.

Dit district valt formeel gesproken buiten de Israëlische districtenstructuur en kent geen hoofdplaats, hoewel in januari 2010 premier Benjamin Netanyahu samen met vooraanstaande personen uit zijn regeringscoalitie Ariël verklaarde tot de "hoofdstad van Samaria", en een integraal onderdeel van Israël.[3]

Lijst van nederzettingen[bewerken]

In het informele district Judea en Samaria zijn vier (stadsraden) gevormd; verder lokale raden en regionale raden.

Stadsraden Lokale raden Regionale raden