Kedumim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kedumim
קדומים
كدوميم
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Kedumim
Kedumim
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Gouvernement Nablus
Coördinaten 32° 13′ NB, 35° 10′ OL
Algemeen
Inwoners 4219
Foto's
Kedumim.JPG
Portaal  Portaalicoon   Israël

Kedumim oftewel Qedumim (Hebreeuws: קדומים; Arabisch: كدوميم) is een Israëlische nederzetting, begonnen als Israëlische legerpost, op de bezette Westelijke Jordaanoever in het gouvernement Nablus van Palestina.

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezette Israël de Westelijke Jordaanoever. Shimon Peres (toen Minister van Defensie onder Yitzhak Rabin) stond in 1975 permanente bewoning van deze nederzetting toe.

In 1976 verklaarde de toenmalige Israëlische minister-president Yitzhak Rabin dat voortzetting van vestiging van nederzettingen tot apartheid zou kunnen leiden. Hij duidde de Joods fundamentalistische organisatie voor nederzettingen Gush Emunim aan als "een kanker in het maatschappelijk en democratisch weefsel van de staat Israël".[1]

Aanvankelijk was het Israëlische kabinet, de Knesset er tegen. Het Israëlische defensieleger verwijderde ook enkele malen kolonisten van de religieus zionistische Gush Emunim-beweging van deze bij Nabloes gelegen Israëlische legerpost. Uiteindelijk mocht een aantal van hen blijven.[2] Eind 2006 telde deze nederzetting 3200 inwoners;[3] in 2012 was het aantal 4219.