Goesj Etsion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goesj Etsion / Gush Etzion
גוש עציון
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Goesj Etsion
Goesj Etsion
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Gouvernement Gouvernement Bethlehem
Coördinaten 31° 39′ NB, 35° 9′ OL
Detailkaart
Groene Lijn, Israëlische Westoeverbarrière en nederzettingen bij Goesj Etsion
Groene Lijn, Israëlische Westoeverbarrière en nederzettingen bij Goesj Etsion
Portaal  Portaalicoon   Israël

Goesj Etsion of Gush Etzion (Hebreeuws: גוש עציון) is een Israëlisch nederzettingsblok ten zuidwesten van Bethlehem. Het ligt op de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever in het Gouvernement Bethlehem. Het blok omvat 19 nederzettingen of gemeenschappen.

Gedurende het Britse mandaat over Palestina (24 juli 1922 - 15 mei 1948), vestigde zich hier vanaf 1927 een groep religieuze, op bijbelse tradities gebaseerde Joodse immigranten werd de kern van dit nederzettingenblok gesticht, dat in 1947 uit vier gemeenschappen bestond[1]. Na het voorgestelde en verworpen Verdelingsplan van de V.N. resolutie 181 van de Verenigde Naties in 1947, de uitroeping van de staat Israël en de daaropvolgende Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 besloeg Israël 77% van Palestina en was de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Transjordanië bezet. Deze werden in 1950 geannexeerd. Op 13 mei 1948 werd de nederzetting veroverd door het Arabische Legioen. Hierna werden bijna alle inwoners vermoord, schattingen hierover lopen uiteen van 75 tot 250. Slechts 3 mannen en een vrouw overleefden en de nederzettingen werden verwoest. De volgende dag werd de staat Israël uitgeroepen.[2]

Na de verovering en bezetting door Israël in 1967 en de vastgestelde grens, de Groene Lijn, keerden sommige inwoners terug naar de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Israël liet vanaf die tijd nieuwe (illegale) Joodse nederzettingen bouwen[3]. Door de bouw van de Westoeverbarrière die afwijkt van de afgesproken Groene Lijn worden sindsdien de bestaande Palestijnse dorpen geïsoleerd, en gescheiden van hun landbouwgrond, wijn- en olijfgaarden. Israël beschouwt deze nederzettingen als liggend in Israël en heeft tunnels, wegen en militaire checkpoints aangelegd. Goesj Etsion is intussen uitgegroeid tot 30.000 Israëlische inwoners. Onder de bestuurlijke Israëlische Regionale Raad van Gush Etzion zijn intussen 19 kleine nederzettingen en zogenoemde outposts gesticht, waaronder Bat Ayin en Kfar Etzion en Kedar.

Volgens de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) vallen de Palestijnse Gebieden onder Israëlische militaire controle.

Op 31 augustus 2014 werd een Israëlisch plan bekend om 400 hectare van omliggende dorpen te onteigenen en te annexeren om daarop nederzettingen te bouwen[4].

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] gushetzion.org.il
  2. Moshe Dayan, 'The Story of My Life'. ISBN 0 688 03076 9. Page 130.
  3. Resolutie 446
  4. Israël annexeert 400 hectare grond op de Westelijke Jordaanoever Trouw, 1 september 2014