Naar inhoud springen

Bat Ayin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bat Ayin
בַּת עַיִן
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Bat Ayin (Palestina)
Bat Ayin
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Coördinaten 31° 39′ NB, 35° 6′ OL
Website Officiële website
Detailkaart
Kaart van Bat Ayin
Nederzettingen, Groene lijn en Israëlische Westoeverbarrière Bethlehem en omgeving, 2011
Portaal  Portaalicoon   Israël

Bat Ayin is een Israëlische nederzetting behorend tot het Goesj Etsion-nederzettingenblok op de bezette Westelijke Jordaanoever tussen Jeruzalem en Hebron in het Palestijnse gouvernement Bethlehem. In de praktijk wordt de nederzetting evenwel niet door de Palestijnse regering bestuurd en valt het onder de Regionale raad van Gush Etzion in het Israëlische district Judea en Samaria.

Het is een religieuze nederzetting, waarin zich modern-orthodoxe, religieus-zionistische Joodse kolonisten gevestigd hebben, die moderne orthodoxie en religieus zionisme combineren met bepaalde aspecten van het chassidisme. Zij affiliëren zich onder andere met de bewegingen Chabad en Breslov.

Door de bouw van de Westoeverbarrière met zijn militaire controleposten, die ver in Palestijns gebied is gebouwd en daarmee afwijkt van de in 1967 vastgestelde Groene Lijn, worden sindsdien de bestaande Palestijnse dorpen geïsoleerd, en gescheiden van hun landbouwgrond, wijn- en olijfgaarden. Israël heeft ten bate van deze en de andere nederzettingen tunnels en wegen aangelegd die niet toegankelijk zijn voor de Palestijnse bevolking.

Aanslag in 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 april 2009 wordt een groep Israëlische kinderen aangevallen door de Palestijnse terrorist Moussa Tayet. Drie kinderen raken gewond, een jongen van 13 wordt gedood.[1]