Kfar Etzion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kfar Etzion
כפר עציון
Israëlische nederzetting Vlag van Israël
Kfar Etzion
Kfar Etzion
Situering
Land Israël / Palestina
Locatie Westelijke Jordaanoever
District (mechoz) Judea en Samaria
Coördinaten 31° 39′ NB, 35° 7′ OL
Portaal  Portaalicoon   Israël

Kfar Etzion (Hebreeuws:כפר עציון) is een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever tussen Jeruzalem en Hebron.

De eerste Joodse Nederzetting op die plaats heette Migdal Eder (מגדל עדר) en werd in 1927 gesticht door Jemenitische Joden. In 1929 waren zij na het uitbreken van de ongeregeldheden tussen Joden en Arabieren gedwongen te vertrekken.

In 1934 werd de nederzetting opnieuw gesticht, maar moest in 1939 als gevolg van de Arabische opstand van 1936-1939 verlaten worden.

In 1943 werd Kfar Etzion voor de derde keer gesticht. De nederzetting lag op een hoogte van 965 meter en was daarmee de hoogstgelegen Joodse nederzetting.

Kfar Etzion in 1947

Na het aannemen van het VN Verdelingsplan in 1947 werd duidelijk dat Kfar Etzion in Arabisch gebied zou komen. De bewoners van Kfar Etzion besloten desondanks te blijven. Begin mei 1948 begonnen Arabische strijdgroepen de aanval op Kfar Etzion waarbij meer dan 100 Joden omkwamen. Van de 19 overlevenden werden er 15 alsnog met machinegeweren omgebracht.

Na de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd Kfar Etzion voor de vierde keer gesticht.

Op 1 september 2014 werd bekend dat Israël in de omgeving 400 hectare grond met boomgaarden van Palestijnse boeren confisqueert, die hiermee beschikbaar zou komen voor uitbreiding van Israëlische nederzettingen (met onder meer de nederzetting Alon Shvut). Dit wordt gezien als reactie op de moord op drie Israëlische tieners eerder dat jaar.[1] De Israëlische regering heeft tevens de hoop uitgesproken het nederzettingenblok later, in een vredesregeling met de Palestijnen, door landruil bij het Israëlisch grondgebied te kunnen voegen.