Voetbal Inside

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voetbal Inside
Voetbal Inside.jpg
Voormalige titel Voetbal Insite
RTL Voetbal Insite
Voetbal International
Genre Voetbal- en praatprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL
Samenstelling Wilfred Genee (presentator)
Johan Derksen
René van der Gijp
Eindredactie Jan Hillenius (2008-heden)
Vaste gasten Hans Kraay jr.
Jan Boskamp
Valentijn Driessen
Muziek Danny Vera & ordinary men
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Media Park Hilversum:
Studio 16 (2008-2009)
Studio 6 (2009-2015),
Studio 2 (2015-heden)
Productie
Productiebedrijf RTL
Uitzendingen
Start 5 oktober 2001
Zender RTL 5 (2001-2005),
RTL 7 (2005-heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2011
(als Voetbal International)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Voetbal Inside (voorheen Voetbal Insite, RTL Voetbal Insite en Voetbal International, kortweg VI) is een praatprogramma op RTL 7, waarin drie analytici en presentator Wilfred Genee in een café-achtige setting discussiëren over de laatste ontwikkelingen op de voetbalvelden. Er worden wedstrijden, strategieën en prestaties van hoofdrolspelers geanalyseerd. Ook schuwen ze onderwerpen buiten het voetbal niet en nemen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Johan Derksen is al sinds de start de vaste analyticus en René van der Gijp sinds 2008. Daarnaast schuiven onder anderen Hans Kraay jr., Jan Boskamp en Valentijn Driessen afwisselend aan. De kijkdrempel van het programma ligt laag dankzij het weinige gebruik van vaktermen en veel humor, waardoor het programma in vergelijking met andere voetbalprogramma's hoge kijkcijfers heeft. Bij het programma hoort ook een voetbaltijdschrift, boekenuitgeverij, YouTube-kanaal en een app.

In 2011 won het programma, destijds onder de naam Voetbal International, de Gouden Televizier-Ring.

Geschiedenis[bewerken]

Oude studio Voetbal International
Danny Vera bij Voetbal Inside

Voetbal Insite (2001-2007)[bewerken]

Het programma begon op 5 oktober 2001 als Voetbal Insite en komt voort uit het televisieprogramma Sport aan tafel, een discussieprogramma over sport in het algemeen gepresenteerd door Ruud ter Weijden. Vaste discussiegast was toen ook al Johan Derksen. Hierdoor werd er in het programma veel over voetbal gesproken. Na een meningsverschil tussen HMG en Endemol maakte het programma een doorstart onder de naam Sunday United. Een kort geding aangespannen door Endemol zorgde ervoor dat Sunday United alweer snel van de buis verdween. Dit resulteerde in de start van Voetbal Insite. De presentatie lag korte tijd in handen van Ter Weijden, maar al snel werd hij vervangen door Wilfred Genee. Dat kwam omdat het programma van producent wisselde. Aanvankelijk werd het programma op vrijdagavond uitgezonden, maar vanaf 2002 op maandagavond. Genee en Derksen waren de vaste gezichten van het programma. In wisselende samenstelling waren onder anderen Willem van Hanegem, René van der Gijp, Hans Kraay sr. en Piet de Visser te gast. Ook was er elke week een gastdeskundige. Dit waren veelal actieve spelers, oud-spelers, trainers en voetbaljournalisten. In 2004 stopte Kraay sr. als vaste gast van het programma omdat hij zich "niet meer gelukkig voelde met de rol die hij als deskundige voor zijn rekening neemt". Kraay lag regelmatig in de clinch met tafelgenoot Derksen.[1]

In 2005 vertrok Genee naar de nieuwe televisiezender Talpa. Barbara Barend werd door Johan Derksen en programmaleider Jaap Hofman gevraagd om het presentatiestokje over te nemen. Ze tekende een contract voor drie jaar. De komst van Barend was niet geheel zonder discussie. Sommige kijkers verweten haar een gebrek aan voetbalkennis en een voorliefde voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Ook Derksen ergerde zich gaandeweg steeds meer aan Barend. In twee interviews gaf hij zijn ongezouten mening. Zo zei hij in een interview met Radio Rijnmond dat zij in het programma 'overbodig' was. Het was in ditzelfde interview dat Derksen Barend de 'lesbische dochter van Frits Barend' noemde. In een ander interview verweet Derksen Barend dat ze geen goede discussieleidster was, omdat 'ze zelf heel graag mee wil kwekken'.

RTL Voetbal Insite (2007-2008)[bewerken]

Op 18 augustus 2007 viel het doek voor Talpa, dat inmiddels Tien heette. Tien werd in zijn geheel overgenomen door RTL Nederland. De programma's werden verdeeld over de stations van RTL in Nederland. De overname betekende ook dat Wilfred Genee terugkeerde bij RTL. Het was echter niet meteen duidelijk wat zijn rol bij RTL zou gaan worden, omdat hij in 2005 niet geheel zonder discussie met RTL-baas Fons van Westerloo bij RTL was weggegaan. Het nieuwe RTL Voetbal, dat de samenvattingen van Eredivisiewedstrijden uitzond, mocht Genee niet presenteren. De voorloper, getiteld De Wedstrijden, presenteerde hij wel bij Tien. Genee keerde weer terug bij Voetbal Insite. Barbara Barend bleef achter de schermen betrokken bij het programma.

De komst van het voetbal bij RTL zorgde voor een aangepaste opzet van Voetbal Insite. Ten eerste werd het programma voortaan op zondagavond uitgezonden. De naam wijzigde in RTL Voetbal Insite. Ook kreeg het programma een nieuw decor. Naast presentator Genee werden Derksen en Willem van Hanegem de vaste analisten. Daarnaast was er elke week een gast uit de voetballerij. De gast werd niet alleen naar zijn of haar mening gevraagd, maar ook geïnterviewd door Genee. Tijdens het programma konden kijkers per e-mail vragen stellen. Enkele vragen werden dan door Genee tijdens het programma uitgekozen en voorgelegd aan de mensen aan tafel.

Op 18 mei 2008 werd de laatste aflevering van het seizoen gemaakt. Al snel kwamen er geruchten op gang dat het programma zou stoppen, mede omdat RTL de rechten voor het uitzenden van samenvattingen van Eredivisiewedstrijden was kwijtgeraakt aan de NOS. In dezelfde periode verzorgden Wilfred Genee en Johan Derksen korte uitzendingen via de website van Voetbal International. Op 28 augustus 2008 werd officieel bevestigd dat Voetbal Insite niet verder zou gaan.

Voetbal International (2008-2015)[bewerken]

Op 29 september 2008 keerde het programma toch terug in afgeslankte vorm. De naam wijzigde in Voetbal International, omdat het voetbalblad Voetbal International de hoofdsponsor van het programma werd. Er was geen publiek meer in de studio aanwezig en de opnames werden gedraaid in de studio van RTL Boulevard. Presentator Wilfred Genee bleef wel, samen met de vaste analisten Johan Derksen en René van der Gijp. Willem van Hanegem mocht niet meer aanschuiven, omdat hij een exclusief contract had getekend bij Sport1. Tijdens het voetbalseizoen was er iedere maandag een uitzending om 20.30 uur op RTL 7. Vanaf augustus 2009 kreeg het programma een eigen studio. Het decor leek weer op dat van Voetbal Insite en er was ook weer publiek in de studio aanwezig. Iedere uitzending werden de heren vergezeld door een tafelgast. In wisselende samenstelling waren onder anderen Willem van Hanegem, Hans Kraay jr., Wim Kieft, Emile Schelvis, Nico Dijkshoorn en Jan Boskamp te gast. Daarnaast namen regelmatig journalisten van het voetbalblad plaats aan de bar. Verder ging het programma ook op vrijdagavond uitzenden. De vrijdaguitzending kreeg muzikale ondersteuning van de huisband Danny Vera & ordinary men. Vanaf 9 augustus 2010 ging de band ook in de maandaguitzendingen de muzikale vormgeving verzorgen. In 2010 en 2011 zijn er extra uitzendingen gemaakt vanwege het Europese voetbal.

Vaste gast Hans Kraay jr. mocht vanaf 2010 niet meer aanschuiven onder druk van zijn werkgever SBS 6. In 2011 werd bekend dat hij weer terug mocht keren bij het programma. René van der Gijp werd met zijn typische analysestijl, bestaande uit vele verzuchtingen, grappen, ergernissen en spraakmakende anekdotes, genomineerd voor de Televizier Talent Award voor het beste nieuwe televisietalent van het jaar 2010. Hoewel hij op de eerste plaats stond in de peilingen ging de prijs uiteindelijk naar acteur Jan Kooijman. In de zomer van 2010 begon RTL aan een spin-off van Voetbal International. In VI Oranje discussiëren Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp over het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De kijkcijfers van het eerste seizoen groeiden gedurende het toernooi van 300.000 naar ongeveer 900.000 kijkers per aflevering. Het succes van het programma was mede te danken aan het feit dat het Nederlands Elftal de finale haalde.

Op 3 september 2011, net na het grote succes van VI Oranje, werd bekend dat Van der Gijp tijdelijk ging stoppen met Voetbal International vanwege een burn-out. Tijdens die periode was Koert Westerman zijn vervanger. Toen bleek dat het herstel van Van der Gijp langer zou gaan duren, werd VI-verslaggever Iwan van Duren de tijdelijke vervanger.[2] Westerman viel daarna nog eenmaal in. Op 24 oktober 2011 kreeg Van Der Gijp de Televizierring uitgereikt en hervatte hij zijn werkzaamheden voor het weekblad Voetbal International. Op 16 januari 2012 keerde Van der Gijp weer als vanouds terug bij het televisieprogramma. Na de succesvolle spin-off VI Oranje was Voetbal International uitgegroeid tot een zeer succesvol programma.

Vanaf het seizoen 2013/2014 mocht het programma geen beelden meer laten zien van Eredivisie-wedstrijden van Fox. Vanaf het volgende seizoen werd er een regeling getroffen met zowel Fox als Sport 1. In ruil voor wat reclame in de uitzending mochten de beelden wel weer vertoond worden.

In maart 2013 liep Derksen boos weg tijdens een live-uitzending van de Europa League na een hoog oplopende discussie met Genee over de interne gang van zaken bij voetbalclub Heerenveen. Ook het derde seizoen van VI Oranje was een veelbesproken editie, zowel binnen als buiten het programma. Met als dieptepunt de hoogopgelopen ruzie tussen Derksen en Van der Gijp die elkaar in de media hadden zwartgemaakt.[3] Na een lange vakantie kwamen de heren weer nader tot elkaar en begonnen ze weer alsnog aan een nieuw VI seizoen.

Voetbal Inside (2015-heden)[bewerken]

In januari 2015 werd bekend dat de samenwerking tussen het voetbalblad en het programma vanaf seizoen 2015-2016 zou worden verbroken.[4] Het tv-programma en het gelijknamige blad lagen in de clinch, omdat de heren te platvloers zouden zijn geworden. Derksen trad terug als hoofdredacteur van het blad en stopt ook per direct met zijn vaste column. RTL 7-baas Marco Louwerens liet weten dat RTL aan een eigen voetbalplatform werkt. Het was de bedoeling dat de naam Voetbal Insite weer zou terugkeren. De programmadirecteur legde echter de verkeerde naam vast.[5] Hierdoor ging het programma vanaf 10 augustus 2015 verder onder de naam Voetbal Inside. De vormgeving werd vernieuwd en het programma kreeg een eigen website en een app met daarop het laatste voetbalnieuws en fragmenten van de uitzendingen. Wilfred Genee, Johan Derksen, René van der Gijp bleven de hoofdpersonen van het programma met daarnaast een wisselende tafelgast. In wisselende samenstelling waren onder anderen Hans Kraay jr., Jan Boskamp, Valentijn Driessen, Wim Kieft (tot mei 2016) en Gertjan Verbeek (tot oktober 2017) te gast. Ook was er vaak een gastdeskundige aan de bar. Dit waren veelal Marcel van Roosmalen, Roelof Luinge, Henk de Haan, Bas Nijhuis en diverse regionale voetbaljournalisten. Verder wordt sinds december 2015 iedere twee maanden een tijdschrift uitgegeven onder de naam Voetbal Inside. In 2015 strikt supermarktketen PLUS Genee en Boskamp voor een tv-commercial.

Journalist Michel van Egmond, voormalig eindredacteur van Voetbal International, en Jan Hillenius, eindredacteur van het praatprogramma, blikken in 2015 terug op zeven turbulente jaren achter de schermen van de RTL-show. Hun boek legt interne strubbelingen bloot en bespreekt onder meer de vriendschap en werkrelatie tussen Genee, Derksen, Van der Gijp, Kraay jr., Boskamp en Kieft. Eerder schreef Van Egmond ook al de biografieën Gijp en Kieft. Beide boeken werden bekroond met de NS Publieksprijs. De titel is een verwijzing naar Wilfred Genee, die het programma steevast als een topshow bestempelt.[6] Gewezen bondscoach Louis van Gaal, die in het tv-programma regelmatig op de korrel wordt genomen, werd gevraagd om het voorwoord te schrijven. Hoewel hij de kans kreeg om zijn ongezouten mening te geven, weigerde hij aan het boek mee te werken.[7] In april 2016 werd Topshow bekroond als het Helden Sportboek van het Jaar 2016.

In 2016 werd op zaterdagavond enige tijd een compilatie uitgezonden van de maandag- en vrijdaguitzending.[8] Ook werd er van november 2015 t/m mei 2016 elke maand een 'derde helft' uitgezonden, waarbij de uitzending 10 tot 20 minuten doorging op internet. In het volgende seizoen werd dit item vervangen door De Wandelgang.

Op 4 maart 2016 werd er een ingetogen en ingekorte aflevering uitgezonden vanwege het overlijden van de levenspartner van René van der Gijp. Van der Gijp werd vervangen door Aad de Mos. Op 24 maart 2016 werd er een extra aflevering uitgezonden in verband met het overlijden van Johan Cruijff. Op 13 mei 2016 werd de laatste uitzending van het seizoen uitgezonden en deze extra lange benefietuitzending stond in het teken van Support Casper. Deze uitzending had als doel om geld in te zamelen om innovatief onderzoek te doen naar de behandeling van alvleesklierkanker.

Op 17 oktober 2016 werd in een extra lange uitzending aandacht besteed aan het 15-jarig bestaan van het programma. In deze uitzending waren onder anderen Peter R. de Vries, Roelof Luinge en Henk de Haan te gast. Tevens kregen de mannen van Voetbal Inside een tegel voor op de RTL Walk Of Fame.

Sinds 2016 schakelt Voetbal Inside iedere vrijdag live met de studio van Fox Sports, waar een presentator toelichting geeft op de programmering van de betaalzender. Dit werd vaak gedaan door Kraay jr. Hij miste door dit gesprek echter heel veel van de wedstrijden waar hij later op de avond zijn analyse op moest geven bij Fox Sports, dat besloten is hem te vervangen door andere medewerkers, zoals Pascal Kamperman en Hélène Hendriks. Vooral de onderonsjes met Kraaij en Hendriks leidden tot hilarische momenten.

In augustus 2017 begonnen Genee, Derksen & Van der Gijp aan het nieuwe seizoen van Voetbal Inside, wat tevens het laatste zou kunnen zijn. Derksen twijfelt om zijn contract te verlengen. Na twintig jaar zou de inmiddels 68-jarige Derksen met pensioen willen gaan. Ook Van der Gijp en Genee zouden dan stoppen, omdat de heren zich geen VI kunnen voorstellen zonder Derksen als tafelgenoot. Daarnaast ligt het programma steeds zwaar onder vuur. De heren zijn de vele incidenten zat en twijfelen over de doorgang van Voetbal Inside.

In oktober 2017 won Genee de Zilveren Ster voor beste presentator op het Gouden Televizier-Ring Gala, mede door de uitvoerige campagne van Derksen tijdens de uitzendingen. Genee droeg uiteindelijk de prijs op aan het gehele team van VI en de enorme schare trouwe fans van het programma. In november 2017 wonnen Van der Gijp en Van Egmond weer de NS Publieksprijs met het vervolgboek De wereld volgens Gijp.

In 2018 gaat RTL 7 op zoek naar de nieuwe Johan Derksen. Genee heeft het format bedacht en gaat het ook presenteren. Het nieuwe programma betekende overigens niet het einde van Derksen bij Voetbal Inside.

Controverses[bewerken]

Johan Derksen over de Marokkanen-discussie.

Aan de Voetbal Inside tafel behandelen de heren de actualiteiten en nemen daarbij geen blad voor de mond. Ook schuwen ze onderwerpen buiten het voetbal niet en nemen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Dit heeft al meerdere malen voor controverses gezorgd in de media, terwijl de vaste VI-kijkers juist wel de grappen en uitspraken van de heren waarderen. Door de vele incidenten en ongezouten meningen ligt het programma vaak onder een vergrootglas.

In augustus 2013 zei Van der Gijp naar aanleiding van een KNVB-boot die meevoer tijdens de Amsterdam Gay Pride: 'voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken.' Ook Johan Boskamp liet zich negatief uit over dit onderwerp.[9] De KNVB en diverse bekende Nederlanders reageerden woedend op de uitspraken van de heren. Het programma besteedde naar aanleiding van de uitspraken van Van der Gijp en Boskamp, aandacht voor homo-acceptatie op het voetbalveld. Daarvoor had men de homoseksuele ex-profvoetballer John de Bever en zanger Gerard Joling in de studio uitgenodigd.

In april 2016 zei Derksen, naar aanleiding van een column van Hugo Borst, dat heel wat voetbalclubs 'naar de klote zijn gegaan' omdat hun velden in de buurt lagen van plekken waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. 'Wanneer Marokkaanse spelers de overhand in de selectie krijgen functioneert dat bijna nergens'. Hierop ontving hij zowel positieve als negatieve reacties. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders overwoog aangifte te doen tegen Derksen vanwege discriminatie.[10]

In oktober 2016 trok Derksen fel van leer tegen Sylvana Simons naar aanleiding van het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpiet. Hij zei onder meer dat: 'dat hysterische juffrouwtje Simons zo trots als een aapje door het land rent.'[11]

In januari 2017 haalde Derksen uit naar darters. Hij zei dat 'darters nog net niet het Syndroom van Down hebben'. Ook noemde hij de darters 'een stelletje circusartiesten' en 'zeer ordinair cafévolk'.[12]

In september 2017 haalde Derksen uit naar zijn werkgever RTL. Hij noemde onder meer Erland Galjaard, de programmadirecteur van RTL, 'kinderachtig' en de programmering van RTL 4 'gewoon slecht'. Na de uitzending ontving Derksen een schandelijke e-mail van een 'niet nader te noemen' persoon binnen RTL. Vooral Wilfred Genee werd het hardst aangepakt in die e-mail. 'Die mail rook naar whiskey en ging echt véél te ver. ‘Grote klootzakken’ en dat soort teksten', zei Derksen.[13] Verder wilde Derksen hem sparen door zijn naam niet te onthullen in de media. Niet veel later maakte RTL Boulevard bekend dat zenderdirecteur Marco Louwerens van RTL 7, door de mannen consequent 'directeurtje' genoemd, de man was achter de e-mail. Een week later verraste hij de heren live in de uitzending met een grote bos bloemen. Tevens feliciteerde hij Genee met zijn Televizier-nominatie. Na een goed intern gesprek met de RTL-directie, konden de heren achteraf wel lachen om het mail-incident.[14][15][16] Begin december verstoorde hij, als Sinterklaas, de uitzending met een flinke portie zelfspot en humor.

In december 2017 kreeg het programma kritiek van activist en documentairemaker Sunny Bergman, omdat zij van mening is dat het programma een homofoob, seksistisch en racistisch karakter heeft. Ze riep op tot een sponsorboycot. Ook Sylvana Simons deelde deze mening. Hierop gaven Heineken en Gillette aan in gesprek te willen met RTL. RTL gaf aan dat het programma 'ongenuanceerd, lomp en controversieel' is, maar dat 'het niet aan de orde is dat de grens wordt overschreden'. De zender voegde er tevens aan toe dat de mening van de drie analisten 'niet gelijk staat aan de mening van RTL'.[17][18]

Begin februari 2018 maakten Derksen en Gijp grappen over de Belgische journalist en auteur Bo Van Spilbeeck die kort daarvoor uit de kast was gekomen als transgender. Van der Gijp zei voor het laatste reclameblok dat hij voortaan als Renate van der Gijp door het leven zou gaan. Na de reclame had hij een jurk aan en een pruik op. Het leidde tot luid gelach in de studio. Derksen noemden transgenders niet normaal. De vertoning riep veel negatieve reacties op, onder meer van sociale organisaties, politieke partijen en bekende Nederlanders. Belangenorganisaties TNN & COC noemden de actie 'treurig' en riepen opnieuw op tot een sponsorboycot.[19] Ondanks de negatieve reacties kreeg Van der Gijp veel steun van de trouwe VI-kijkers en bekende transgenders. In de eerstvolgende uitzending reageerde Van der Gijp op de commotie. 'Nou, ik heb inderdaad niks tegen homo’s, transgenders en lesbiennes. Het zal mij een zorg zijn wat ze doen. Onze kijkers weten heel goed wanneer het een grap is en ze zijn niet volslagen idioot. We zijn helemaal doorgeslagen in dit land. We zijn helemaal de weg kwijt. Ik heb nog drie maanden een contract en wij maken er met zijn drieën geen punt van dat we gaan stoppen. Wat moeten wij met dat gezeik aan onze kop?', aldus Van der Gijp. Ook Derksen kwam met een duidelijke statement: 'Zo lang als ik hier zit, zeg ik wat ik vind. Ze halen me van de buis of ze laten me mijn gang gaan.'.

Samenstelling[bewerken]

Hoofdpersonen:

Bijrollen:

Voormalige wisselende gasten (Lijst is incompleet):


Verslaggeving[bewerken]

Voetbal Inside:

VI Oranje:

Schakelen met FOX:

VI Clubwatchers (2008-2015):

 • Tom Knipping
 • Iwan van Duren
 • Thijs Slegers
 • Martijn Krabbendam
 • Simon Zwartkruis
 • Peter Wekking
 • Stef de Bont
 • Taco van der Velden.

Presentatie[bewerken]

2001 Ruud ter Weijden
2001-2005, 2007-heden Wilfred Genee
2005-2007 Barbara Barend
(vervanger), (2010, 1 aflevering) Johan Derksen
(vervanger), (2011, 2 afleveringen) Koert Westerman

Karakters[bewerken]

Persoon Rolomschrijving
Wilfred Genee Genee beschikt over de gave om snel te kunnen inspelen op onvoorziene gebeurtenissen, terwijl hij tegelijkertijd de grote lijnen van het programma (reclameblokken, vaste rubrieken) niet uit het oog verliest. Om het programma niet te gezapig te laten worden, bouwt hij soms bewust een zekere spanning op met sommige tafelgenoten.
Johan Derksen Derksen heeft door zijn jarenlange ervaring, als voormalig hoofdredacteur van Voetbal International, een uitstekende kijk op het voetbalwereldje. Daarnaast staat hij bekend om zijn harde uitspraken en ongezouten meningen op alles en iedereen binnen en buiten het voetbal.
René van der Gijp Van der Gijp staat bekend om zijn typische analysestijl, bestaande uit vele verzuchtingen, grappen, ergernissen en spraakmakende anekdotes. Hij groeide uit tot één van de populairste tv-persoonlijkheden in Nederland.
Hans Kraay jr. Kraay beschikt misschien wel over de meeste voetbal-knowhow. Toch wordt hij vaak als pispaal gebruikt bij VI door Derksen en in mindere maten ook Genée. Regelmatig als hij iets wil zeggen of aanhalen, wordt zijn verhaal onderbroken tot grote ergernis van Kraay.
Johan Boskamp Boskamp staat het dichts bij het volk. Zijn bulderlach, temperamentvolle uitvallen, Rotterdamse tongval en zijn liefde voor Feyenoord vormen zijn handelsmerk.
Valentijn Driessen Driessen weet, als chef voetbal en columnist bij De Telegraaf, alle ins and outs van het hedendaagse voetbal. Hij is vaak droog en een tikkeltje cynisch. Tevens wordt Driessen gezien als de opvolger van Derksen.

Programma-opzet[bewerken]

Huidige rubrieken[bewerken]

 • Opening Genee en Derksen: Het programma begint met een gesprek van minder dan een minuut tussen Genee en Derksen net buiten de studio van Voetbal Inside over een bepaald onderwerp.
 • Leader: Na het gesprek wordt de leader en een nummer gespeeld door de huisband Danny Vera & de ordinary men.
 • De week van Fox: Op maandag wordt een samenvatting getoond van een speelronde uit de Eredivisie.
 • Speler van de Week: Op maandag wordt bepaald wie de speler van de week is.
 • Schakelen met de studio van Fox: Op vrijdag is er live contact met de studio van Fox Sports waar een presentator toelichting geeft op de programmering van de betaalzender. Dit werd vaak gedaan door Hans Kraaij jr. Kraaij miste door dit gesprek echter heel veel van de wedstrijden waar hij later op de avond zijn analyse op moest geven bij Fox Sports, dat besloten is hem te vervangen door andere medewerkers, zoals Pascal Kamperman en Hélène Hendriks.
 • Toto: Genee, Derksen en van der Gijp vullen op vrijdag de voetbaltoto in van de week. Op maandag wordt de uitslag besproken.
 • De Wandelgang: Na het programma praten Genee en een afwisselende gast online de uitzending nog even door in De Wandelgang.
 • Versnelde ronde (sporadisch): Minuut durende vragenronde voor de heren aan tafel over bepaalde nieuwsonderwerpen in de voetbalwereld.
 • Politiek Inside (sporadisch): Regelmatig dwalen de heren al snel van het voetbal af en nemen de discussies uit de Tweede Kamer de show over.
 • De App (sporadisch): Heeft u hem al gedownload? Nee? Dan zal Genee u daar zo'n 40-45 keer per uitzending aan herinneren. Die app, die kunt u downloaden!

Voormalige rubrieken[bewerken]

Deze lijst is incompleet

 • De kantineheld (2012-2013): Er wordt even stil gestaan bij een vrijwilliger op de amateurvelden.
 • Voetbalvrienden (2014): Er wordt even stil gestaan bij een vriendenteam van de amateurvelden.

Fragmenten[bewerken]

In Voetbal Inside en zijn voorgangers komen regelmatig running gags voorbij. Hieronder een greep uit deze fragmenten:

 • Manolev: Tussen 2009 en 2011 was de Bulgaarse international Stanislav Manolev geregeld onderwerp van spot. René van der Gijp liet keer op keer opvallende fragmenten van de speler zien, waarmee hij op de hak genomen werd. In 2014 gaf Van der Gijp aan spijt te hebben van het feit dat hij de speler jarenlang op de hak heeft genomen.[20]
 • Aftrappen: Een spelsituatie die door René van der Gijp regelmatig kritisch wordt bekeken is de aftrap. Met name ingestudeerde varianten die bedoeld zijn de tegenstander te verrassen maar anders uitpakken komen hierin terug. Op twee verschillende momenten in het seizoen 2010/11 werd bijvoorbeeld een ingestudeerde aftrap van FC Zwolle getoond, waarbij de de bal direct na het terugtikken door Arne Slot werd opgewipt en vervolgens hoog de lucht in werd geschoten.
 • Jasje gooien: Vaste gast Hans Kraay jr. wordt geregeld voor schut gezet met een uit 2010 stammend fragment waarin hij als trainer van FC Lienden uit frustratie over de wedstrijdleiding zijn jasje uittrekt en op de grond smijt. Het fragment is in de loop der jaren verschillende keren getoond, vaak tot boosheid van Kraay jr. en tot grote hilariteit van zijn tafelgenoten.
 • Vallende Blatter: Het fragment van de vallende FIFA-voorzitter Sepp Blatter is geregeld te zien in de uitzending.
 • Vuile Klootzak!: Huub Stevens is het niet eens met de Griekse arbitrage en steekt daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken en roept de woorden Vuile Klootzak!. Zijn legendarische uitspraak is geregeld onderwerp van spot in het programma.
 • Joke Bruijs: Hans Kraay Jr. vertelde al sinds 1993 over een incident dat hij als kind meemaakte. Jan Boskamp en Joke Bruijs pasten vroeger weleens op bij de familie Kraaij. Op een avond kwamen ze wegens een misverstand allebei opdraven waarna de vijfjarige Hans de twee samen op de bank zou hebben zien liggen. Deze anekdote werd ook meermaals verteld in het programma. Zowel Jan als Joke heeft het altijd ontkend. In november 2014 kwam Kraay jr. erachter dat hij Boskamp met Joop van Daele had verward.[21]
 • Pay attention to the manager: Ook Louis van Gaal ontkomt niet aan de spot van de heren van Voetbal Inside. Een fragment waarin Van Gaal als trainer van Manchester United bij de traditionele Manchester United Player of the Year Awards in ogenschijnlijk beschonken toestand en met zijn kenmerkende steenkolenengels het afgeleide publiek tot de orde roept met de woorden "Hello! hello! Pay attention to the manager!" wordt veelvuldig gebruikt om het publiek aan het lachen te krijgen.
 • Vanaf Nu Iedere Wedstrijd Winnen: Tijdens een persconferentie kreeg de topman van de KNVB Johan Lokhorst de vraag hoe het in de toekomst beter moet met het Nederlands elftal. Zijn antwoord "We moeten nu alles zetten, op het feit dat we vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen" kwam hem op hoongelach te staan en wordt veelvuldig gebruikt om het publiek aan het lachen te krijgen.
 • Harry & Willem: Het televisieprogramma Business Class is vaak een veel besproken onderwerp van René van der Gijp in VI. Vooral de humoristische interviews tussen presentator Harry Mens en vaste gast Willem van Hanegem worden aan de lopende band bespot en geanalyseerd door de heren van Voetbal Inside.

Bekende uitspraken[bewerken]

Hieronder een greep met bekende uitspraken van de heren uit het programma:

 • Topshow! (Wilfred Genee)
 • Jaja! (Wilfred Genee)
 • Een laaiend enthousiaste menigte. (Wilfred Genee)
 • Enzovoort (Wilfred Genee)
 • Alweer een aflevering van. (Wilfred Genee)
 • We hebben een app! (Wilfred Genee)
 • De Vrienden van FOX. (Wilfred Genee)
 • Piepelmanager (Johan Derksen)
 • Haararchitect (Johan Derksen)
 • Not dun! (Johan Derksen)
 • Hansie, Hansie! (René van der Gijp)
 • Ouwe Reus! (René van der Gijp)
 • De Messi'tjes en Ronaldo'tjes van deze wereld. (René van der Gijp)
 • Hey lieverd! (René van der Gijp)
 • Directeurtje! (René van der Gijp)
 • Professor Doctorandus Bruggink (Johan & René)
 • El Ma-hadi (Jan Boskamp)
 • Klasse maat! (Jan Boskamp)
 • Bamihapje (Jan Boskamp)
 • Donderstraal toch op joh! (Jan Boskamp)
 • Ik word gek van die gozer. (Jan Boskamp)
 • Iemand een koek geven. (Jan Boskamp)
 • (Opgevoerde) Paardenlul! (Hans Kraay jr.)
 • Dorpsidioot! (Hans Kraay jr.)
 • Stelletje terpentijnzeikers. (Hans Kraay jr.)
 • Dolle Duikavond. (Hans Kraay jr.)
 • Ik word er moe van. (Wim Kieft)
 • Meninkjes (Wim Kieft)

Sponsoren[bewerken]

Het programma wordt gesponsord door een aantal merken. Deze sponsoren bedenken ook programmaonderdelen. Zo wordt het programma afgesloten met de voetbaltoto van de Lotto. Van 2008 t/m 2012 was de biersponsor Jupiler. Sinds 2012 is dit Amstel.

Gillette Speler van het Jaar[bewerken]

Sponsor Gillette reikt aan het eind van het seizoen een bokaal uit aan de Speler van het Jaar. De bokaal gaat naar de speler die aan het einde van het seizoen op nummer 1 staat in het Gillette Pro Klassement. Sinds het seizoen 2015/16 wordt er tevens wekelijks een gouden veter uitgereikt aan de Speler van de Week door vaste interviewer Simon Zijlemans.

Spin-offs[bewerken]

EK/WK uitzendingen (VI Oranje)[bewerken]

VI Oranje werd dagelijks uitgezonden tijdens het WK Voetbal 2010, het EK Voetbal 2012 en het WK Voetbal 2014. De eerste editie werd rechtstreeks uitgezonden op RTL 7. In 2012 was het programma te zien op RTL 4 en in 2014 waren er uitzendingen op beide zenders.

 • WK Voetbal 2006: Dagelijkse uitzending van Voetbal Insite rond 20.00 uur.
 • EK Voetbal 2008: Geen uitzendingen.
 • WK Voetbal 2010: Dagelijks VI Oranje
 • EK Voetbal 2012: Dagelijks VI Oranje
 • WK Voetbal 2014: Dagelijks VI Oranje
 • EK Voetbal 2016:: Voetbal Inside Euro 2016 op maandag en vrijdag met Jan Boskamp als vaste gast. Het programma werd niet omgedoopt tot VI Oranje, omdat het Nederlands Elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK. Deze uitzendingen kwamen vanuit de reguliere studio.

Europa League[bewerken]

Sinds 2012 heeft RTL 7 de rechten van de UEFA Europa League. In de studio nemen Wilfred Genee en vaste analyticus Johan Derksen op donderdagavond plaats voor de voor- en nabeschouwing. Daarnaast schuiven onder anderen Johan Boskamp, Wim Kieft en René van der Gijp afwisselend aan. De Europa League-avond bij RTL 7 wordt afgesloten met de samenvattingen van de andere Europese wedstrijden. Het commentaar bij de live uitgezonden wedstrijd komt van Leo Driessen.

Doordekken[bewerken]

Doordekken was in het verleden eerste instantie dagelijks te zien op de website van Voetbal International en later wekelijks op de betaalzender Eredivisie Live. In Doordekken gaven Genee en Derksen hun ongezouten mening over belangrijke gebeurtenissen in de voetbalwereld. De opnames vonden regelmatig plaats vanuit Van der Valk- en gelijksoortige wegrestaurants. Het leverde enkele hilarische beelden op. In 2011 verdween het programma, dat toen enige tijd dagelijks te zien was bij de betaalzender, weer van de buis.

In oktober 2016 werd besloten om Doordekken nieuw leven in te blazen. Het onderdeel was iedere woensdag via de app alsmede via YouTube te bekijken. De opzet was gelijk aan vroeger en werd wederom verzorgd door Wilfred Genee en Johan Derksen. In het seizoen 2017-2018 keerde het onderdeel echter niet meer terug.[22] Wel lanceerde RTL 7 Darts inside, de spin-off van Doordekken, op YouTube. Net als bij Genee en Derksen mogen Koert Westerman en Jacques Nieuwlaat provisorisch hun verhaal houden over belangrijke gebeurtenissen in de dartwereld.

VI Vandaag[bewerken]

Het dagelijkse televisieprogramma startte op 3 september 2012 als RTL Sport Inside. Het was een dagelijks sportnieuwsprogramma dat vooral aandacht aan voetbal heeft besteed. Dit deden ze vooral met uitleg van deskundigen en reportages van RTL- en Voetbal International-verslaggevers. De vaste presentator was Genee, die werd vervangen door Koert Westerman. Een van de deskundigen was Derksen.

Vanaf 5 november ging het programma verder als VI Vandaag en heeft het veel meer aandacht voor voetbal. De reden daarvoor waren oplopende productiekosten en tegenvallende kijkcijfers. De bedoeling was al om een dergelijk voetbalprogramma te maken, maar de RTL-directie en productiemaatschappij Infostrada dachten via een algemeen sportprogramma meer sponsors aan zich te binden. Op 8 januari 2013 maakten Voetbal International en RTL bekend dat het programma na de winterstop in het voetbal niet terugkeerde.

Tour du Jour[bewerken]

Tour du Jour is een praatprogramma dat dagelijks wordt uitgezonden tijdens de Tour de France. Het programma is een spin-off van Voetbal Inside. Het programma wordt, net als bij VI, gepresenteerd door Wilfred Genee. Daarnaast is vaste analyticus Michael Boogerd met één of twee gasten aanwezig. Johan Derksen bracht regelmatig het laatste voetbalnieuws door in het programma. Ook VI-gezicht Johan Boskamp schoof regelmatig aan tafel. Danny Vera zorgde tot 2015 voor de muzikale invulling van het programma.

De nieuwe Johan Derksen[bewerken]

De nieuwe Johan Derksen werd eind 2017 aangekondigd als een talentenshow waarin Wilfred Genee op zoek zou gaan naar de vervanger voor Johan Derksen. Het programma zou in 2018 op de buis komen en zou worden gepresenteerd door Wilfred Genee. In februari 2018 maakte Genee bekend dat dit programma waarschijnlijk niet doorgaat wegens een gebrek aan aanmeldingen.

De TV Kantine[bewerken]

De TV Kantine is een comedyprogramma waarin Carlo Boszhard en Irene Moors elke aflevering verschillende bekende Nederlanders persifleren. Het is over het algemeen bekend dat Boszhard een trouwe fan van Voetbal Inside is. Al enkele seizoenen persifleert hij Van der Gijp in De TV Kantine. Ook Boskamp en Kieft werden door Boszhard gespeeld. Kasper van Kooten kroop regelmatig in de rol van Derksen. In 2010 had Genee een gastrol als zichzelf in het programma en in 2013 was Kraay jr. aan de beurt. In 2010 zat Boszhard, ter promotie voor De TV Kantine, als Van der Gijp aan tafel in De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk interviewde Boszhard zónder aan te geven dat het om een imitatie ging. In het negende seizoen dient de bekende kantine niet meer als rode draad. De persiflages worden ditmaal aangekondigd vanuit een bepaalde tv-studio. In aflevering 2 staat 'Voetbal Inside' centraal. Alle drie de heren worden door Boszhard en Van Kooten gepersifleerd.

Uitgeverij[bewerken]

Voetbal Inside is niet alleen een televisieprogramma. Ook wordt er onder deze naam een voetbaltijdschrift uitgegeven en is er een boekenuitgeverij gestart in 2015. De voetbaltijdschrift komt ongeveer zes keer per jaar uit. Het tijdschrift wordt uitgegeven in A4 formaat, full color en bestaat uit een kleine dertig pagina's per uitgave. In elk nummer wordt één persoon - meestal spelers, maar soms een coach, technisch directeur, etc. - geïnterviewd. Tevens bestaan de artikelen uit interviews, columns of reportages met een Voetbal Inside tafelgast. Ook bevat het magazine diverse reportages en achtergrond verhalen over het televisieprogramma.

Sinds oktober 2015 heeft Johan Derksen, samen met Michel van Egmond en zijn dochter Marieke Derksen, een eigen uitgeverij genaamd Voetbal Inside Boeken, een imprint van Overamstel Uitgevers.[23] Met de ondersteuning van het gelijknamige televisieprogramma, probeert de uitgeverij de groei van het Nederlandse sportboek voor te zetten. De uitgeverij heeft met de titels als Gijp, Kieft, Geen Genade enkele bestsellers op haar naam staan.

Merchandising[bewerken]

Sinds 2011 zijn alle seizoenen samengesteld op dvd met de hoogtepunten uit Voetbal International/Voetbal Inside en VI Oranje van het afgelopen jaar. Voor het EK 2012 werd de album De Helden van Oranje opgenomen. Genee en Derksen zongen met bekende vrienden van het programma een aantal nummers in. In 2014 verscheen er een bordspel met de tv-persoonlijkheden van VI. In het Grote Erger je Wel voetbalspel figureren Genee, Derksen, Van der Gijp en Boskamp als pionnen. Hans Kraay jr. en Louis van Gaal hebben evenals een plek in het spel. In 2018 heeft supermarkketen Lidl, in samenwerking met Voetbal Inside, een VI-onderbroeken en sokkenlijn in het assortiment opgenomen.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Helden van oranje 2012 - met Wilfred Genee, Johan Derksen & diverse artiesten / Goud

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Nederland is helemaal oranje 2012 09-06-2012 tip4 - met Wilfred Genee & Johan Derksen /
Nr. 4 in de Single Top 100
Helden 2012 16-06-2012 tip11 - met Edwin Evers & Wilfred Genee /
Nr. 6 in de Single Top 100

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2011 won het programma, destijds onder de naam Voetbal International, de Gouden Televizier-Ring. VI versloeg Wie is de Mol? en The voice of Holland.[24]

Jaar Prijs Persoon Prijs/nominatie
2010 Televizier Talent Award René van der Gijp genomineerd
2011 Zilveren Televizier-Ster Johan Derksen genomineerd
2011 Gouden Televizier-Ring Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp winnaar
2013 NS Publieksprijs voor Gijp Michel van Egmond en René van der Gijp winnaar
2014 NS Publieksprijs voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2014 Nico Scheepmaker Beker (vakprijs) voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2014 Nico Scheepmaker Beker (publieksprijs) voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2015 Helden Sportboek van het Jaar voor Topshow (publieksprijs) Michel van Egmond en Jan Hillenius winnaar
2016 RTL Walk Of Fame Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp -
2017 Helden Sportboek van het Jaar voor Boskamp - Leven met Feyenoord Johan Boskamp en André van Kats winnaar
2017 Zilveren Televizier-Ster Presentator Wilfred Genee winnaar
2017 NS Publieksprijs voor De wereld volgens Gijp René van der Gijp, Michel van Egmond winnaar
2017 Gouden Mossel René van der Gijp, Michel van Egmond winnaar

Externe link[bewerken]

Voorganger:
De TV Kantine (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2011
Opvolger:
The voice of Holland (RTL)