Voetbal Inside

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voetbal Inside
Voetbal Inside.jpg
Voormalige titel Voetbal Insite
RTL Voetbal Insite
Voetbal International
Voetbal Inside
Genre Voetbal- en praatprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL
Presentatie Ruud ter Weijden (2001)
Wilfred Genee (2001-2005), (2007-2018)
Barbara Barend (2005-2007)
Bart Nolles (2018-heden)
Simon Zijlemans (2018-heden)
Ron Vorstermans (2018-heden)
Eindredactie Jan Hillenius (2008-2018)
Vaste gasten Johan Derksen (2001-2018)
Willem van Hanegem (2007-2008)
René van der Gijp (2008-2018)
Muziek Danny Vera & ordinary men
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Media Park Hilversum:
Studio 16 (2008-2009)
Studio 6 (2009-2015),
Studio 2 (2015-2018)
Productie
Productiebedrijf RTL Productions
Uitzendingen
Start 5 oktober 2001
Einde 7 mei 2018
Zender RTL 5 (2001-2005),
RTL 7 (2005-2018)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2011
(als Voetbal International)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Voetbal Inside (voorheen Voetbal Insite, RTL Voetbal Insite en Voetbal International, kortweg VI) was een wekelijks televisie praatprogramma over actuele voetbalgebeurtenissen dat op RTL 7 werd uitgezonden. In een café-achtige setting werden de laatste ontwikkelingen, wedstrijden, strategieën en prestaties van diverse hoofdrolspelers besproken. VI werd vooral een succes door de chemie tussen presentator Wilfred Genee en vaste sidekicks Johan Derksen en René van der Gijp. In het programma namen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat.

In augustus 2018 gingen de VI-heren gezamenlijk naar Talpa om onder andere Veronica Inside te maken. RTL 7 blijft de naam Voetbal Inside behouden en gebruikt het als online platform en tevens wordt de naam gebruikt als omkadering voor de live-uitzendingen van de zender, onder meer de UEFA Europa League.

In 2011 ontving het programma, destijds onder de naam Voetbal International, de Gouden Televizier-Ring en in 2017 won Genee de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator.

Geschiedenis[bewerken]

Oude studio Voetbal International
Danny Vera bij Voetbal Inside

Voetbal Insite (2001-2007)[bewerken]

Het programma begon op 5 oktober 2001 als Voetbal Insite en komt voort uit het televisieprogramma Sport aan tafel, een discussieprogramma over sport in het algemeen gepresenteerd door Ruud ter Weijden. De vaste discussiegast van het programma was Johan Derksen. Hierdoor werd er in het programma veel over voetbal gesproken. Na een meningsverschil tussen HMG en Endemol maakte het programma een doorstart onder de naam Sunday United. Een kort geding aangespannen door Endemol zorgde ervoor dat Sunday United alweer snel van de buis verdween. Dit resulteerde in de start van Voetbal Insite.

De presentatie lag korte tijd in handen van Ter Weijden, maar al snel werd hij vervangen door Wilfred Genee. Dat kwam omdat het programma van producent wisselde. Aanvankelijk werd het programma op vrijdagavond uitgezonden, maar vanaf 2002 op maandagavond. Genee en Derksen werden de vaste gezichten van het programma. In wisselende samenstelling waren ook onder anderen Willem van Hanegem, René van der Gijp, Hans Kraay sr. en Piet de Visser te gast.

In 2005 vertrok Genee naar de nieuwe televisiezender Talpa. Sportjournaliste Barbara Barend werd door Johan Derksen gevraagd om het presentatiestokje over te nemen. De komst van Barend naar Voetbal Insite was niet geheel zonder discussie. Sommige kijkers verweten haar een gebrek aan voetbalkennis en een voorliefde voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Ook Derksen ergerde zich gaandeweg steeds meer aan Barend.

Op 18 augustus 2007 viel het doek voor Talpa, dat inmiddels Tien heette. Tien werd in zijn geheel overgenomen door RTL Nederland. De overname betekende ook dat Genee terugkeerde bij de zender en Voetbal Insite. Barbara Barend bleef achter de schermen betrokken bij het programma.

RTL Voetbal Insite (2007-2008)[bewerken]

Door de overname kreeg RTL ook de uitzendrechten van het Eredivisie voetbal. Hierdoor werd de opzet van Voetbal Insite aangepast. Ten eerste werd het programma voortaan op zondagavond uitgezonden. Tevens werd de naam gewijzigd in RTL Voetbal Insite en kreeg het programma een nieuw decor. Naast presentator Genee werden Derksen en Willem van Hanegem de vaste gezichten van het programma. Daarnaast was er elke week een gast uit de voetballerij. De gast werd niet alleen naar zijn of haar mening gevraagd, maar ook geïnterviewd door Genee.

Op 18 mei 2008 werd de laatste aflevering van het seizoen gemaakt. Al snel kwamen er geruchten op gang dat het programma zou stoppen, mede omdat RTL de rechten voor het uitzenden van samenvattingen van Eredivisiewedstrijden was kwijtgeraakt aan de NOS. In dezelfde periode verzorgden Genee en Derksen korte uitzendingen via de website van het weekblad Voetbal International. Op 28 augustus 2008 werd officieel bevestigd dat het programma niet verder zou gaan.

Voetbal International (2008-2015)[bewerken]

Op 29 september 2008 keerde het programma toch terug in afgeslankte vorm. De naam werd gewijzigd in Voetbal International, omdat het weekblad de hoofdsponsor van het programma werd. Er was geen publiek meer in de studio aanwezig en de opnames werden gedraaid in de studio van RTL Boulevard. Het programma werd wederom gepresenteerd door Genee en Derksen bleef de vaste analist. Ook René van der Gijp kreeg een vaste aanstelling aan tafel. Willem van Hanegem mocht niet meer aanschuiven, omdat hij een exclusief contract had getekend bij Sport1. Het programma werd iedere maandag uitgezonden op RTL 7.

Vanaf augustus 2009 kreeg het programma een eigen studio. Het decor leek weer op dat van Voetbal Insite en er was ook weer publiek in de studio aanwezig. Iedere uitzending werden de heren vergezeld door een tafelgast. In wisselende samenstelling waren onder anderen Willem van Hanegem, Hans Kraay jr., Wim Kieft, Emile Schelvis, Nico Dijkshoorn, Aad de Mos en Jan Boskamp te gast. Daarnaast namen regelmatig journalisten van het voetbalblad plaats aan de bar. Verder ging het programma ook op vrijdagavond uitzenden. De vrijdaguitzending kreeg muzikale ondersteuning van de huisband Danny Vera & ordinary men. Vanaf augustus 2010 ging de band ook in de maandaguitzendingen de muzikale vormgeving verzorgen.

Van der Gijp werd met zijn typische analysestijl, bestaande uit vele verzuchtingen, grappen, ergernissen en spraakmakende anekdotes, genomineerd voor de Televizier Talent Award voor het beste nieuwe televisietalent van het jaar 2010. Hoewel hij op de eerste plaats stond in de peilingen ging de prijs uiteindelijk naar acteur Jan Kooijman.

In de zomer van 2010 begon RTL aan een spin-off van het programma. In VI Oranje discussiëren de vaste VI-gezichten Genee, Derksen en Van der Gijp over het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De kijkcijfers van het eerste seizoen groeiden gedurende het toernooi van 300.000 naar ongeveer 900.000 kijkers per aflevering. Het succes van het programma was mede te danken aan het feit dat het Nederlands Elftal de finale haalde.

Op 3 september 2011, net na het grote succes van VI Oranje, werd bekend dat Van der Gijp tijdelijk ging stoppen met het programma vanwege een burn-out. Tijdens die periode was Koert Westerman zijn vervanger. Toen bleek dat het herstel van Van der Gijp langer zou gaan duren, werd VI-verslaggever Iwan van Duren de tijdelijke vervanger.[1] Westerman viel daarna nog eenmaal in. Op 24 oktober 2011 kreeg Van Der Gijp de Televizierring uitgereikt en hervatte hij zijn werkzaamheden voor het weekblad Voetbal International. Op 16 januari 2012 keerde Van der Gijp weer als vanouds terug bij VI. Door het succes van VI Oranje groeide Voetbal International uit tot een zeer succesvol programma.

In maart 2013 liep Derksen boos weg tijdens een live-uitzending van de Europa League na een hoog oplopende discussie met Genee over de interne gang van zaken bij voetbalclub Heerenveen. Ook het derde seizoen van VI Oranje was een veelbesproken editie, zowel binnen als buiten het programma. Met als dieptepunt de hoogopgelopen ruzie tussen Derksen en Van der Gijp die elkaar in de media hadden zwartgemaakt.[2] Na een lange vakantie kwamen de heren weer nader tot elkaar en begonnen ze weer alsnog aan een nieuw VI seizoen.

Voetbal Inside (2015-2018)[bewerken]

In januari 2015 werd bekend dat de samenwerking tussen het voetbalblad en het programma vanaf seizoen 2015-2016 zou worden verbroken.[3] Het tv-programma en het gelijknamige blad lagen in de clinch, omdat de heren te platvloers zouden zijn geworden. Derksen trad terug als hoofdredacteur van het blad en stopt ook per direct met zijn vaste column. RTL 7-baas Marco Louwerens liet weten dat RTL aan een eigen voetbalplatform werkt. Het was de bedoeling dat de naam Voetbal Insite weer zou terugkeren. De programmadirecteur legde echter de verkeerde naam vast.[4] Hierdoor ging het programma vanaf 10 augustus 2015 verder onder de naam Voetbal Inside.

Het programma keerde terug met een nieuw decor, nieuwe rubrieken én een nieuwe vormgeving. Tevens kreeg Voetbal Inside een eigen website en een app met daarop het laatste voetbalnieuws en fragmenten van de uitzendingen. Genee, Derksen en Van der Gijp bleven de vaste VI-gezichten van het programma met daarnaast een wisselende tafelgast. In wisselende samenstelling waren onder anderen Hans Kraay jr., Jan Boskamp, Valentijn Driessen, Wim Kieft (tot mei 2016) en Gertjan Verbeek (tot oktober 2017) te gast. Ook was er vaak een gastdeskundige aan de bar. Dit waren veelal Marcel van Roosmalen, Roelof Luinge, Henk de Haan, Bas Nijhuis en diverse regionale voetbaljournalisten.

Journalist Michel van Egmond, voormalig eindredacteur van Voetbal International, en Jan Hillenius, eindredacteur van het praatprogramma, blikken in 2015 terug op zeven turbulente jaren achter de schermen van de RTL-show. Hun boek legt interne strubbelingen bloot en bespreekt onder meer de vriendschap en werkrelatie tussen Genee, Derksen, Van der Gijp, Kraay jr., Boskamp en Kieft. Eerder schreef Van Egmond ook al de biografieën Gijp en Kieft. Beide boeken werden bekroond met de NS Publieksprijs. De titel is een verwijzing naar Genee, die het programma steevast als een topshow bestempelt.[5] Gewezen bondscoach Louis van Gaal, die in het tv-programma regelmatig op de korrel wordt genomen, werd gevraagd om het voorwoord te schrijven. Hoewel hij de kans kreeg om zijn ongezouten mening te geven, weigerde hij aan het boek mee te werken.[6] In april 2016 werd Topshow bekroond als het Helden Sportboek van het Jaar 2016. In 2018 kwam Van Egmond met een vervolg op de bestseller Topshow. In het boek Inside blikt hij terug op de samenwerking van de hoofdrolspelers met de RTL-directie.

Op 4 maart 2016 werd er een ingetogen en ingekorte aflevering uitgezonden vanwege het overlijden van de levenspartner van Van der Gijp. Hij werd vervangen door Aad de Mos. Op 24 maart 2016 werd er een extra aflevering uitgezonden in verband met het overlijden van Johan Cruijff. Op 13 mei 2016 werd de laatste uitzending van het seizoen uitgezonden en deze extra lange benefietuitzending stond in het teken van Support Casper. Deze uitzending had als doel om geld in te zamelen om innovatief onderzoek te doen naar de behandeling van alvleesklierkanker. Op 17 oktober 2016 werd in een extra lange uitzending aandacht besteed aan het 15-jarig bestaan van het programma. In deze uitzending waren onder anderen Peter R. de Vries, Roelof Luinge en Henk de Haan te gast. Tevens kregen de mannen van VI een tegel voor op de RTL Walk Of Fame.

Sinds 2016 schakelt Voetbal Inside iedere vrijdag live met de studio van Fox Sports, waar een presentator toelichting geeft op de programmering van de betaalzender. Dit werd vaak gedaan door Kraay jr. Hij miste door dit gesprek echter heel veel van de wedstrijden waar hij later op de avond zijn analyse op moest geven bij Fox Sports, dat besloten is hem te vervangen door andere medewerkers, zoals Pascal Kamperman en Hélène Hendriks. Vooral de onderonsjes met Kraay jr en Hendriks leidden tot hilarische momenten.

In oktober 2017 won Genee de Zilveren Ster voor beste presentator op het Gouden Televizier-Ring Gala, mede door de uitvoerige campagne van Derksen tijdens de uitzendingen. Genee droeg uiteindelijk de prijs op aan het gehele team van VI en de enorme schare trouwe fans van het programma. In november 2017 wonnen Van der Gijp en Van Egmond weer de NS Publieksprijs met het vervolgboek De wereld volgens Gijp.

Eind maart 2018 lekte uit dat John de Mol jr. de heren een vierjarig contract had aangeboden om een soortgelijk programma voort te zetten op Veronica. De contracten werden eind mei 2018 ondertekend.[7][8]

Op 7 mei 2018 werd de laatste reguliere uitzending van het seizoen 2017/2018 uitgezonden. In de zomer van 2018 waren de mannen van Voetbal Inside te zien in een dagelijkse talkshow op RTL 4, getiteld VI Oranje Blijft Thuis. Voor Genee, Derksen en Van der Gijp werd dit hun laatste show voor RTL.

Voetbal Inside (2018-heden)[bewerken]

In augustus 2018 gingen de VI-heren gezamenlijk naar Talpa om onder andere Veronica Inside te maken. RTL 7 blijft de naam Voetbal Inside gebruiken als online platform en tevens wordt de naam gebruikt als omkadering voor de live-uitzendingen van de UEFA Europa League. Daarnaast werkt men aan een vervolg van het voetbalpraatprogramma.

Controverses[bewerken]

Johan Derksen over de Marokkanen-discussie.

Genee, Derksen en Van der Gijp hebben meerdere malen voor controverses gezorgd in de media. In het programma kwamen regelmatig diverse actualiteiten voorbij en daarbij namen ze geen blad voor de mond. Ook schuwde ze onderwerpen buiten het voetbal niet en namen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Door de vele incidenten en ongezouten meningen lag het programma vaak onder een vergrootglas.

In augustus 2013 zei Van der Gijp naar aanleiding van een KNVB-boot die meevoer tijdens de Amsterdam Gay Pride: 'voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken.' Ook Johan Boskamp liet zich negatief uit over dit onderwerp.[9] De KNVB en diverse bekende Nederlanders reageerden woedend op de uitspraken van de heren. Het programma besteedde naar aanleiding van de uitspraken van Van der Gijp en Boskamp, aandacht voor homo-acceptatie op het voetbalveld. Daarvoor had men de homoseksuele ex-profvoetballer John de Bever en zanger Gerard Joling in de studio uitgenodigd.

In april 2016 zei Derksen, naar aanleiding van een column van Hugo Borst, dat heel wat voetbalclubs 'naar de klote zijn gegaan' omdat hun velden in de buurt lagen van plekken waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. 'Wanneer Marokkaanse spelers de overhand in de selectie krijgen functioneert dat bijna nergens'. Hierop ontving hij zowel positieve als negatieve reacties. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders overwoog aangifte te doen tegen Derksen vanwege discriminatie.[10]

In oktober 2016 trok Derksen fel van leer tegen Sylvana Simons naar aanleiding van het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpiet. Hij zei onder meer dat: 'dat hysterische juffrouwtje Simons zo trots als een aapje door het land rent.'[11]

In januari 2017 haalde Derksen uit naar darters. Hij zei dat 'darters nog net niet het Syndroom van Down hebben'. Ook noemde hij de darters 'een stelletje circusartiesten' en 'zeer ordinair cafévolk'.[12]

In september 2017 haalde Derksen uit naar zijn werkgever RTL. Hij noemde onder meer Erland Galjaard, de programmadirecteur van RTL, 'kinderachtig' en de programmering van RTL 4 'gewoon slecht'. Na de uitzending ontving Derksen een schandelijke e-mail van een 'niet nader te noemen' persoon binnen RTL. Vooral Wilfred Genee werd het hardst aangepakt in die e-mail. 'Die mail rook naar whiskey en ging echt véél te ver. ‘Grote klootzakken’ en dat soort teksten', zei Derksen.[13] Verder wilde Derksen hem sparen door zijn naam niet te onthullen in de media. Niet veel later maakte RTL Boulevard bekend dat zenderdirecteur Marco Louwerens van RTL 7, door de mannen consequent 'directeurtje' genoemd, de man was achter de e-mail. Een week later verraste hij de heren live in de uitzending met een grote bos bloemen. Tevens feliciteerde hij Genee met zijn Televizier-nominatie. Na een goed intern gesprek met de RTL-directie, konden de heren achteraf wel lachen om het mail-incident.[14][15][16] Begin december verstoorde hij, als Sinterklaas, de uitzending met een flinke portie zelfspot en humor.

In december 2017 kreeg het programma kritiek van activist en documentairemaker Sunny Bergman, omdat zij van mening is dat het programma een homofoob, seksistisch en racistisch karakter heeft. Ze riep op tot een sponsorboycot. Ook Sylvana Simons deelde deze mening. Hierop gaven Heineken en Gillette aan in gesprek te willen met RTL. RTL gaf aan dat het programma 'ongenuanceerd, lomp en controversieel' is, maar dat 'het niet aan de orde is dat de grens wordt overschreden'. De zender voegde er tevens aan toe dat de mening van de drie analisten 'niet gelijk staat aan de mening van RTL'.[17][18]

Begin februari 2018 maakten Derksen en Gijp grappen over de Belgische journalist en auteur Bo Van Spilbeeck die kort daarvoor uit de kast was gekomen als transgender. Van der Gijp zei voor het laatste reclameblok dat hij voortaan als Renate van der Gijp door het leven zou gaan. Na de reclame had hij een jurk aan en een pruik op. Het leidde tot luid gelach in de studio. Derksen noemden transgenders niet normaal. De vertoning riep veel negatieve reacties op, onder meer van sociale organisaties, politieke partijen en bekende Nederlanders. Belangenorganisaties TNN & COC noemden de actie 'treurig' en riepen opnieuw op tot een sponsorboycot.[19] Ondanks de negatieve reacties kreeg Van der Gijp veel steun van de trouwe VI-kijkers. In de eerstvolgende uitzending reageerde Van der Gijp op de commotie. 'Nou, ik heb inderdaad niks tegen homo’s, transgenders en lesbiennes. Het zal mij een zorg zijn wat ze doen. Onze kijkers weten heel goed wanneer het een grap is en ze zijn niet volslagen idioot. We zijn helemaal doorgeslagen in dit land. We zijn helemaal de weg kwijt. Ik heb nog drie maanden een contract en wij maken er met zijn drieën geen punt van dat we gaan stoppen. Wat moeten wij met dat gezeik aan onze kop?', aldus Van der Gijp. Ook Derksen kwam met een duidelijke statement: 'Zo lang als ik hier zit, zeg ik wat ik vind. Ze halen me van de buis of ze laten me mijn gang gaan.'.

Samenstelling[bewerken]

Presentatoren:

Vaste sidekicks:

Vaste gasten (Lijst is incompleet):


Verslaggeving[bewerken]

VI Clubwatchers (2008-2015):

 • Tom Knipping
 • Iwan van Duren
 • Thijs Slegers
 • Martijn Krabbendam
 • Simon Zwartkruis
 • Peter Wekking
 • Stef de Bont
 • Taco van der Velde

Voetbal Inside:

Schakelen met FOX:

Programma-opzet[bewerken]

Rubrieken[bewerken]

 • Opening Genee en Derksen: Het programma begon met een gesprek van minder dan een minuut tussen Genee en Derksen net buiten de studio van Voetbal Inside over een bepaald onderwerp.
 • Leader: Na het gesprek werd de leader en een nummer gespeeld door de huisband Danny Vera & de ordinary men.
 • De week van Fox: Op maandag werd een samenvatting getoond van een speelronde uit de Eredivisie.
 • Speler van de Week: Op maandag werd bepaald wie de speler van de week is.
 • Schakelen met de studio van Fox: Op vrijdag was er live contact met de studio van Fox Sports waar een presentator toelichting gaf op de programmering van de betaalzender. Dit werd vaak gedaan door Hans Kraaij jr. Kraaij miste door dit gesprek echter heel veel van de wedstrijden waar hij later op de avond zijn analyse op moest geven bij Fox Sports, dat besloten is hem te vervangen door andere medewerkers, zoals Pascal Kamperman en Hélène Hendriks.
 • Toto: Genee, Derksen en van der Gijp vulde op vrijdag de voetbaltoto in van de week. Op maandag werd de uitslag besproken.
 • De Wandelgang: Na het programma bespraken Genee en een afwisselende gast online de uitzending nog even door in De Wandelgang.
 • Versnelde ronde (sporadisch): Minuut durende vragenronde voor de heren aan tafel over bepaalde nieuwsonderwerpen in de voetbalwereld.
 • Politiek Inside (sporadisch): Regelmatig dwaalde de heren al snel van het voetbal af en namen de maatschappelijke discussies de show over.
 • De App (sporadisch)
 • De kantineheld (2012-2013): Er werd even stil gestaan bij een vrijwilliger op de amateurvelden.
 • Voetbalvrienden (2014): Er werd even stil gestaan bij een vriendenteam van de amateurvelden.

Fragmenten[bewerken]

In VI kwam regelmatig running gags voorbij. Hieronder een greep uit deze fragmenten:

 • Manolevje: Tussen 2009 en 2011 was de Bulgaarse international Stanislav Manolev geregeld onderwerp van spot. René van der Gijp liet keer op keer opvallende fragmenten van de speler zien, waarmee hij op de hak genomen werd. In 2014 gaf Van der Gijp aan spijt te hebben van het feit dat hij de speler jarenlang op de hak heeft genomen.[20]
 • Aftrappen: Een spelsituatie die door René van der Gijp regelmatig kritisch wordt bekeken is de aftrap. Met name ingestudeerde varianten die bedoeld zijn de tegenstander te verrassen maar anders uitpakken komen hierin terug. Op twee verschillende momenten in het seizoen 2010/11 werd bijvoorbeeld een ingestudeerde aftrap van FC Zwolle getoond, waarbij de bal direct na het terugtikken door Arne Slot werd opgewipt en vervolgens hoog de lucht in werd geschoten.
 • Jasje gooien: Vaste gast Hans Kraay jr. wordt geregeld voor schut gezet met een uit 2010 stammend fragment waarin hij als trainer van FC Lienden uit frustratie over de wedstrijdleiding zijn jasje uittrekt en op de grond smijt. Het fragment is in de loop der jaren verschillende keren getoond, vaak tot boosheid van Kraay jr. en tot grote hilariteit van zijn tafelgenoten.
 • Vallende Blatter: Het fragment van de vallende FIFA-voorzitter Sepp Blatter was geregeld te zien in de uitzending.
 • Vuile Klootzak!: Huub Stevens is het niet eens met de Griekse arbitrage en steekt daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken en roept de woorden Vuile Klootzak!. Zijn legendarische uitspraak was geregeld onderwerp van spot in het programma.
 • Joke Bruijs: Hans Kraay Jr. vertelde al sinds 1993 over een incident dat hij als kind meemaakte. Jan Boskamp en Joke Bruijs pasten vroeger weleens op bij de familie Kraaij. Op een avond kwamen ze wegens een misverstand allebei opdraven waarna de vijfjarige Hans de twee samen op de bank zou hebben zien liggen. Deze anekdote werd ook meermaals verteld in het programma. Zowel Jan als Joke heeft het altijd ontkend. In november 2014 kwam Kraay jr. erachter dat hij Boskamp met Joop van Daele had verward.[21]
 • Pay attention to the manager: Ook Louis van Gaal ontkwam niet aan de spot van de heren van Voetbal Inside. Een fragment waarin Van Gaal als trainer van Manchester United bij de traditionele Manchester United Player of the Year Awards in ogenschijnlijk beschonken toestand en met zijn kenmerkende steenkolenengels het afgeleide publiek tot de orde roept met de woorden "Hello! hello! Pay attention to the manager!" werd veelvuldig gebruikt om het publiek aan het lachen te krijgen.
 • Vanaf Nu Iedere Wedstrijd Winnen: Tijdens een persconferentie kreeg de topman van de KNVB Johan Lokhorst de vraag hoe het in de toekomst beter moet met het Nederlands elftal. Zijn antwoord "We moeten nu alles zetten, op het feit dat we vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen" kwam hem op hoongelach te staan en werd veelvuldig gebruikt om het publiek aan het lachen te krijgen.
 • Harry & Willem: Het televisieprogramma Business Class was vaak een veel besproken onderwerp van René van der Gijp in VI. Vooral de humoristische interviews tussen presentator Harry Mens en vaste gast Willem van Hanegem werden aan de lopende band bespot en geanalyseerd door de heren van Voetbal Inside.
 • Jan Smit in tranen: De oud-voorzitter van Heracles nam afscheid van zijn club en kon daar zijn tranen niet bedwingen.
 • Rini: De mannen moesten vaak lachen om het korte filmpje waarin BTSW-directeur Rini Stoutjesdijk zijn visie geeft.
 • Welkom in het Circus: Vaste gast Jan Boskamp werd geregeld herinnerd aan zijn gastrol als circusdirecteur in de film van Kabouter Plop. Het fragment werd verschillende keren getoond, vaak tot grote hilariteit van zijn tafelgenoten.

Bekende uitspraken[bewerken]

Hieronder een greep met bekende uitspraken van de heren uit het programma:

 • De Vrienden van FOX. (Wilfred Genee)
 • Ongeloofelijk natuurlijk allemaal (Wilfred Genee)
 • Piepelmanager (Johan Derksen)
 • Haararchitect (Johan Derksen)
 • Randement (Johan Derksen)
 • Eenheidsworsten (Johan Derksen)
 • Dorpsidioten (Johan Derksen)
 • Ouwe reus! (René van der Gijp)
 • Directeurtje! (René van der Gijp)
 • Je bent toch zeker wel met mijn eens... (René van der Gijp)
 • Lekker man... (René van der Gijp)
 • Professor Doctorandus Bruggink (Johan & René)
 • El Ma-hadi (Jan Boskamp)
 • Sjelsie (Jan Boskamp)
 • Donderstraal toch op joh! (Jan Boskamp)
 • Ik word gek van die gozer. (Jan Boskamp)
 • Je gaat niet zitten zeiken!. (Jan Boskamp)
 • Schitterend. (Jan Boskamp)
 • (Opgevoerde) Paardenlul! (Hans Kraay jr.)
 • Stelletje terpentijnzeikers. (Hans Kraay jr.)
 • Dolle Duikavond. (Hans Kraay jr.)

Sponsoren[bewerken]

Het programma werd gesponsord door een aantal merken. Deze sponsoren bedachten ook programmaonderdelen. Zo wordt het programma afgesloten met de voetbaltoto van de Lotto. Van 2008 t/m 2012 was de biersponsor Jupiler. Sinds 2012 is dit Amstel.

Gillette Speler van het Jaar[bewerken]

Sponsor Gillette reikte aan het eind van het seizoen een bokaal uit aan de Speler van het Jaar. De bokaal ging naar de speler die aan het einde van het seizoen op nummer 1 stond in het Gillette Pro Klassement. Sinds het seizoen 2015/16 werd er tevens wekelijks een gouden veter uitgereikt aan de Speler van de Week door vaste interviewer Simon Zijlemans.

Spin-offs[bewerken]

Zomeredities - VI Oranje[bewerken]

VI Oranje werd dagelijks uitgezonden tijdens het WK Voetbal 2010, het EK Voetbal 2012, het WK Voetbal 2014 en het WK Voetbal 2018. De eerste editie werd rechtstreeks uitgezonden op RTL 7. In 2012 was het programma te zien op RTL 4 en in 2014 waren er uitzendingen op beide zenders.

 • WK Voetbal 2006: Dagelijkse uitzending van Voetbal Insite rond 20.00 uur.
 • EK Voetbal 2008: Geen uitzendingen.
 • WK Voetbal 2010: Dagelijks VI Oranje
 • EK Voetbal 2012: Dagelijks VI Oranje
 • WK Voetbal 2014: Dagelijks VI Oranje
 • EK Voetbal 2016:: Voetbal Inside Euro 2016 op maandag en vrijdag met Jan Boskamp als vaste gast. Het programma werd niet omgedoopt tot VI Oranje, omdat het Nederlands Elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK. Deze uitzendingen kwamen vanuit de reguliere studio.
 • WK Voetbal 2018: Dagelijkse uitzending van VI Oranje Blijft Thuis.

UEFA Europa League[bewerken]

Sinds 2012 heeft RTL 7 de rechten van de UEFA Europa League. In de Europa League-studio presenteren Bart Nolles en Simon Zijlemans afwisselend de voor- en nabeschouwing. Daarnaast schuiven onder anderen Johan Boskamp en Aad de Mos afwisselend aan. Het commentaar bij de live uitgezonden wedstrijden komt van Leo Driessen en Koert Westerman. De Europa League-avond bij RTL 7 wordt afgesloten met de samenvattingen van de andere Europese wedstrijden.

Tot het seizoen 2017/18 namen Wilfred Genee en vaste analyticus Johan Derksen op donderdagavond plaats in de Europa League-studio voor de voor- en nabeschouwing.

VI Vandaag (2012-2013)[bewerken]

Het dagelijkse televisieprogramma startte op 3 september 2012 als RTL Sport Inside. Het was een dagelijks sportnieuwsprogramma dat vooral aandacht aan voetbal heeft besteed. Dit deden ze vooral met uitleg van deskundigen en reportages van RTL- en Voetbal International-verslaggevers. De vaste presentator was Genee, die werd vervangen door Koert Westerman. Een van de deskundigen was Derksen.

Vanaf 5 november ging het programma verder als VI Vandaag en heeft het veel meer aandacht voor voetbal. De reden daarvoor waren oplopende productiekosten en tegenvallende kijkcijfers. De bedoeling was al om een dergelijk voetbalprogramma te maken, maar de RTL-directie en productiemaatschappij Infostrada dachten via een algemeen sportprogramma meer sponsors aan zich te binden. Op 8 januari 2013 maakten Voetbal International en RTL bekend dat het programma na de winterstop in het voetbal niet terugkeerde.

Doordekken[bewerken]

Doordekken was in het verleden eerste instantie dagelijks te zien op de website van Voetbal International en later wekelijks op de betaalzender Eredivisie Live. In Doordekken gaven Genee en Derksen hun ongezouten mening over belangrijke gebeurtenissen in de voetbalwereld. De opnames vonden regelmatig plaats vanuit Van der Valk- en gelijksoortige wegrestaurants. Het leverde enkele hilarische beelden op. In 2011 verdween het programma, dat toen enige tijd dagelijks te zien was bij de betaalzender, weer van de buis.

In oktober 2016 werd besloten om Doordekken nieuw leven in te blazen. Het onderdeel was iedere woensdag via de app alsmede via YouTube te bekijken. De opzet was gelijk aan vroeger en werd wederom verzorgd door Wilfred Genee en Johan Derksen. In het seizoen 2017/18 keerde het onderdeel echter niet meer terug.[22] Wel lanceerde RTL 7 Darts inside, de spin-off van Doordekken, op YouTube. Net als bij Genee en Derksen mogen Koert Westerman en Jacques Nieuwlaat provisorisch hun verhaal houden over belangrijke gebeurtenissen in de dartwereld.

Voetbal Inside Legends[bewerken]

Voetbal Inside Legends is een minuut durende voetbalprogramma waarin de 100 beste voetballers aller tijden voorbijkomen. Aan bod komen hun mooiste spelmomenten, hun betekenis voor het voetbal en de prijzen die ze in de wacht hebben gespeelt. Sinds 2017 is het programma dagelijks te zien op RTL 7.

Tour du Jour[bewerken]

Tour du Jour was een praatprogramma dat dagelijks werd uitgezonden tijdens de Tour de France. Het programma was een spin-off van VI en werd gepresenteerd door Wilfred Genee. Daarnaast was vaste analyticus Michael Boogerd met één of twee gasten aanwezig. Johan Derksen bracht regelmatig het laatste voetbalnieuws door in het programma. Ook VI-gezicht Johan Boskamp schoof regelmatig aan tafel. Danny Vera zorgde tot 2015 voor de muzikale invulling van het programma.

De nieuwe Johan Derksen[bewerken]

De nieuwe Johan Derksen werd eind 2017 aangekondigd als een talentenshow waarin Wilfred Genee op zoek zou gaan naar de vervanger voor Johan Derksen. Het programma zou in 2018 op de buis komen en zou worden gepresenteerd door Wilfred Genee. In februari 2018 maakte Genee bekend dat dit programma niet doorgaat wegens een gebrek aan aanmeldingen en geschikte kandidaten.

De TV Kantine[bewerken]

De TV Kantine is een comedyprogramma waarin Carlo Boszhard en Irene Moors elke aflevering verschillende bekende Nederlanders persifleren. Het is over het algemeen bekend dat Boszhard een trouwe fan van 'VI' is. Al enkele seizoenen persifleert hij Van der Gijp in De TV Kantine. Ook Boskamp en Kieft werden door Boszhard gespeeld. Kasper van Kooten kroop regelmatig in de rol van Derksen. In 2010 had Genee een gastrol als zichzelf in het programma en in 2013 was Kraay jr. aan de beurt. In 2010 zat Boszhard, ter promotie voor De TV Kantine, als Van der Gijp aan tafel in De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk interviewde Boszhard zónder aan te geven dat het om een imitatie ging. In het negende seizoen dient de bekende kantine niet meer als rode draad. De persiflages worden ditmaal aangekondigd vanuit een bepaalde tv-studio. In aflevering 2 staat 'VI' centraal. Alle drie de heren worden door Boszhard en Van Kooten gepersifleerd.

Merchandising[bewerken]

Sinds 2011 zijn alle seizoenen samengesteld op dvd met de hoogtepunten uit Voetbal International/Voetbal Inside en VI Oranje van het afgelopen jaar. Voor het EK 2012 werd het album De Helden van Oranje opgenomen. Genee en Derksen zongen met bekende vrienden van het programma een aantal nummers in. In 2014 verscheen er een bordspel met de tv-persoonlijkheden van VI. In het Grote Erger je Wel voetbalspel figureren Genee, Derksen, Van der Gijp en Boskamp als pionnen. Hans Kraay jr. en Louis van Gaal hebben evenals een plek in het spel. In 2018 kwamen de heren met een VI-onderbroeken en sokkenlijn op de markt.

Uitgeverij[bewerken]

Voetbal Inside is niet alleen een televisieprogramma. Ook wordt er onder deze naam een voetbaltijdschrift uitgegeven en is er een boekenuitgeverij gestart in 2015. Het voetbaltijdschrift komt ongeveer zes keer per jaar uit. Het tijdschrift wordt uitgegeven in A4 formaat, full color en bestaat uit een kleine dertig pagina's per uitgave. In elk nummer wordt één persoon - meestal spelers, maar soms een coach, technisch directeur, etc. - geïnterviewd. Tevens bestaan de artikelen uit interviews, columns of reportages met een Voetbal Inside tafelgast. Ook bevat het magazine diverse reportages en achtergrond verhalen over het televisieprogramma. In mei 2017 verscheen het laatste nummer van het magazine Voetbal Inside.

Sinds oktober 2015 heeft Johan Derksen, samen met Michel van Egmond en zijn dochter Marieke Derksen, een eigen uitgeverij genaamd Voetbal Inside Boeken, een imprint van Overamstel Uitgevers.[23] Met de ondersteuning van het gelijknamige televisieprogramma, probeert de uitgeverij de groei van het Nederlandse sportboek voort te zetten. De uitgeverij heeft met de titels als Gijp, Kieft, Topshow enkele bestsellers op haar naam staan.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Helden van oranje 2012 - met Wilfred Genee, Johan Derksen & diverse artiesten / Goud

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Nederland is helemaal oranje 2012 09-06-2012 tip4 - met Wilfred Genee & Johan Derksen /
Nr. 4 in de Single Top 100
Helden 2012 16-06-2012 tip11 - met Edwin Evers & Wilfred Genee /
Nr. 6 in de Single Top 100

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2011 won het programma, destijds onder de naam Voetbal International, de Gouden Televizier-Ring. VI versloeg Wie is de Mol? en The voice of Holland.[24]

Jaar Prijs Persoon Prijs/nominatie
2010 Televizier Talent Award René van der Gijp genomineerd
2011 Zilveren Televizier-Ster Johan Derksen genomineerd
2011 Gouden Televizier-Ring Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp winnaar
2013 NS Publieksprijs voor Gijp Michel van Egmond en René van der Gijp winnaar
2014 NS Publieksprijs voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2014 Nico Scheepmaker Beker (vakprijs) voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2014 Nico Scheepmaker Beker (publieksprijs) voor Kieft Wim Kieft, Michel van Egmond winnaar
2015 Helden Sportboek van het Jaar voor Topshow (publieksprijs) Michel van Egmond en Jan Hillenius winnaar
2016 RTL Walk Of Fame Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp -
2017 Helden Sportboek van het Jaar voor Boskamp - Leven met Feyenoord Johan Boskamp en André van Kats winnaar
2017 Zilveren Televizier-Ster Presentator Wilfred Genee winnaar
2017 NS Publieksprijs voor De wereld volgens Gijp René van der Gijp, Michel van Egmond winnaar
2017 Gouden Mossel René van der Gijp, Michel van Egmond winnaar

Externe link[bewerken]

Voorganger:
De TV Kantine (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2011
Opvolger:
The voice of Holland (RTL)