Silver Age

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Silver Age of Comic Books, doorgaans kortweg de Silver Age genoemd, bestrijkt een periode van ongeveer 1956 tot begin jaren 70 van de 20e eeuw. Hierin kwam de uitgave van Amerikaanse comicbooks over superhelden tot grote bloei. In deze tijd ontstond in uitgeverij Marvel Comics een van de grootste producenten in dit genre en ondergingen de personages van DC Comics (die samen uitgroeiden tot 'de grote twee') een post-Tweede Wereldoorlog opwaardering.

Context[bewerken | brontekst bewerken]

De Silver Age volgde op de Golden Age - waarin de moderne uitgave van de comicreeksen ontstond en de eerste versies van personages als Batman, Superman en Wonder Woman voor het eerst het levenslicht zagen - en de Atomic Age, waarin comics een slechte naam kregen en de populariteit daalde.
Waar de Silver Age exact eindigt is een vaag gebied waar geen algehele consensus over bestaat. Als mogelijk einde is 1969 genoemd, toen de laatste comicbooks van $0.12 uitkwamen. Als andere mogelijkheid is daarentegen The Amazing Spider-Man #121 geopperd (vier jaar later, in 1973), waarin Gwen Stacy wordt vermoord en een hardere sfeer zich inzet.

Belangrijkste uitgaves[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal specifieke uitgaves gedurende de Silver Age worden als mijlpalen in hun genre beschouwd en leveren daardoor doorgaans de hoogste prijzen op tijdens veilingen en bij verkopen van Silver Age-comics. Enkele van de belangrijkste hiervan zijn:

Marvel:

DC: