Shemar Moore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shemar Moore
Shemar Moore, Cannes 2012
Algemene informatie
Volledige naam Shemar Franklin Moore
Geboren 20 april 1970
Geboorteplaats Oakland
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1994–heden
Beroep acteur, model
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Shemar Moore achter de schermen tijdens een opname van Criminal Minds

Shemar Franklin Moore (Oakland, Californië, 20 april 1970) is een Amerikaanse acteur en model. Hij won in 2000 een Daytime Emmy Award voor zijn rol in The Young and the Restless. Van 2005 tot 2016 speelde hij Derek Morgan in de misdaadserie Criminal Minds.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Moore is de zoon van een witte moeder en een Afro-Amerikaanse vader. Zijn naam is afgeleid van de voornamen van zijn beide ouders (Sherrod Moore en Marilyn Wilson). [1] Vanwege het negatieve klimaat met betrekking tot interraciale relaties besloten zijn ouders enkele maanden na zijn geboorte om Amerika te verlaten. Moore woonde daardoor de eerste zes jaar van zijn leven achtereenvolgens drie jaar in Roskilde (Denemarken) en drie jaar in Bahrein. De eerste taal die Moore sprak was Deens. Pas op de Britse internationale school in Bahrein leerde Moore Engels spreken. Moores ouders scheidden tijdens hun verblijf in Denemarken, en Moores vader keerde op dat moment al terug naar Amerika. [2][3] Na Bahrein keerde ook Moore zelf met zijn moeder terug naar Amerika. Aanvankelijk verhuisde hij met zijn moeder naar Boston, waar zijn moeder oorspronkelijk vandaan kwam en waar haar familie woonde. [4] Eind jaren 70 verhuisden ze naar Ohio, waar zijn moeder in een kliniek werkte. Weer later verhuisden ze naar Palo Alto.

Moore verwierf in eerste instantie bekendheid als Malcolm Winters in de soapserie The Young and the Restless, waarin hij van 1994 tot 2002 speelde, toen zijn personage 'overleed'. In 2004 werd hij teruggehaald om de kijkcijfers op te krikken, maar hij wilde niet langer dan een half jaar terugkeren. Hij bleef iets langer, maar vertrok vervolgens weer. Van 2005 tot 2016 was hij een van de oorspronkelijke castleden van de serie Criminal Minds, waarin hij een 'profiler' van de FBI speelde.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastoptredens