Justice League (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Justice League
Justice League
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Zack Snyder
Producent Charles Roven
Deborah Snyder
Jon Berg
Geoff Johns
Scenario Chris Terrio
Joss Whedon
Verhaal Chris Terrio
Joss Whedon
Gebaseerd op Personages van DC Comics
Hoofdrollen Ben Affleck
Henry Cavill
Gal Gadot
Ezra Miller
Jason Momoa
Ray Fisher
Jeremy Irons
Diane Lane
Connie Nielsen
J.K. Simmons
Muziek Danny Elfman
Montage David Brenner
Richard Pearson
Martin Walsh
Cinematografie Fabian Wagner
Productiebedrijf DC Films
RatPac Entertainment
Atlas Entertainment
Cruel and Unusual Films
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 26 oktober 2017 (Peking)[1]
Vlag van België 15 november 2017
Vlag van Nederland 16 november 2017
Genre Actie
Speelduur 120 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 300 miljoen
Opbrengst US$ 658 miljoen[2]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Justice League is een Amerikaanse actie-avonturenfilm uit 2017 gebaseerd op de personages en verhalen van DC Comics. De film werd geregisseerd door Zack Snyder en is de vijfde film in het DC Extended Universe. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Ben Affleck (Batman), Henry Cavill (Superman), Gal Gadot (Wonder Woman), Ezra Miller (The Flash), Jason Momoa (Aquaman) en Ray Fisher (Cyborg).

Er verscheen in 2021 een nieuwe versie van Justice League getiteld Zack Snyder's Justice League. Die kwam meer overeen met de manier waarop regisseur Snyder de film in eerste instantie had bedoeld, terwijl de versie uit 2017 significant werd aangepast na tussenkomst van Joss Whedon. Zo kregen in Snyders latere versie onder meer Darkseid, Joker en Martian Manhunter rollen in het verhaal.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Terwijl de wereld nog rouwt om het overlijden van Superman[3] keert Steppenwolf na een afwezigheid van duizenden jaren terug naar de aarde. Hij is eropuit om alle drie de Mother Boxes in zijn bezit te krijgen. De kracht die de combinatie hem zal bezorgen, moet hem in staat stellen om de aarde te veranderen in een wereld die overeenkomt met die waar hij vandaan komt. Hij heeft dit al eens eerder geprobeerd, maar toen werd hij verslagen door een samenwerking tussen de olympisch goden, de amazones en strijders van Atlantis. Om te voorkomen dat iemand de Mother Boxes ooit alle drie in zijn bezit zou krijgen, is er daarna één verstopt door de Amazones, één door de bewoners van Atlantis en één door de mensheid.

Steppenwolf bemachtigt de eerste Mother Box in Themyscira. De amazones proberen hem hiervan te weerhouden, maar kunnen niet tegen hem op. Koningin Hippolyta waarschuwt haar dochter Diana Prince daarom voor het naderende onheil. Zij klopt voor hulp aan bij Bruce Wayne. Samen proberen ze een team te formeren dat Steppenwolf moet kunnen stoppen. Zo sluiten Barry Allen, Arthur Curry en Victor Stone zich bij hen aan. Hoewel de twee laatstgenoemden hier in eerste instantie weinig trek in hebben, dwingen de activiteiten van Steppenwolf hen om hun standpunt bij te stellen.

Nadat Steppenwolf de tweede Mother Box in handen krijgt in Atlantis, meldt Stone zich met de laatste bij zijn kompanen. Hij verklaart dat zijn vader hem hiermee het leven redde en herbouwd heeft na een ongeluk. Dit brengt Wayne op het idee om de box te gebruiken om Superman terug te halen. Hoewel hij hierin slaagt, blijkt Superman verward en vijandig ten opzichte van het team. De komst van Lois Lane en een bezoek aan Martha Kent brengen hem alsnog bij zijn positieven. Nadat Steppenwolf ook de derde Mother Box bemachtigt, schiet Superman het team te hulp. Hij helpt Stone om de inmiddels gecombineerde boxen te scheiden en verslaat samen met de anderen Steppenwolf.

Bruce en Diana vestigen na de strijd een hoofdkwartier voor het team. Allen sluit zich aan bij het politiekorps en Clark Kent hervat zijn beroep als journalist voor de Daily Planet. Elders ontsnapt Lex Luthor uit Arkham Asylum.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Ben Affleck Bruce Wayne / Batman
Gal Gadot Diana Prince / Wonder Woman
Henry Cavill Clark Kent / Superman
Jason Momoa Arthur Curry / Aquaman
Ezra Miller Barry Allen / The Flash
Ray Fisher Victor Stone / Cyborg
Amy Adams Lois Lane
Ciarán Hinds Steppenwolf
Jeremy Irons Alfred Pennyworth
J.K. Simmons James Gordon
Diane Lane Martha Kent
Connie Nielsen Hippolyta
Amber Heard Mera
Joe Morton Silas Stone
Billy Crudup Henry Allen
David Thewlis Ares
Robin Wright Antiope
Jesse Eisenberg Lex Luthor
Doutzen Kroes Venelia[4]
Ingvar Eggert Sigurðsson Burgemeester

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In april van 2014 werd bekend dat Ray Fisher werd gecast als Cyborg in Batman V Superman: Dawn of Justice en dat hij de rol ook zou spelen in de geplande film Justice League[5]. Enkele dagen later werd de film officieel aangekondigd en maakte DC bekend dat Henry Cavill, Ben Affleck en Gal Gadot ook in de film waren gecast[6]. Ook werd bevestigd dat Zack Snyder de regie ging verzorgen[7].

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames van de film gingen op 11 april 2016 van start[8] en werden op 2 oktober 2016 afgerond[9].

Post-productie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de post-productie moest Zack Snyder eind mei 2017 het project verlaten wegens familiale omstandigheden[10]. Joss Whedon werd door DC aangetrokken om de post-productie en de reshoots in goede banen te leiden[11]. De reshoots vonden plaats in de zomer van 2017 en duurden maar liefst twee maanden[12]. Alhoewel Joss Whedon het grootste deel van de post-productie voor zijn rekening nam en de intensieve reshoots regisseerde, krijgt hij enkel een writing credit, en krijgt enkel Zack Snyder een credit voor de regie.[13]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Justice League (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni van 2016 maakte de producenten bekend dat Junkie XL had getekend voor de soundtrack van Justice League[14]. Een jaar later maakte DC bekend dat Junkie XL van het project werd gehaald, en werd vervangen door Danny Elfman[15][16].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]