DC Extended Universe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DC Extended Universe DCEU.jpg

DC Extended Universe (DCEU) is een Amerikaanse mediafranchise over een reeks van superheldenfilms die zich afspelen in een gedeeld fictief universum. De films zijn gebaseerd op de stripboeken van DC Comics en geproduceerd door Warner Bros. Pictures in samenwerking met DC Comics. Net als in het origineel DC Universum van de stripboekenreeks verschijnen de personages en verhalen vergelijkbaar als in de films in een cross-over.

De eerste film die werd uitgebracht als DC Extended Universe was in 2013 Man of Steel, een reboot van de voorgaande films van Superman. In 2016 verscheen de tweede film Batman v Superman: Dawn of Justice en de derde film Suicide Squad. In 2017 verscheen de vierde film Wonder Woman en de vijfde film Justice League. In 2018 verscheen de zesde film Aquaman. In 2019 verscheen de zevende film Shazam!. In 2020 verscheen de achtste film Birds of Prey. De filmreeks bracht ruim 5 miljard Amerikaanse dollar op en staat daarmee op de 11e plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste poging om een gemeenschappelijk DC Universum filmreeks begon in 1998 waarmee Kevin Smith en Tim Burton Superman Lives probeerde te filmen. De plannen van de film waarin Doomsday van deel uitmaakt werd later ingetrokken. Een andere poging voor een start van een gezamenlijke DC Universum verfilming was in 2011 met de verschenen film Green Lantern. De scenarioschrijvers van de film Michael Green en Marc Guggenheim waren al bezig met het script voor een film over The Flash die ook deel uitmaakt van een uiteindelijk film universum gebaseerd op de DC Comics. Omdat de film Green Lantern voornamelijk negatieve recensies ontving en de omzet onder de verwachting bleef, werd door Warner Bros. afgezien van de opvolger The Flash. Met het succes van The Avengers in 2012 dat gebaseerd is op het Marvel Cinematic Universe werden de plannen door Warner Bros. hervat en waarmee werd besloten om Man of Steel als start te gebruiken van een nieuw filmuniversum omdat onder andere Zack Snyder en Chris Terrio ook al plannen hadden voor de film The Justice League. De eerste twee jaar was de franchise zonder echte officiële naam, totdat uiteindelijk het bedenken van de naam werd onthuld in juli 2015.[1][2]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Man of Steel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Man of Steel is een Amerikaanse actie-sciencefictionfilm onder regie van Zack Snyder en ging op 10 juni 2013 in New York in première. Het werd genomineerd voor 53 prijzen, waarvan het er 7 won.

Het verhaal begint op de stervende planeet Krypton. Jor-El stuurt zijn enige pasgeboren zoon Kal-El naar de Aarde. Daar wordt hij opgevangen door Jonathan en Martha Kent en ze noemen het kind Clark. Als hij volwassen is en nog steeds worstelt met zijn identiteit, wordt de aarde aangevallen door generaal Zod en enkele volgelingen die de ontploffing op Krypton hebben overleefd. Clark alias Superman wordt voor de keuze gesteld; aansluiten bij Zod, die van de aarde een nieuw Krypton wil maken of samen met de mensheid sterven. Clark die veel om de aarde en de mensen geeft, kiest ervoor om mensheid te beschermen en gaat het gevecht aan tegen Zod.

De film had een budget van $ 225 miljoen en een opbrengst van $ 668 miljoen.[3] Hiermee is het de 9e succesvolste film uit 2013.

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Batman v Superman: Dawn of Justice voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Batman v Superman: Dawn of Justice is een Amerikaanse actie-sciencefictionfilm onder regie van Zack Snyder en ging op 19 maart 2016 in Mexico-Stad in première. Het werd genomineerd voor 44 prijzen, waarvan het er 14 won.

Na een grote verwoesting in Metropolis door het gevecht van Superman tegen Zod, is de wereld bezorgd om de ongecontroleerde acties van de superheld. Gotham City eigen held Batman komt in conflict met Superman. De mensheid kan zich echt zorgen gaan maken als de schurk Lex Luthor een nieuw monsterlijk schepsel creëert, Doomsday. In het verhaal worden ook de DC Comics helden Wonder Woman, The Flash en Aquaman geïntroduceerd.

De film had een budget van $ 250 miljoen en een opbrengst van $ 873 miljoen.[4] Hiermee is het de 6e succesvolste film uit 2016.

Suicide Squad (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Suicide Squad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Suicide Squad is een Amerikaanse misdaadfilm onder regie van David Ayer en ging op 1 augustus 2016 in New York in première. Het werd genomineerd voor 54 prijzen, waarvan het er 17 won, waaronder een Oscar.

De overheid doet een beroep op een groep gevangengenomen criminelen om een gevaarlijke opdracht uit te voeren in ruil voor strafvermindering. De criminelen Deadshot, Harley Quinn, Captain Boomerang, Killer Croc en Slipknot vormen het team onder leiding van officier Rick Flag. De Joker die hiervan af weet gaat zijn vriendin Quinn bevrijden. Als er een gevecht ontstaat met de bovennatuurlijke vijand, probeert de Joker met een helikopter Quinn te bevrijden zonder succes. Als de vijand is verslagen en iedereen tien jaar strafvermindering krijgt op hun levenslang, bevrijdt de Joker Quinn als nog uit haar cel.

De film had een budget van $ 175 miljoen en een opbrengst van $ 745 miljoen.[5] Hiermee is het de 10e succesvolste film uit 2016.

Wonder Woman (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Woman (2017) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wonder Woman is een Amerikaanse superheldenfilm onder regie van Patty Jenkins en ging op 14 mei 2017 in Shanghai in première. Het werd genomineerd voor 53 prijzen, waarvan het er 16 won.

Prinses van de Amazonen Diana Prince beter bekend als Wonder Woman verlaat haar eiland om Ares, god van oorlog te kunnen verslaan. Hiermee hoop ze dat de Eerste Wereldoorlog vroegtijdig zal beëindigden. Met de kracht die Zeus haar gegeven heeft, wordt ze de grootste vrouwelijke held ooit op de wereld.

De film had een budget van $ 149 miljoen en een opbrengst van $ 821 miljoen.[6] Hiermee is het de 10e succesvolste film uit 2017.

Justice League (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Justice League (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Justice League is een Amerikaanse superheldenfilm onder regie van Zack Snyder en ging op 26 oktober 2017 in Peking in première. Het werd genomineerd voor 14 prijzen, waarvan het er 2 won.

Enkele maanden na de gebeurtenissen van Batman v Superman, formeren Bruce Wayne en Diana Prince een team superhelden om de bedreigingen van de superschurk Steppenwolf en de buitenaardse groep Parademons te bestrijden.

De film had een budget van $ 300 miljoen en een opbrengst van $ 657 miljoen.[7] Hiermee is het de 14e succesvolste film uit 2017.

Aquaman (2018)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Aquaman (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aquaman is een Amerikaanse superheldenfilm onder regie van James Wan en ging op 26 november 2018 in Londen in première. Het werd genomineerd voor 1 prijs.

Arthur Curry, erfgenaam van het onderwaterrijk Atlantis, moet zijn ware leiderschap tonen na een conflict tussen het onderwaterleven en de oppervlakte.

De film had een budget van $ 160 miljoen en een opbrengst van $ 1 miljard.[8] Hiermee is het de 5e succesvolste film uit 2018.

Shazam! (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Shazam! (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Shazam! is een Amerikaanse superheldenfilm onder regie David F. Sandberg en ging op 15 maart 2019 in Toronto in première.

De 14-jarige wees Billy Batson wordt uitgeroepen tot kampioen door de oude toveraar Shazam en geeft hem een deel van zijn toverkracht waarmee hij kan transformeren naar een volwassen superheld na het uitspreken van het woord Shazam!. Samen met zijn pleegbroer Freddy Freeman leert hij hoe hij zijn krachten moet gebruiken om de slechterik te verslaan.

De film had een budget van $ 100 miljoen en een opbrengst van $ 364 miljoen.[9]

Birds of Prey (2020)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Birds of Prey (2020) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Brids of Prey is een Amerikaanse superheldenfilm onder regie Cathy Yan en ging op 25 januari 2020 in Mexico-Stad in première.

De film had een budget van $ 100 miljoen.[10]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Karakter Films
Man of Steel Batman v Superman: Dawn of Justice Suicide Squad Wonder Woman Justice League Aquaman Shazam! Birds of Prey
Justice League-lid
Clark Kent / Superman Henry Cavill Henry Cavill stille cameo
Bruce Wayne / Batman Ben Affleck Ben Affleck (cameo) Ben Affleck
Diana Prince / Wonder Woman Gal Gadot Gal Gadot
Barry Allen / The Flash Ezra Miller (cameo) Ezra Miller
Arthur Curry / Aquaman Jason Momoa (cameo) Jason Momoa
Victor Stone / Cyborg Ray Fisher (cameo) Ray Fisher
Shazam Zachary Levi
Antagonist
General Zod Michael Shannon Michael Shannon (cameo)
Lex Luthor Jesse Eisenberg Jesse Eisenberg (cameo)
Joker Jared Leto
Harleen Quinzel / Harley Quinn Margot Robbie Margot Robbie
Floyd Lawton / Deadshot Will Smith
Ares David Thewlis David Thewlis (cameo)
Orm / Ocean Master Patrick Wilson
Dr. Thaddeus Sivana Mark Strong
Amazonen
Antiope Robin Wright Robin Wright (cameo)
Hippolyta Connie Nielsen
Atlantiërs
Mera Amber Heard
Overig
Lois Lane Amy Adams Amy Adams
Martha Kent Diane Lane Diane Lane
Jonathan Kent Kevin Costner Kevin Costner (cameo) Kevin Costner (foto)
Perry White Laurence Fishburne
Alfred Pennyworth Jeremy Irons Jeremy Irons
Steve Trevor Chris Pine (foto) Chris Pine

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel is een actiespel gebaseerd op de gelijknamige film. Het spel werd uitgebracht door Warner Bros. International Enterprises in 2013. Het is beschikbaar voor iOS en Android.

Batman v Superman - Who Will Win? (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Batman v Superman - Who Will Win? is een computerspel gebaseerd op de film Batman v Superman: Dawn of Justice. Het werd uitgebracht door Warner Bros. International Enterprises op 16 maart 2016. Het is beschikbaar voor iOS en Android.

Suicide Squad: Special Ops (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Suicide Squad: Special Ops is een actiespel gebaseerd op de film Suicide Squad. Het werd uitgebracht door Warner Bros. International Enterprises op 19 juli 2016. Het is beschikbaar voor Microsoft Windows (PC), iOS en Android.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel: The Early Years: Junior Novel (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel: The Early Years: Junior Novel is een kinderboek van de schrijver Frank Whitman. Het werd uitgegeven op 30 april 2013 en is het eerste boek gebaseerd op de DC Extended Universe franchise.

Man of Steel Prequel (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel Prequel is een stripboek met tekst van Sterling Gates en tekeningen van Jerry Ordway. Het werd uitgegeven op 18 mei 2013 als digitale comic promotiemateriaal van Walmart.

Man of Steel: The Official Movie Novelization (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel: The Official Movie Novelization is een boek van schrijver Greg Cox. Het werd uitgegeven op 18 juni 2013.

Warner Bros. Pictures Presents Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Warner Bros. Pictures Presents Batman v Superman: Dawn of Justice is een vijfdelige stripboekenreeks met tekst van Christos Gage en tekeningen van Joe Bennet. het werd uitgegeven op 28 januari 2016 als digitale comics promotiemateriaal van Dr Pepper.

Batman v Superman: Dawn of Justice - Cross Fire (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Batman v Superman: Dawn of Justice - Cross Fire is een boek van de schrijver Michael Kogge. Het werd uitgegeven op 16 februari 2016 als prequel van Batman v Superman: Dawn of Justice.

General Mills Presents Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

General Mills Presents Batman v Superman: Dawn of Justice is een vierdelige stripboekenreeks met tekst van Jeff Parker, Christos Gage, Marguerite Bennett en Joshua Williamson en tekeningen van R.B. Silva, Federico Dallochio, Marcus To en Eduardo Pansica. Het werd uitgegeven op 28 februari 2016 als mini-strips promotiemateriaal van General Mills.

Batman v Superman: Dawn of Justice - Upstairs / Downstrairs (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Batman v Superman: Dawn of Justice - Upstairs / Downstairs is een stripboek met tekst van Christos Gage en tekeningen van Joe Bennet. Het werd uitgegeven op 29 februari 2016 als digitale comic promotiemateriaal van Doritos en Walmart.

Suicide Squad - Suicide Blonde (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Suicide Squad - Suicide Blonde is een stripboek met tekst van Tony Bedard en tekeningen vam Tom Derenick, Juan Albarran en Lori Jackson. Het werd uitgegeven op 2 juni 2016 als comic promotiemateriaal van Splat.

Suicide Squad: The Official Movie Novelization (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Suicide Squad: The Official Movie Novelization is een boek van schrijver Marv Wolfman. Het werd uitgegeven 5 augustus 2016.

Wonder Woman: The Junior Novel (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Wonder Woman: The Junior Novel is een boek van schrijver Steve Korte. Het werd uitgegeven op 30 mei 2017.

Wonder Woman: The Official Movie Novelization (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Wonder Woman: The Official Movie Novelization is een boek van schrijfster Nancy Holder. Het werd uitgegeven op 6 juni 2017.

Mercedes-Benz Present: Justice League (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Mercedes-Benz Present: Justice League is een stripboek met tekst van Adam Schlagman en tekeningen van Jason Badower. Het werd uitgegeven op 21 oktober 2017 als digitale comic promotiemateriaal van Mercedes-Benz.

Soundtracks[bewerken | brontekst bewerken]

Man of Steel (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie man of Steel (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 11 juni 2013 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek, gecomponeerd door Hans Zimmer. Het album bevat traditioneel muziek van een symfonieorkest in combinatie met elektronische muziek. Ook bestaat de muziek op sommige stukken uit een 14-koppig drumorkest en een 6-koppig pedal steel gitaarformatie. Het orkest werd gedirigeerd door Nick Glennie-Smith. In de Amerikaanse Billboard 200 behaalde het album de 9e plaats en in de Vlaamse Ultratop 200 Albums plaats 62.

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Batman v Superman: Dawn of Justice (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 18 maart 2016 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek, gecomponeerd door Hans Zimmer en Junkie XL. Het album bevat muziek die werd uitgevoerd door The Hollywood Studio Symphony in combinatie met elektronische muziek. Ook bestaat de muziek op sommige stukken uit een 9-koppig drumorkest en een elektrische cello, uitgevoerd door Tina Guo. Het orkest werd gedirigeerd door Nick Glennie-Smith en Junkie XL. In de Amerikaanse Billboard 200 behaalde het album de 25e plaats.[11] In de Nederlandse Album Top 100 was hoogste notering plaats 86 en in de Ultratop 200 Albums plaats 47.

Suicide Squad (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Suicide Squad (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de film werd in twee variaties uitgebracht. Het eerste album met de titel Suicide Squad: The Album verscheen op 5 augustus 2016 door Atlantic Records en Warner Bros. Records en bevat voornamelijk popmuziek die ook in de film is gebruikt. Het tweede album met de titel Suicide Squad: Original Motion Picture Score verscheen op 8 augustus 2016 door WaterTower Music en bevat alleen de originele filmmuziek, gecomponeerd door Steven Price. Het eerste soundtrackalbum Suicide Squad: The Album behaalde in de Amerikaanse Billboard 200 de eerste plaats.[12] In de Nederlandse Album Top 100 was de hoogste notering plaats 8 en in de Vlaamse Ultratop 200 Albums plaats 7.

Wonder Woman (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wonder Woman (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 2 juni 2017 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek van Rupert Gregson-Williams. In sommige tracks hoor je ook het thema van Wonder Woman, dat eerder werd gecomponeerd voor de soundtrackalbum Batman v Superman: Dawn of Justice.

Justice League (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Justice League (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 10 november 2017 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek, gecomponeerd door Danny Elfman. Enkele momenten in de filmmuziek zijn voorzien van muziek van zijn vorige werk (Batman).

Aquaman (2018)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Aquaman (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 14 december 2018 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek van Rupert Gregson-Williams.

Shazam! (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Shazam! (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het soundtrackalbum van de gelijknamige film werd op 5 april 2019 uitgebracht door WaterTower Music. Het album bevat de originele filmmuziek van Benjamin Wallfisch.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Heathens (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Heathens van Twenty One Pilots werd uitgebracht door Atlantic Records en Warner Bros. Records op 16 juni 2016. De single komt van de film Suicide Squad (als aftiteling) en staat ook op de soundtrack Suicide Squad: The Album.

Sucker for Pain (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Sucker for Pain van Lil Wayne, Wiz Khalifa en Imagine Dragons werd uitgebracht door Atlantic Records en Warner Bros. Records op 24 juni 2016. De single komt van de film Suicide Squad en staat ook op de soundtrack Suicide squad: The Album.

Purple Lamborghini (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Purple Lamborghini van Skrillex en Rick Ross werd uitgebracht door Atlantic Records en Warner Bros. Records op 5 augustus 2016. De single komt van de film Suicide Squad en staat ook op de soundtrack Suicide Squad: The Album.

Gangsta (2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Gangsta van Kehlani werd uitgebracht door Atlantic Records en Warner Bros. Records op 8 augustus 2016. De single komt van de film Suicide Squad en staat ook op de soundtrack Suicide Squad: The Album.

To Be Human (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

To Be Human van Sia en Labrinth werd uitgebracht door WaterTower Music op 25 mei 2017. De single komt van de film Wonder Woman en staat ook op de soundtrack Wonder Woman.

Come Together (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Come Together van Gary Clark jr. en Junkie XL (geschreven door Lennon-McCartney) werd uitgebracht door WaterTower Music op 7 september 2017. De single komt van de film Justice League en staat op de soundtrack Justice League.

Everybody Knows (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Everybody Knows van Sigrid (geschreven door Leonard Cohen en Sharon Robinson) werd uitgebracht door WaterTower Music op 10 november 2017. De single komt van de film Justice League en staat op de soundtrack Justice League.

Everything I Need (2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Everything I Need van Skylar Grey werd uitgebracht door WaterTower Music op 14 december 2018. De single komt van de film Aquaman en staat op de soundtrack Aquaman.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]