Lois Lane (Superman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lois Lane
Vroege schets van Lois Lane door Joe Shuster, 1938.
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Action Comics #1 (juni 1938)
Bedenker(s) Jerry Siegel & Joe Shuster
Gespeeld door Noel Neill, Margot Kidder, Teri Hatcher, Erica Durance, Kate Bosworth, Amy Adams
Stemacteur(s) Joan Alexander, Julie Bennett, Shannon Farnon, Mary McDonald Lewis, Ginny McSwain, Dana Delany, Kate Bosworth, Anne Heche, Kyra Sedgwick, Sirena Irwin, Cindy Robinson, Grey DeLisle, Adriene Mischler, Christina Hendricks, Pauley Perrette, Stana Katic, Maria Bamford, Juliet Landau, Paget Brewster, Courtenay Taylor, Alexis Zall, Tara Strong, Rebecca Romijn, Cissy Jones, Natalie Morales, Amy Acker, Alexandra Daddario, Laura Bailey, Olivia Wilde, Alice Lee
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Lois Joanne Lane-Kent
Bekende aliassen Superwoman, Red Tornado
Thuiswereld Metropolis
Familie Ellen en Sam Lane (ouders), Lucy Lane (zus), Susie Tompkins (nicht), Christopher Kent (adoptiefzoon)
Lid (geweest) van Journalistenteam van de Daily Planet, Galaxy Communications
Superkrachten Geen

Lois Joanne Lane-Kent is een personage uit de Superman-strips van DC Comics. Ze werd bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster, en maakte haar debuut in Action Comics #1 (1938).

Lois is een belangrijk personage in de Supermanstrips daar in elke incarnatie ze Supermans vriendin is. In de huidige continuïteit zijn de twee zelfs getrouwd. Ze is ook een van de weinigen die Supermans ware identiteit kent.

Creatie[bewerken | brontekst bewerken]

Lois’ uiterlijk was oorspronkelijk gebaseerd op een model ingehuurd door Siegel en Shuster genaamd Joanne Carter. Lois' persoonlijkheid was gebaseerd op Torchy Blaine, een vrouwelijke journalist uit een filmserie in de jaren 30. Lois’ naam is afkomstig van Lola Lane, de actrice die deze journaliste speelde.[1]

Profiel[bewerken | brontekst bewerken]

Lois’ uiterlijk en persoonlijkheid zijn in het 70-jarig bestaan van Superman sterk veranderd. Wel is ze altijd een belangrijk personage geweest in zijn stripverhalen. In de Silver Age kreeg ze zelfs haar eigen stripserie getiteld Superman's Girlfriend Lois Lane.

Lois’ persoonlijkheid verschilt vaak per schrijver, maar in de meeste incarnaties is ze een harde en gedreven journalist die niets of niemand uit de weg gaat voor een goed verhaal. In de oudste strips was ze zelfs agressief. Ze probeert voortdurend haar collega-journalisten te overtreffen.

In de tijd dat Lois nog niet wist wie Superman werkelijk was had ze geregeld een grote rivaliteit met Clark Kent, hoewel de twee ook vaak samen moesten werken. Tevens probeerde ze in die tijd geregeld Superman over te halen tot een vaste relatie en haar vermoedens dat Clark en Superman een en dezelfde waren te bevestigen. Deze onderwerpen waren geregeld de bron van running gags in de strips.

In de oudere Supermanstrips verkeerde Lois geregeld in gevaar als plot voor een verhaal. Vaak kwam ze in deze situaties terecht tijdens haar werk. Dit veranderde in de jaren 60 toen vrouwen een steeds sterkere positie kregen in de samenleving. Lois veranderde toen in een sterker persoon die zich best zelf kon redden en geregeld op solomissies ging. In de huidige strips hoeft ze nog maar zeer zelden gered te worden.

Lois relatie met Superman heeft vele hindernissen gekend. Gedurende de Silver Age van de strips kreeg Lois concurrentie van Lana Lang, die ook Supermans liefde wilde. Tevens was Superman lange tijd tegen het huwelijk omdat hij vreesde dat dit Lois leven in gevaar zou brengen. Uiteindelijk zijn de twee toch getrouwd. Lois’ ervaring als journalist komt Superman goed van pas daar ze goed excuses kan verzinnen over waarom Clark steeds plotseling weg moet (als Superman weer eens nodig is).

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Lois is de dochter van Ellen en Sam Lane. In de oudste strips waren haar ouders boeren in en stad genaamd Pittsdale. In de huidige continuïteit is Sam een gepensioneerde soldaat. Tevens heeft Lois in de huidige strips een jongere zus genaamd Lucy Lane. Lois is door haar vader getraind in militaire gevechten en gebruik van vuurwapens.

In de Golden Age strips had Lois een nicht genaamd Susie Tompkins.

Lois en Clark hebben na hun huwelijk de zoon van General Zod geadopteerd, en hem Christopher Kent genoemd.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Daar Lois Lane een belangrijk personage is in de Superman verhalen speelt ze een rol in vrijwel elke bewerking van Superman.

Impact[bewerken | brontekst bewerken]

Lois Lane is ook buiten de Supermanstrips en media een bekend personage. Veel televisieseries en films bevatten referenties naar haar. Een straat in het Metro Detroit gebied heet “Lois Lane”, en ook een straat in Corporate Park van Staten Island draagt deze naam.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]