Miriam Margolyes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Miriam Margolyes
Miriam Margolyes in 2008
Algemene informatie
Geboren 18 mei 1941
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1965-
Beroep actrice, stemactrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Miriam Margolyes (Oxford, 18 mei 1941) is een Brits-Australische film-, televisie- en stemactrice met voorouders uit Wit-Rusland. Voor haar bijrol als' Mrs. Mingott' in de Amerikaanse romantische dramafilm The Age of Innocence ontving ze in 1994 een BAFTA. In 2001 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE).

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Margolyes studeerde Engels aan Newnham College in Cambridge. Net als vele andere bekend geworden acteurs werd ze lid van de studententoneelgroep Footlights. Ze behoorde in 1963 tot de deelnemers aan het eerste seizoen van de BBC-quiz University Challenge, waar ze landelijk enige ophef veroorzaakte door "fuck!" te roepen.

Margolyes was bezig aan haar tiende jaar als televisieactrice toen ze in 1975 haar debuut op het witte doek maakte in Rime of the Ancient Mariner, Raúl daSilva's verfilming van het gelijknamige gedicht van Samuel Taylor Coleridge. Sindsdien speelde ze in meer dan vijftig speelfilms en ongeveer twintig televisiefilms. In een aantal hiervan leent ze haar stem aan een al dan niet geanimeerd personage. Zo is ze te horen als bordercollie 'Fly' in Babe en Babe: Pig in the City, als 'Miss Glowworm' in James and the Giant Peach, als 'Rita's oma' in Flushed Away en als 'Mrs. Astrakhan' in Happy Feet.

Naast haar filmcarrière is Margolyes, sinds haar cameradebuut in een aflevering van Theatre 625 in 1965, verschenen in tientallen televisieseries, veelal in eenmalige gastrollen. Een uitzondering daarop vormt onder meer de serie Blackadder. Hierin speelde ze in verschillende tijdlijnen 'infante Maria Escalosa of Spain' (1983) en 'Lady Whiteadder' (1986). Ook speelde Margolyes 'Queen Victoria' in de van de serie afgeleide televisiefilm Blackadder's Christmas Carol.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 15+ televisiefilms