Fuck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Fuck /fʌk/ (Engels, letterlijke vertaling: neuk) is een krachtterm uit het Engels dat ook in Nederland en Vlaanderen is doorgedrongen in het taalgebruik van de (jeugdige) bevolking. In Angelsaksische, en in iets mindere mate in de Nederlandstalige gebieden wordt het als een vulgaire krachtterm beschouwd.

"To fuck" (neuken) is het werkwoord dat aan de basis staat van deze krachtterm. De krachtterm verliest echter de letterlijke betekenis van het werkwoord, en staat op zichzelf als uiting van woede, irritatie, lolligheid of verbazing. Soms betekent het woord iets in de strekking van niets, zoals in er is geen fuck te doen hier.

Het bijvoeglijk naamwoord "fucking" (als in "fucking hell") is direct afgeleid van de krachtterm fuck. Ook deze vorm wordt in het Nederlands gebruikt (het wordt soms verbasterd tot "fokking", mogelijk omdat de klank /ʌ/ in het Nederlands niet bestaat). Zoals in die fucking politiek. Een andere afgeleide is de combinatie "fuck off". Deze uitdrukking wordt gebruikt om mensen mee weg te sturen, en betekent zoveel als "rot op". In de Engelse literatuur wordt het woord "effing" of "f-ing" wel gebruikt om het woord zelf niet te hoeven schrijven. Ook op internetforums waar wordt gecontroleerd op schuttingwoorden wordt van deze afleidingen gebruikgemaakt. Dit is dan een vorm van zelfcensuur.

In de Verenigde Staten wordt het woord "fuck" beschouwd als een van de ergste woorden die je kan gebruiken. Daarom noemen veel mensen het in de Verenigde Staten ook wel "The F Word". Oxford meldt dat het woord veel wordt gebruikt, maar in het algemeen wordt beschouwd als het agressiefste woord dat het Engels kent.[1]

Zowel "fuck" als "fuck off" zijn opgenomen in het woordenboek "Van Dale Hedendaags Nederlands". Fuck en varianten of afgeleiden zijn echter niet opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal.

Etymologie[bewerken]

Volgens het woordenboek van Merriam-Webster is het woord fuck etymologisch gerelateerd aan het Nederlandse woord fokken en het Zweedse fokka (copuleren). "Fokken" heeft in het Nederlands een andere betekenis. Het is mogelijk dat deze woorden afgeleid zijn van het Oudgermaanse "ficken" (hard slaan); de Shorter Oxford English Dictionary stelt echter dat dit verband niet is aangetoond. In het Duits refereert men aan geslachtsgemeenschap met het woord "ficken".

Afrikaans[bewerken]

In het Afrikaans bestaat het woord "fok" (en de afleidingen "Wat de fok?" (What the fuck) en "fokken" (fucking) als in "Jan, jy is alweer fokken laat!" wel met de betekenis van "fuck(ing)"). Dit is aannemelijk omdat het Afrikaans veel invloeden van het Engels heeft. Beide talen behoren tot de officiële talen in Zuid-Afrika.

Cultuur[bewerken]

Dit woord, met deze betekenis, komt onder andere voor in:

De naam van "Fucking", een Oostenrijks dorpje, is niet afgeleid van de Engelse term.