Evanna Lynch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evanna Lynch
Evanna Lynch in 2018
Algemene informatie
Volledige naam Evanna Meghan Naomi Lynch
Geboren 16 augustus 1991
Geboorteplaats Termonfeckin, County Louth
Land Ierland (land)
Werk
Jaren actief 2007 - heden
Beroep acteur, stemacteur, activist & podcast host
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Evanna Patricia Lynch (Termonfeckin, 16 augustus 1991) is een Ierse actrice, bekend van haar rol als Loena Leeflang (Engels: Luna Lovegood) in de Harry Potter-films.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Lynch heeft haar basisschooljaren gevolgd op Cartown National School. Daarna ging ze naar het Our Lady's College, een katholieke meisjesschool gelegen in Drogheda, Ierland.

Lynch woont in Londen, Engeland. Ze woonde vijf jaar in Los Angeles.[1] Lynch had een relatie met Harry Potter-collega Robbie Jarvis van 2013 tot 2017.[2] In een interview uit 2014 noemde Lynch een vrome katholieke opvoeding. "Ik ben een paar jaar geleden gestopt met naar de mis gaan, vooral omdat ik het niet eens ben met de regels", zei ze. "Ik hou er niet van om jezelf te straffen en je een slecht gevoel over jezelf te geven, en toen ik opgroeide voelde ik me slecht over mezelf te verwennen of iets voor de lol te doen."[3]

Lynch heeft gewerkt aan het bevorderen van een gezond zelfbeeld en lichaamsbeeld bij jonge meisjes vanwege haar eerdere ervaringen met de eetstoornis anorexia nervosa. Lynch schreef een essay getiteld "Why the Body Bind is My Nightmare" waarin ze haar emotionele worsteling met haar uiterlijk beschrijft en hoe ze dit wist te overwinnen door het gebruik van toespelingen die betrekking hebben op de Harry Potter-serie.[4]

In oktober 2021 publiceerden Headline in het VK en Ballantine Books in de VS Lynch's boek The Opposite of Butterfly Hunting: The Tragedy and Glory of Growing Up - A Memoir. Het beschrijft "haar herstel van anorexia en hoe het conflict tussen het comfort van zelfvernietiging en de bevrijding van creativiteit nog steeds in haar woedt."[5]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Lynch deed in januari 2006 auditie voor de rol van Loena Leeflang in de film Harry Potter and the Order of the Phoenix samen met 15.000 andere meisjes. Ze kreeg haar vader zo ver om mee naar Londen te vliegen voor de open auditie van de felbegeerde rol. Na drie dagen waren er nog 1000 meisjes over. Uiteindelijk werd Lynch op 2 februari 2006 gekozen voor de rol. Omdat ze van nature goudblond haar heeft moest haar haar gebleekt worden naar bleekblond voor de rol. De echte filmopnames van Harry Potter and the Order of the Phoenix begonnen eind februari 2006 in de Leavesden Studios in Engeland. Sinds het uitkomen van de film heeft ze veel positieve kritieken ontvangen. Ze wordt gezien als een van de verrassingen van de film.

Lynch was ook te zien in Harry Potter and the Half-Blood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows part I en Harry Potter and the Deathly Hallows part II. Lynch speelt Generva in Pindippy, filmpjes die Jessie Cave maakt.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Opmerkingen
2007 Harry Potter en de Orde van de Feniks Loena Leeflang
2009 Harry Potter en de Halfbloed Prins
2010 Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1
2011 Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2
2013 A Very Potter Senior Year Loena Leeflang Musical/TV-film
2013 Apex Regan
2013 G.B.F. McKenzie Pryce
2013 It Don't Come Easy Ella Kortfilm
2015 Addiction: A 60's Love Story Theresa Bornstein
2015 My Name Is Emily Emily
2015 Dany and the Human Zoo Bridget Riordan TV-film
2019 Lucia Joyce: Full Capacity Lucia Joyce Kortfilm
2019 Madness in the Method Abbie Fox
2021 Other Hald Icarus Kortfilm
2021 You Eat Other Animals? Chakrita Kortfilm
2022 Bus Girl Beth Kortfilm
WNM Sandwich Man Beth Kortfilm (in post-productie)

Tv-series[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Opmerkingen
2012 Sinbad Alehna S1A12
2019 Middle School Moguls Meerdere stemmen Korte animatie-serie
2019 Behind the McChicken Wrapper Verteller Kortfilm
2020 Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles Gentry S2A8 (animatie)
2021 Silent Witness Paisley Robertson S24A1-2

Fan[bewerken | brontekst bewerken]

Lynch is een groot fan van de Potterserie. Als jong meisje schreef ze voortdurend brieven naar J.K. Rowling. In een van de brieven liet ze merken hoe leuk ze het zou vinden om te acteren in een Potterfilm. Ze twijfelde of het ooit zou gebeuren omdat ze leefde in "dit kleine saaie plaatsje genaamd Termonfeckin, waar nooit iets gebeurt". Tot haar verrassing antwoordde Rowling met: "Oordeel niet te hard over Termonfeckin; het heeft een schitterende naam! En ik kom zelf ook uit een erg saai plaatsje."

Op elfjarige leeftijd, in 2003, was Lynch teleurgesteld omdat ze het uitkomen van het vijfde Potterboek zou gaan missen omdat ze toen in het ziekenhuis lag wegens haar anorexia. Het ziekenhuis ontsloeg haar echter op de dag dat het boek uitkwam en de lokale boekwinkel had voor haar een kopie van het boek geregeld. Haar liefde voor de boeken deed haar besluiten haar kat "Luna" te noemen. Luna kreeg een aantal kittens en een van hen werd Dumbledore genoemd. Een andere kat van haar heette Crookshanks, genoemd naar Hermeliens kat. Tijdens een interview op de Belgische talkshow Villa Vanthilt op 29 juni 2011 vertelde ze echter dat haar katten Crookshanks en Dumbledore inmiddels overleden zijn.

Activisme[bewerken | brontekst bewerken]

Lynch is een vegan activiste. Een groot deel van dit activisme doet ze via haar podcast. Verder verkoopt ze ook vegan schoonheidsproducten via een abonnementsdienst die ze oprichtte met Daniella Monet & Andrew Bernstein, werkt ze geregeld samen met dierenrechtenorganisaties en speelde ze mee in kortfilms rond dit thema.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De radijsjes-oorbellen en de boterbierkurken-ketting die Lynch in Harry Potter and the Order of the Phoenix draagt heeft ze zelf gemaakt. Jany Temime (kostuumontwerpster voor de films) had al het hele kostuum compleet, maar toen ze de zelfgemaakte sieraden van Evanna zag, was ze verkocht. Temime paste de outfit aan en Evanna mocht toch haar eigen ontwerpen dragen.

Zie de categorie Evanna Lynch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.