Tremors (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tremors
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline The monster movie that breaks new ground.
Regie Ron Underwood
Producent Brent Maddock
S.S. Wilson
Scenario Verhaal
S.S. Wilson
Brent Maddock
Ron Underwood
Scenario
S.S. Wilson
Brent Maddock
Hoofdrollen Kevin Bacon
Fred Ward
Finn Carter
Michael Gross
Reba McEntire
Muziek Ernest Troost
Montage O. Nicholas Brown
Cinematografie Alexander Gruszynski
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van de Verenigde Staten 19 januari 1990
Vlag van Nederland 27 april 1990
Genre Sciencefiction
Komedie
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 10 miljoen
Opbrengst US$ 17 miljoen[1]
Overige nominaties 5
Vervolg Tremors 2: Aftershocks (1996)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tremors is een Amerikaanse sciencefiction-, horror- en komische film uit 1990. De film werd geregisseerd door Ron Underwood. Hoofdrollen werden vertolkt door Kevin Bacon, Fred Ward, Finn Carter, Michael Gross en Reba McEntire. De film werd gevolgd door vijf extra films en een televisieserie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in het fictieve plaatsje Perfection, Nevada. Hier wonen de klusjesmannen Valentine “Val” McKee en Earl Bassett. Perfection is een oud mijnwerkersstadje met nog maar 14 inwoners. Andere inwoners zijn de survivalexpert Burt Gummer en zijn vrouw Heather, en Walter Chang, de eigenaar van een lokaal winkeltje. Op een dag arriveert Rhonda LeBeck, een studente, in het plaatsje om seismologisch onderzoek te doen. Earl heeft al meteen een oogje op haar.

Val en Earl besluiten beter werk te gaan zoeken in Bixby, het dichtstbijzijnde “echte” stadje. Op hun weg vinden ze echter een dood lichaam: Edgar Deems, de lokale alcoholist. Hij is een paal in geklommen en blijkbaar omgekomen door uitdroging. De verbaasde Val en Earl nemen het lichaam mee naar Jim, de dokter van het stadje. Bij hun tweede poging de stad te verlaten komen ze langs het huis van de schaapherder "Old Fred". Tot hun schok blijken Fred en zijn kudde op gruwelijke wijze te zijn gedood. Denkend dat er een moordenaar rondloopt, haasten ze zich terug naar Perfection. Ze waarschuwen ook twee wegwerkers. Kort nadat Val en Earl weg zijn, komt er iets uit de grond en doodt de twee wegwerkers. Het veroorzaakt tevens een aardverschuiving, die de enige weg uit Perfection blokkeert.

Val en Earl ontdekken bij hun terugkomst dat de telefoonlijn dood is en willen zelf de politie in Bixby gaan halen. Bij de opengebroken weg vinden ze de dode lichamen van de wegwerkers, en een vreemd slangachtig wezen ter grootte van een python. Ze nemen de slang mee naar het dorp. Die nacht slaan de “slangen” weer toe en doden Jim en zijn vrouw.

De volgende dag proberen Val en Earl voor de vierde maal naar Bixby te reizen, dit keer te paard. Ze ontdekken onderweg de begraven auto van Jim en zijn vrouw. Plotseling duikt er uit de grond een kolossaal monster op: een slangachtig beest met drie kleine slangen als tongen. Dit monster krijgt later de naam "Graboid". De twee mannen rennen voor hun leven en duiken onder een betonnen aquaduct. De Graboid komt hen ondergronds achterna en botst tegen de betonnen muur en overleeft deze klap niet. De vreugde van de twee mannen is maar van korte duur wanneer Rhonda opduikt en ze ontdekken dat er nog drie van deze Graboids zijn. Een van de drie Graboids duikt op waardoor het trio gedwongen is bescherming te zoeken op een paar rotsen. Uiteindelijk wagen ze een sprint naar Rhonda’s auto, waarmee ze terugrijden naar Perfection.

In het dorp gelooft niemand hen, totdat een Graboid uit de grond opduikt en Walter doodt. De overige inwoners vluchten naar de daken van hun huizen. Ondertussen duikt er ook een Graboid op bij het huis van de Gummers. Burt en zijn vrouw gebruiken het complete wapenarsenaal uit hun kelder en slagen erin het beest te doden.

Wanneer men ontdekt dat de Graboids bezig zijn de fundering onder de gebouwen weg te graven komt Earl met het plan de stad te ontvluchten met een bulldozer. Terwijl de dorpelingen de Graboids afleiden met geluiden, haalt Val het voertuig op. Met de bulldozer hopen ze de bergen te bereiken, waar de Graboids niet kunnen komen. Onderweg pikken ze ook Burt en Heather op, die voor de zekerheid een paar zelfgemaakte bommen meenemen.

De Graboids doorzien het plan en graven een valkuil op de route van de bulldozer. Hierdoor is iedereen gedwongen weer naar de rotsen te vluchten. Daar ze hier niet lang kunnen blijven, proberen ze de twee overgebleven Graboids te doden. Earl slaagt erin een van de Graboids een bom van Burt op te laten eten, maar de tweede Graboid trapt hier niet in. Uiteindelijk grijpt Val de laatste bom en vlucht richting een afgrond, waar hij doet alsof hij de bom naar de Graboid wil gooien. Net voor de Graboid bij hem is springt hij echter opzij en het beest stort de afgrond in.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Bacon, Kevin Kevin Bacon Valentine "Val" McKee
Ward, Fred Fred Ward Earl Bassett
Carter, Finn Finn Carter Rhonda LeBeck
Gross, Michael Michael Gross Burt Gummer
McEntire, Reba Reba McEntire Heather Gummer
Wong, Victor Victor Wong Walter Chang
Jayne, Robert Robert Jayne Melvin Plug
Richards, Ariana Ariana Richards Mindy Sterngood
Stewart, Charlotte Charlotte Stewart Nancy Sterngood
Genaro, Tony Tony Genaro Miguel
Marcus, Richard Richard Marcus Nestor Cunningham
Parker, Sunshine Sunshine Parker Edgar Deems
Bachmann, Conrad Conrad Bachmann Dr. Jim Wallace
Besch, Bibi Bibi Besch Megan Wallace

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Tremors scoorde anno 2015 een score van 84% bij de critici en 74% bij het publiek op Rotten Tomatoes. Op datzelfde moment scoorde de film een 7,2 op de Internet Movie Database.

Prijzen/nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

1991, Saturn Awards

4 nominaties:

  • Beste Sciencefictionfilm
  • Beste Special Effects
  • Beste Vrouwelijke Bijrol (Finn Carter)
  • Beste Vrouwelijke Bijrol (Reba McEntire)
1991, Young Artist Award

1 nominatie:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Michael Gross begon met het filmen precies een dag na de laatste aflevering van Family Ties.
  • De Graboids lijken te zijn gebaseerd op de wormen in Dune.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]