Zeeslag (spel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeslag
Papieren versie van zeeslag
Papieren versie van zeeslag
Aantal spelers 2
Uitgever MB

Zeeslag is een bekend spelletje dat oorspronkelijk op papier werd gespeeld. Later bracht MB een spel onder dezelfde titel uit. Het spel kan nu ook online via het internet gespeeld worden.

Speelwijze[bewerken]

Zeeslag wordt gespeeld op een veld van 10 x 10 hokjes. Dit veld is langs 1 as genummerd met getallen, en langs 1 as met letters. Een hokje wordt derhalve aangeduid met een letter-cijfer combinatie, bijvoorbeeld A1 of B9.

Iedere speler mag op zijn helft vijf schepen plaatsen met een omvang variërend van 2 tot vijf opeenvolgende hokjes. Schepen mogen horizontaal of verticaal staan, maar niet diagonaal. Schepen kunnen ook niet samen hetzelfde hokje in beslag nemen. Het aantal vierkanten voor elk schip wordt bepaald door het type schip. De schepen kunnen elkaar niet overlappen, dat wil zeggen, een schip kan maar één bepaald vakje in het rooster bezetten. De boten raken elkaar niet, ze liggen helemaal vrij van de andere schepen. De soorten en aantallen toegestane schepen zijn hetzelfde voor elke speler. De meest gebruikte schepen zijn:

Aantal
schepen
Scheepstype Afmeting
in vakjes
1 x vliegdekschip 5
2 x slagschip 4
3 x onderzeeër 3
3 x Torpedobootjager 3
4 x Patrouilleschip 2

Nadat de schepen zijn geplaatst, verloopt het spel in een aantal ronden. In elke ronde neemt iedere speler een beurt om een ​​doelvak in het rooster van de tegenstander die moet worden beschoten te noemen. De tegenstander vertelt of het vak wordt bezet door een schip, en als het een "hit" merken zij dit op hun eigen eerste rooster. De aanvallende speler neemt nota van de treffer of misser op zijn eigen "volg"rooster, om zich een beeld vormen van de vloot van de tegenstander. Doel is dat beide spelers zo door gericht te raden proberen als eerste de volledige locaties van alle schepen van de tegenstander te raden.

Wanneer alle van de coördinaten van een schip zijn geraakt, is het schip gezonken. De eigenaar van het schip deelt dit mee, bijvoorbeeld "Je hebt mijn slagschip laten zinken!". Als alle schepen van een speler zijn gezonken, is het spel afgelopen en wint de tegenstander.

Film[bewerken]

In 2012 werd het spel als basis gebruikt voor de film Battleship