Nichiren-boeddhisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een gohonzon

Het Nichiren-boeddhisme (日蓮系諸宗派, Nichiren-kei sho shūha) is een tak van het boeddhisme gebaseerd op de leringen van de Japanse monnik Nichiren Daishonin.

Nichiren-boeddhisme is een brede term die verschillende scholen en subscholen alsook nieuwe Japanse religies overkoepelt. Verschillende vormen van het Nichiren-boeddhisme hebben een grote invloed gehad op de Japanse samenleving.

Nichiren focust zich vooral op de Lotus soetra en men gelooft dat iedereen de Boeddhanatuur bezit. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de verlichting in dit leven te bereiken.

Ook staat deze stroming bekend als een tegenstelling tegenover andere vormen van Boeddhisme door hun evangeliserende inslag: men probeert anderen te overtuigen om ook boeddhist te worden; dit staat bekend als shakubuku. Nichiren-boeddhisten geloven dat door het verspreiden van Nichirens leringen en hun effect op aanhangers een vredige, rechtvaardige en voorspoedige samenleving ontstaat.

Ook wordt aan Nichiren een mándala toegeschreven. Nichiren wordt geassocieerd met de 'Ware Boeddha': de Sakyamuni Boeddha.

De grootste stroming van het Nichiren-boeddhisme is de SōKa Gakkai International (SGI), ook wel Soka Gakkai met ruim 20 miljoen aanhangers.