Jasper Krabbé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jasper Jeroen (Jasper) Krabbé (Amsterdam, 1970) is een Nederlands beeldend kunstenaar.

Biografie[bewerken]

Krabbé studeerde cum laude af (schilderkunst en grafiek) aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Cooper Union New York. Zijn schilderijen reflecteren de herinnering aan plaatsen, gebeurtenissen en individuen, opgedaan tijdens reizen naar onder andere Cuba, de Stille Zuidzee en Nieuw-Zeeland. Krabbé begon zijn artistieke carrière op straat: als de graffiti-artiest 'Jaz' maakte hij deel uit van het Amsterdamse collectief USA (United Street Artists).

In zijn tekeningen maakt Krabbé vaak gebruik van reeds bestaand materiaal zoals enveloppen, pakpapier en pagina's uit boeken of encyclopedieën. Daarmee mengt hij de oorspronkelijke functie met persoonlijke beelden. Solo had Krabbé exposities in onder andere Zweden, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten. Werk van de kunstenaar is opgenomen in collecties van onder meer De Nederlandsche Bank, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum de Fundatie in Zwolle.

Krabbé speelde in de televisieserie Willem van Oranje uit 1984 de jonge Willem.

Krabbé is de middelste zoon van de acteur en beeldend kunstenaar Jeroen Krabbé, kleinzoon van beeldend kunstenaar Maarten Krabbé en achterkleinzoon van beeldend kunstenaar Hendrik Maarten Krabbé.