Een vrouw als Eva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Vrouw als Eva
Alternatieve titel(s) A Woman like Eve
Regie Nouchka van Brakel
Producent Matthijs van Heijningen
Scenario Judith Herzberg
Nouchka van Brakel
Carel Donck (idee)
Hoofdrollen Monique van de Ven
Marijke Merckens
Renée Soutendijk
Peter Faber
Maria Schneider
Muziek Laurens van Rooyen
Montage Ine Schenkkan
Camerawerk Nurith Aviv
Distributie Bridge Entertainment
Première Vlag van Nederland 1979
Genre Drama, romantiek
Speelduur 105 minuten
Taal Nederlands, Frans
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Een vrouw als Eva is een Nederlandse speelfilm uit 1979 onder regie van Nouchka van Brakel.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal gaat over de huisvrouw Eefje, die getrouwd is met Ad en in een flat woont, samen met hun twee kinderen Sander en Britta. Eva is niet gelukkig met haar bestaan van huishouden, kinderen opvoeden en voor haar man zorgen. Na een uitbarsting bij haar moeder thuis op moederdag verrassen Ad en buurvrouw Sonja haar met een trip naar Zuid-Frankrijk. Als de beide vrouwen daar naar het strand gaan, ontmoet Eefje tijdens een zwempartijtje de Franse Liliane. Liliane is lesbisch en woont met nog een aantal anderen in de Corbeille commune. Eefje en Sonja gaan er kijken. Sonja vindt het niks, Eefje wordt aangetrokken door de eenvoudige leefstijl van de bewoners, en niet in de laatste plaats door Liliane, die haar Eva noemt, en haar omringt met aandacht. Eenmaal weer thuis kan Eva Liliane niet vergeten, en als Liliane vanwege een vrouwenfestival naar Nederland komt, besluit ze haar weer op te zoeken. Eva's gevoelens raken verward: wil ze verder met Liliane, of toch bij haar man blijven? Ze besluit voor het eerste te kiezen en Liliane achterna te reizen naar de commune Frankrijk. Na de scheiding van Ad worden de kinderen in eerste instantie aan haar toegewezen. Ad bouwt intussen een relatie op met buurvrouw Sonja.

Toch niet in harmonie met de hele situatie wordt Eva in Frankrijk steeds ongelukkiger. Terug in Nederland huurt ze een woonboot waar ook de kinderen bij haar zijn en waar ze Liliane kan ontvangen. Tijdens de voortslepende rechtszaak over hun echtscheiding worden de kinderen uiteindelijk bij Ad geplaatst, ook omdat die inmiddels met Sonja in ondertrouw is gegaan. Volgens zijn advocaat kunnen zo twee onvolledige gezinnen weer één gezin vormen. Eva is nu alleen, ze kan dus in principe doen wat ze wil. Liliane laat de keus helemaal van Eva afhangen. Ze besluit haar grote liefde te volgen. Eenmaal op het station blijft Eva op het perron een tijdlang staan. Stapt ze op de trein naar een nieuw leven? In de slotscène zien we de trein wegrijden waarna Eva zich omdraait en het perron afloopt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Ven, Monique van de Monique van de Ven Eefje/Eva van Heusden-Verheij
Faber, Peter Peter Faber Ad van Heusden
Schneider, Maria Maria Schneider Liliane
Bendig, Mike Mike Bendig Sander
Knaup, Anna Anna Knaup Britta
Dekker, Truus Truus Dekker Eva's moeder
Merckens, Marijke Marijke Merckens Sonja, de buurvrouw
Soutendijk, Renée Renée Soutendijk Sigrid
Scherjon, Elsje Elsje Scherjon Mevr. Degenkamp, maatschappelijk werkster
Meurs, Heleen van Heleen van Meurs Advocate van Ad bij rechter
Hulsman, Ben Ben Hulsman oom Gerrit
de Groot, Theo Theo de Groot oom

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De muziek in de film is van Laurens van Rooyen. In de film komen twee liedjes voor, 'Doelloos' en 'Liliane', die beide gezongen worden door Margriet Eshuijs. De teksten zijn van Karin Loomans De songs zijn in 1979 op single uitgebracht. Een compleet album met de soundtrack kwam er nooit.

Voor de buitenlandse release van de film (onder de titel A Woman like Eve zijn de gezongen stukken vervangen door een instrumentale variant. Voor de DVD-release door Bridge Entertainment is niet een Nederlandse, maar een buitenlandse kopie van de film gebruikt, zodat de Eshuijs-songs niet meer te horen zijn.