De Sportman van de Eeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sportman van de Eeuw
Regie Mischa Alexander
Producent Emjay Rechsteiner
Paul Voorthuysen
Scenario Mischa Alexander
Muziek Zbigniew Preisner
Première 6 april 2006
Genre Drama
Komedie
Speelduur 100 minuten
Taal Fries
Land Nederland
Budget 1,2 miljoen euro
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Sportman van de Eeuw (in het Fries Sportman fan 'e ieu) is een film in het Fries uit 2006 over Taeke (Jochum ten Haaf), een fervent beoefenaar van het paalzitten .

De film werd in 2006 genomineerd voor twee Gouden Uien, in de categorieën Slechtste Film en Slechtste Regisseur, maar deze werden uiteindelijk beide gewonnen door Het Woeden der Gehele Wereld.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film toont Taekes levenslange passie voor paalzitten, waarbij hij het record van ca. 250 dagen probeert te overtreffen. Eten wordt gebracht tot op de paal, waarmee gesuggereerd wordt dat er geen pauzes zijn, zelfs niet voor sanitaire behoeften.

Hij doet het van kinds af aan. Als jong volwassene verwekt hij tijdens zo'n wedstrijd op de paal een kind bij zijn vriendin Tjitske (Ricky Koole), die voor een vrijpartij op de paal geklommen is. Het raakt uit nadat Tjitske Taeke om hulp vraagt wegens familieomstandigheden, en Taeke weigert zijn deelname aan de wedstrijd af te breken. (Hij weet nog niet dat ze zwanger van hem is.) Tjitske trouwt met Taekes rivaal Rintje, de zoon van een rijke boer. Wanneer de bruiloftstoet langkomt breekt Taeke zijn recordpoging alsnog af, maar dan is het te laat.

Taeke wordt communist en berooft met partijgenoten een bank om de kas van de partij te spekken. Bij de bank valt weinig contant geld te halen. Ze zien ervan af om klanten te beroven, dat vinden ze niet ethisch. Daarom dwingen ze de klanten om het geld dat ze bij zich hebben op hun spaarbankboekje te storten (en dwingen ze de bank daaraan mee te werken), om vervolgens de bank van dat geld te beroven.

Taeke komt in de gevangenis. Ook daar gaat hij paalzitten. Tot zijn spijt komt hij vervroegd vrij waardoor hij geen record kan vestigen.

Omdat Rintje Taeke steeds dwarszit maakt Tjitske het uit met Rintje, en is het weer aan tussen Taeke en Tjitske nadat Taeke van Tjitske hoort dat hij de vader van haar dochter is.

Uiteindelijk sterft hij als bejaarde tijdens het paalzitten.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]