Joke Tjalsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joke Tjalsma
Joke Tjalsma (2018)
Algemene informatie
Geboren 1 juni 1957
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1984-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joke Tjalsma (Nijland, 1 juni 1957) is een Nederlands actrice die behalve op het toneel ook in films en op op televisie te zien is. Ze groeide op in Sneek en studeerde in 1983 af aan de Toneelschool Maastricht. Daarna heeft ze rollen gespeeld bij diverse theatergezelschappen, waarna ze ook eigen theatervoorstellingen maakte. Dit deed ze samen met Tom de Ket en Dirk Groenveld onder de naam Balieproducties. Hoewel Friestalig speelde zij pas in 2014 voor het eerst met Tryater.

Ze speelde in films zoals De Dream en Nynke en had rollen in televisieseries, waaronder Hertenkamp, De Daltons en het met een Nipkow-schijf bekroonde 30 minuten. In 2001 speelde Joke Tjalsma de bakkersvrouw in de serie Knofje. Eind 2006 was ze opnieuw te zien in een film: Wild Romance, over het leven van Herman Brood. Hierin speelde ze de rol van Hermans moeder. Ook had ze een kleine rol in de serie De Perkse Diep van Jiskefet, die in het seizoen van 2002 werd uitgezonden.

In 2008 was Tjalsma te zien als Joke in het vierde seizoen van de succesvolle dramaserie Gooische Vrouwen. In 2010 speelde ze een rol in De gelukkige huisvrouw als Henriëtte, de moeder van hoofdpersoon Lea. In 2016 speelde ze als tante Hedwig in de Nickelodeonserie De Ludwigs. In 2017 speelde ze in B.A.B.S. als Marian Nieuwenhaag.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2022 - Bijke