Naar inhoud springen

Rense Westra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rense Westra
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 30 september 1946
Geboorteplaats Oudwoude
Overleden 2 maart 2015
Overlijdensplaats Leeuwarden
Land Nederland
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Media

Rense Westra (Oudwoude, 30 september 1946Leeuwarden, 2 maart 2015) was een Fries-Nederlandse acteur.

Westra speelde in meer dan tachtig stukken van het Friese beroepstheatergezelschap Tryater, waaronder in Friestalige uitvoeringen van Richard de Derde, Een midzomernachtsdroom en Romeo en Julia van Shakespeare en De kersentuin van Tsjechov. Daarnaast was hij vanaf 1985 in verschillende Friestalige speelfilms te zien, waaronder De Gouden Swipe (1995) en De Fûke (2000). Voor zijn rol in deze laatste film werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Acteur. Westra speelde Veldwachter Zwart in twee verfilmingen van De Kameleon-jeugdboekenreeks en in de daarnaar gemaakte musical De Kameleon Ontvoerd (2006).

Op televisie was Westra te zien in soapseries als Goudkust (1996) en Westenwind (1999). Bekend werd hij mede door zijn hoofdrol als Beant Baas in de Friestalige sitcom Baas Boppe Baas, die van 2001 tot 2005 bij Omrop Fryslân was te zien. Ook in de door Rients Gratama in 2007 geregisseerde gelijknamige theaterversie van deze serie speelde hij een hoofdrol. Westra had een vaste rol in de Friese advocatenserie Dankert en Dankert.

Westra was tevens actief voor de Friese schooltelevisie en in Friestalige cabaretprogramma's. Ook sprak hij verscheidene documentaires in en was hij te zien in reclamespotjes.

Persoonlijk leven

[bewerken | brontekst bewerken]

In Westra's persoonlijke leven speelde het christelijke geloof een voorname rol. Hij was een regelmatige kerkganger en preekte ook zelf, zowel in het Fries als in het Nederlands.

Het graf van Westra in Wartena (2015)

Rense Westra overleed op 2 maart 2015 in het MCL te Leeuwarden. Hij werd 68 jaar en werd begraven op het kerkhof van zijn woonplaats Wartena.[1]

Rense Westra Oevre Award

[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van Westra werd datzelfde jaar de Rense Westra Oevre Award in het leven geroepen door regisseur Steven de Jong. De (publieks-)prijs is bedoeld voor acteurs die veel betekend hebben voor Nederlandse films of series, maar daar (te) weinig waardering voor krijgen. Het zou echter bijna 10 jaar duren voordat deze voor het eerst echt werd uitgereikt aan acteur Peter Tuinman.[2][3]

Filmografie (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]