Naar inhoud springen

Oude Schicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Poes en Olivier Bommel met de Oude Schicht in Amsterdam (4 oktober, 1949)

De Oude Schicht is in de Tom Poes-stripverhalen een fictieve auto van Heer Bommel. De strip is oorspronkelijk geschreven en getekend door Marten Toonder.

De auto lijkt een mengeling van diverse vooroorlogse automerken. Het voertuig komt voor het eerst voor in het verhaal De drakenburcht uit 1941. Het voertuig is dan niet ouder dan 13 jaar en Heer Bommel heeft het eigenhandig opgeknapt. De twee vrienden wisselen elkaar in de verschillende verhalen af als bestuurder en soms wordt het achterzitje gebruikt. Ook bediende Joost neemt in latere verhalen af en toe achter het stuur plaats.

In het verhaal De nieuwe ijstijd (1947) legt heer Bommel handig rupsbanden om de wielen om zo door de sneeuw te kunnen rijden. Tom Poes weet met een ingebouwde straalmotor de pier-race Rommeldam-Siddewier te winnen.

De auto loopt vele malen schade op, maar wordt altijd weer opgeknapt, aangezien de Oude Schicht heilig is voor zijn eigenaar. Onderhoud pleegt Heer Bommel altijd zelf te doen en dat gebeurt doorgaans met elastiekjes, paperclips, levertraan en aspirine. Ook plakband en solutie, ijzerdraad en stevig bindtouw zijn wel genoemd, alsmede verse lucht in de banden. Zodoende kan de Oude Schicht bijna 45 jaar zonder vervanging een grote rol spelen in de verhalen, niettegenstaande deze wijze van onderhoud, de gemoedstoestand van de eigenaar en de veelal slechte gesteldheid van de wegen in met name de Zwarte Bergen.