Joost (stripfiguur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost
Strippersonage
Stripreeks Bommelsaga
Introductie De zieke hertog
Kenmerken trouwe bediende
Lijst van personages uit Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Joost is een stripfiguur uit de Nederlandse stripreeks Tom Poes, ook bekend als de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Hij is een witte hond (een labrador) die het beroep van butler uitoefent in het kasteel van Heer Bommel.

Oorsprong en personage[bewerken]

Joost doet zijn intrede in het verhaal De zieke hertog uit 1942. In dat verhaal is hij nog een tamelijk stijve lakei, die dan geruisloos bij Heer Bommel in dienst getreden is. Later verandert Joost in de goedmoedige en trouwe bediende, al uit zich dat overigens vooral wanneer zijn werkgever, die hij steevast 'Heer Olivier' noemt, in de buurt is. Tijdens diens afwezigheid wil hij zich immers nog weleens vergrijpen aan de oude port en de sigaren van zijn baas, en het huishouden op zijn beloop laten. Over het algemeen is hij echter net zo trouw als een hond (wat hij ook is).

Bijgeloof en de waarde die hij hecht aan alle gangbare bakerpraatjes en -versjes zijn ook kenmerkend voor Joost. Hiermee beïnvloedt hij vaak Heer Bommel, waarna Tom Poes met zijn nuchtere kijk en slimme listen de redding moet brengen.

Joost is een verstokt vrijgezel. Hij heeft een tante Melisse en een zwager die aannemer is. Een andere zwager werkt bij de gemeente.[1] Een achterneefje woont circa 2 km ten oosten van het slot Bommelstein aan het Molenpad. In de latere verhalen is hij weleens te betrappen met een bardame uit een hotel in Rommeldam. In zijn jeugd heeft hij bij een station gewoond.[2]

De trouw van Joost is bijna spreekwoordelijk, maar hij werkt wel graag voor een 'heer van stand', zoals Heer Bommel zich graag profileert. Als Heer Bommel in een aantal verhalen door omstandigheden van zijn voetstuk valt, is het voor Joost niet meer van waarde om zijn diensten nog langer aan te bieden, maar hij komt daar uiteindelijk altijd op terug.[3] In het verhaal De wenswerkster krijgt Joost ontslag, maar wordt aan het slot weer in dienst genomen. Ook hij behandelt zijn broodheer een enkele keer vanuit de hoogte, vooral wanneer de salarisbetaling of de later verworven wekelijkse vrije middag in het geding komt. Hij gaat er meer en meer toe over de krant gelezen aan zijn werkgever aan te bieden, hetgeen soms bepaald verkeerd valt. Zijn spaarcenten stopt hij in "stukjes", aandelen, die door manipulaties van zijn werkgever vaak hun waarde verliezen.[4]

Citaten[bewerken]

Joost heeft een aantal kenmerkende uitspraken zoals:

  • "met uw welnemen"
  • "met uw goedvinden"
  • "als ik zo astrant mag zijn"
  • "als ik zo vrij mag zijn"
  • "als ik mij verstouten mag"
  • "als u mij wilt verschonen"

Enkele van deze uitspraken hebben het gebracht tot titels van de verzamelpockets van De Bezige Bij.

Joosts kookkunsten staan niet ter discussie en zelfs een 'eenvoudige doch voedzame maaltijd' is doorgaans tafelvullend en besluit dan ook enkele tientallen verhalen.