Bulle Bas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bulle Bas
Strippersonage
Bedacht door Marten Toonder
Stripreeks Bommelsaga
Introductie De geheimzinnige roverhoofdman (1941)
Antropomorf dier hond
Kenmerken lichtgeraakt
Beroep politiecommissaris
Lijst van personages uit Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Bulle Bas is een personage uit de Nederlandse stripreeks de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Hij is een hond die de lichtgeraakte politiecommissaris in de reeks speelt. Hij woont met vrouw en kinderen[1] in een klein huisje in de villawijk "De Heuvels" te Rommeldam.

Bulle Bas debuteerde in het vierde tekststripverhaal De geheimzinnige roverhoofdman uit 1941.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Bulle Bas is de politiecommissaris van Rommeldam. Deze functie voert hij uit met een nobel doel: boeven vangen. Grondig onderzoek voor het bereiken van dit doel lijkt echter ver van zijn bed te zijn. Daardoor verdenkt hij Heer Bommel vaak ten onrechte. Dit is voor een deel te wijten aan zijn onvoorwaardelijke trouw aan burgemeester Dickerdack, die hem echter dikwijls met weinig onderbouwde of in slechts zijns inziens Rommeldam dienende opdrachten op pad stuurt. Door de naïeve en opzichtige levensstijl van heer Bommel is deze een makkelijk slachtoffer voor commissaris Bulle Bas. Bulle Bas sluit de kasteelheer vaak op totdat weer eens blijkt dat Heer Bommel onschuldig is. In het juridisch systeem van Rommeldam is hij bovendien bevoegd om een verdachte eigenhandig als openbaar aanklager voor de rechter te brengen. Het lidmaatschap van de Kleine Club geeft hem nog meer gezag.

Bulle Bas verbaliseert snel en treedt meestal laat daadwerkelijk op, maar toch redt hij heer Bommel vaak uit de problemen. Reeds in zijn eerste verhaal redt Bulle Bas de hoofdpersonen.

Bulle Bas wordt vanaf zijn allereerste optreden bijgestaan door brigadier Snuf. In De vrezelijke krakken gaat hij zelf met ziekteverlof en draagt de leiding aan zijn brigadier over. Bulle Bas werkt ook nauw samen met ambtenaar eersteklas Dorknoper.

Hij woont in de villawijk De Heuvels, in een eenvoudig huisje[2] met een volkstuintje.[3]

Citaten[bewerken | brontekst bewerken]

  • 'Ik had je al een hele tijd in de gaten, Bommel!' 'altijd dezelfde!'
  • 'Dat wordt een zware drukker, Bommel!' 'je zult een zware pijp roken!'
  • 'Je bent er gloeiend bij, Bommel! Ik ga je opschrijven!/Ik ga je bekeuren! Hóe is je naam?!'

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Niet toevallig lijkt Bulle Bas qua uiterlijk en naam op de louche zakenman Bul Super. Dit om de dunne lijn tussen wetshandhavers en wetsovertreders te duiden.
  • Ook al is hij vaak nors tegenover Heer Bommel, toch nodigt die hem vaak uit om in Bommelstein de goede afloop te vieren.