Tom Poes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Tom Poes (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Tom Poes.
Tom Poes
Strippersonage
Rotterdam, Noordereiland, Thorbeckestraat. Kunstwerk "Tom Poes" van Tamyra & Saskia Meesters
Stripreeks Bommelsaga
Introductie 16 maart 1941
Antropomorf dier kat
Kenmerken vriend en eeuwige redder
Lijst van personages uit Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes is een Nederlandse stripfiguur en het hoofdpersonage in de gelijknamige stripreeks, bedacht door Marten Toonder. Hij is een kleine, witte kater die rechtop loopt.

De stripreeks werd vertaald in meer dan 30 talen.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

tompoes
Het eten van een tompoes.

De naam van de strip en het hoofdpersonage werd door Toonders echtgenote Phiny Dick gesuggereerd, een uur voordat Marten naar De Telegraaf moest, toen ze thuiskwam met moorkoppen. Marten vroeg haar ook de strip te schrijven, maar na zes afleveringen gaf ze de opdracht terug, en zei daarbij: "Het is trouwens jouw verhaal." Tom Poes is volgens Phiny een broertje van haar Miezelientje.[1]

In de strip[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Poes maakte zijn debuut in het eerste verhaal uit de reeks, Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde. Dit tekststripverhaal verscheen vanaf 16 maart 1941 in het dagblad De Telegraaf. Aanvankelijk betrof het een kinderstrip voor jeugd vanaf 10 jaar. De eerste zes afleveringen van dit verhaal werden geschreven door Phiny Dick, maar ze zijn van het begin af aan getekend door Toonder zelf.

In het derde verhaal, In de tovertuin (1941), doet het personage Heer Bommel zijn intrede, die hierna samen met Tom Poes het belangrijkste personage in de strip werd. Samen beleven Tom Poes en Heer Bommel allerlei vreemde avonturen. Tom Poes is daarbij meestal degene die onder alle omstandigheden zijn verstand weet te blijven gebruiken. Hij weet meestal de juiste oplossing voor een problematische situatie en probeert de ijdele en onnadenkende Heer Bommel te behoeden voor al te grote onhandigheden. Het 153e tekststripverhaal, Het griffoen-ei (1976), is het enige in de reeks waarin Tom Poes geen rol speelt.

Tom Poes woont tijdens al zijn avonturen aan de Zandweg, vlak bij het kasteel Bommelstein aan de Distellaan, waar hij regelmatig op bezoek is.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tom Poes zegt regelmatig "Hm" om aan te geven dat hij iets bedenkelijk vindt.
  • Tom Poes is het enige personage in de reeks dat naakt is.