NPO Radio 6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NPO Radio 6
Logo
Voormalige namen Concertzender,
Concertzender Nieuwe Stijl, Radio 6 Soul & Jazz
Slagzin Feel the flow
Lancering 4 september 2006
Einde 1 januari 2016 (vervangen door NPO Soul & Jazz)
Eigenaar Nederlandse Publieke Omroep
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied landelijk
Frequenties (FM) DVB-T Bouquet 1 (NPO mux)
DAB+ VHF-kanaal 12C (227.36 MHz)
internet, kabel e.d.
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

NPO Radio 6 was een radiostation van de Nederlandse Publieke Omroep dat tussen 4 september 2006 en 1 januari 2016 uitzond via het kabel-, satelliet, DVB-T en DAB+-kanaal dat daarvoor werd gebruikt door de Concertzender. De Concertzender is blijven uitzenden via een eigen kanaal. De studio van NPO Radio 6 was gevestigd op de derde etage van het gebouw de Peperbus op het Media Park in Hilversum. Dit is de voormalige studio van NPO 3FM.[1] Op 1 januari 2016 heeft NPO Radio 2 Soul & Jazz de plek van NPO Radio 6 ingenomen.

De programmering bestond uit programma's van de KRO, AVROTROS, VARA, NTR, VPRO, PowNed, MAX en EO en het muzikale format van de zender bestaat uit soul en jazz.[2] Naast de reguliere programmering zond Radio 6 elk jaar (live) uit vanaf North Sea Jazz, Noorderslag en diverse kleinere festivals waar soul- en jazzmuziek prominent aanwezig zijn. Met De Zwarte Lijst had het station een jaarlijks terugkerende muzieklijst en het reikte jaarlijks de Soul & Jazz Awards uit aan Nederlands grootste soul- en jazzartiesten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf september 2006 werden op Radio 6 's ochtends, 's nachts en in grote delen van het weekend de programma's van de stichting Concertzender overgenomen. Grote delen van deze programmering waren afkomstig van de etherzenders NPO Radio 4 en 747 AM (nu NPO Radio 5), die per september 2006 werden gerestyled vanwege bezuinigingen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de zender in januari 2007 een nieuwe naam zou krijgen, maar dat is uiteindelijk op 15 april 2007 gerealiseerd. Per 1 januari 2009 zijn alle Concertzenderprogramma's van Radio 6 verdwenen. Concertzender is als zender zelfstandig doorgegaan onder de vlag van SALTO/Publieke Omroep Amsterdam.

2014-2016[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 januari 2014 werd de programmering flink gewijzigd vanwege nieuwe bezuinigingen bij o.a. NTR en VPRO.[3] Jonge talenten kregen prominente plaatsen in de programmering naast gevestigde namen. Ook werd het aantal uren live radioprogramma's flink opgeschroefd.

Op 5 maart 2015 maakte de NPO bekend dat er moest worden bezuinigd en dat NPO Radio 6 per 1 januari 2016 werd opgeheven. Het station werd te duur en trok te weinig luisteraars.[4] Op 1 januari 2016 is NPO Radio 6 vervangen door NPO Soul & Jazz dat tot 19 uur non stop muziek uitzendt en tussen 19 en 23 uur een aantal gepresenteerde programma's kent. NPO Soul & Jazz wordt via alle distributiekanalen die NPO Radio 6 had, uitgezonden met uitzondering van de satelliet.

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Een lijst van presentatoren (op volgorde van achternaam)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]