Naar inhoud springen

Aldi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ALDI
Logo van Aldi
Opgericht 1946
Eigenaar/onderdeel Familie Albrecht
Vestigingen > 8.200 (internationaal)
476 (Nederland)
Land(en) Onder andere België, Duitsland en Nederland
Aldi in Woerden.
Winkelwagentjes met het logo van Aldi.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

ALDI (een afkorting van Albrecht Diskont) is een internationaal opererende Duitse keten van discount-supermarkten, opgericht in 1946 in Essen (Noordrijn-Westfalen) door de broers Karl Albrecht (1920-2014) en Theo Albrecht (1922-2010). Aldi bestaat uit twee zelfstandige bedrijven, Aldi, soms Aldi Nord genoemd, met de hoofdvestiging in Essen (Noordrijn-Westfalen) en Aldi Süd met de hoofdvestiging in Mülheim an der Ruhr. Aldi Süd is eigendom van Siepmann Foundation en Aldi Nord is eigendom van Markus Foundation. In Nederland en België opereert Aldi Nord. De winkelketen staat bekend om het beperkte assortiment artikelen onder eigen merk met lage prijzen en de grote non-food afdeling. Maar wie tegenwoordig de prijzen vergelijkt met die van andere supermarkten, ziet dat Aldi allang geen discounter meer is.[bron?] Sinds 2016 worden er ook beperkt A-merken aangeboden, vaak op tijdelijke basis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De broers Karl en Theo Albrecht namen in 1945 de zaak van hun moeder in Essen-Schonnebeck over, die in 1913 was opgericht. De broers besloten om het winkelassortiment, dat toen circa 250 artikelen bedroeg, om commerciële redenen beperkt te houden. Deze politiek bleef het concern gedurende zijn voortgaande expansie volgen.

In 1950 bestond de keten uit 13 winkels, in 1955 uit meer dan 100 en in 1958 waren er 170 vestigingen.[1] In 1961 werd de keten opgesplitst. Een theorie omtrent de splitsing is dat de broers het oneens waren over de verkoop van tabaksartikelen. De grens tussen beide Aldi's, de zogenaamde "Aldi-Equator", loopt dwars door Duitsland en volgt voor een deel de loop van de rivier de Ruhr. In het noorden is er Aldi, in het zuiden Aldi Süd. Ondanks de splitsing onderhouden beide bedrijven een vriendschappelijke relatie en treden ze richting de leveranciers gezamenlijk op. Door de jaren heen breidde Aldi zich eerst in Duitsland uit en later in vele andere Europese landen, de VS en Australië, om anno 2019 in totaal wereldwijd uit 7.600 winkels te bestaan.

Landen met Aldi-vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 Aldi Nord
 Aldi Süd

Aldi winkels zijn te vinden in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal en Polen. Aldi Süd is actief in Oostenrijk (Hofer), Zwitserland (Aldi Suisse), China, de VS, Ierland, Slovenië (Hofer), Hongarije, Australië en het Verenigd Koninkrijk.[2]

In 2008 opende Aldi Süd zijn eerste vestiging in Griekenland. In 2010 beëindigde Aldi zijn activiteiten (op dat moment 38 winkels) in Griekenland.[3]

Begin 2017 werd bekend dat Aldi Süd het voornemen heeft om winkels te openen in Italië.[4][5] Eind 2019 waren er een zestigtal winkels.

Sinds 2019 zijn er namens Aldi Süd zeven vestigingen in Shanghai, China.[6] Deze winkels richten zich vooral op het luxe segment, zowel qua uitstraling als qua assortiment. De nadruk ligt op verse producten, kant-en-klaarmaaltijden en op online bestellen. Het streven is om uiteindelijk rond de honderd vestigingen in Shanghai te openen.[7]

Land Naam Aldi-groep Sinds Aantal winkels (benadering, eind 2019[8][9])
Australië Aldi Süd 2001 540
België Aldi Nord 1976 430
China Aldi Süd 2017 4 (100 gepland)[7]
Duitsland Aldi Nord 1946 2300
Aldi Süd Süd 1946 1900
Frankrijk Aldi Nord 1988 850
Hongarije Aldi Süd 2008 140
Ierland Aldi Süd 1998 140
Italië Aldi Süd 2018 60
Luxemburg Aldi Nord 1991 13
Nederland Aldi Nord 1973 476
Oostenrijk Hofer Süd 1968 510
Polen Aldi Nord 2008 100
Portugal Aldi Nord 2006 juni 40
Slovenië Hofer Süd 2005 december 90
Spanje Aldi Nord 2002 250
Verenigd Koninkrijk Aldi Süd 1989 840
Verenigde Staten Aldi Süd 1976 1900
Zwitserland Aldi Suisse Süd 2005 200

De familie van Theo Albrecht (Aldi Nord) is sinds 1979 eveneens eigenaar van de discountketen Trader Joe's in de Verenigde Staten, met een 500-tal vestigingen (status 2019). Zowel Aldi Nord als Aldi Sud zijn dus in de VS actief.

Bedrijfsbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur van een Aldi Nord-filiaal in Dortmund.

De Aldi-formule richt zich op het bieden van een beperkt assortiment, producten van hoogwaardige kwaliteit en lage prijzen. Het bedrijf probeert kosten te besparen door winkelpanden op goedkope locaties te huren of te kopen en deze sober in te richten. Er is geen muziek en veel producten blijven bijvoorbeeld in dozen liggen en worden niet in rekken gezet. Bovendien wordt er bespaard doordat kleinere leveranciers soms geheel of grotendeels van Aldi afhankelijk zijn, waardoor Aldi kan bedingen dat ze tegen lage prijzen goederen leveren. Tot 2002 was er geen barcodescanner aan de kassa, maar moesten de kassamedewerkers de codes van de producten uit het hoofd leren. Sinds enige tijd voert Aldi een enigszins vernieuwend beleid. Zo is men in december 2012 begonnen met de verkoop van Coca-Cola. Artikelen zoals Merci, Mars en Snickers waren al eerder verkrijgbaar. Hiermee heeft Aldi de deur geopend voor producenten die bij de grotere supermarkten klanten zagen vertrekken naar discounters zoals Lidl.

Aldi Nord dochter Trader Joe's (USA) volgt een enigszins aangepast beleid. Zo wordt er in deze winkels muziek gedraaid en worden de producten in rekken gezet. Wel wordt hier gebruik gemaakt van eigen privé-merken. In Nederland zijn er geen Trader Joe's winkels maar worden in de Aldi filialen wel een aantal artikelen verkocht onder het huismerk Trader Joe's. Deze producten zijn overigens wel geproduceerd in Nederland.

Publiciteitsbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

Aldi staat bekend om zijn geslotenheid. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld geen persdienst, het personeel mag niet met de media praten (hetgeen overigens niet uitzonderlijk is) en de directie geeft nooit interviews. Principieel wordt er ook niet gereageerd op publicaties over Aldi of Aldi-producten in de media.

In oktober 2007 baarde Aldi opzien door in krantenadvertenties en in de winkels openlijk aan te geven een aantal prijzen te verhogen. Deze prijsverhogingen waren een gevolg van gestegen grondstofprijzen voor onder andere graan en melk. Aldi beloofde bij daling van de grondstofprijzen de prijzen van de eindproducten weer te verlagen.[10]

Eigendom[bewerken | brontekst bewerken]

De Aldi-Gruppe bezit wereldwijd zo'n 7600 filialen. 4200 horen bij Aldi Nord en 3300 horen bij Aldi Süd. Experts schatten dat het totale bedrijf in 2003 een omzet van 23,5 miljard euro heeft behaald. Aldi is volledig eigendom van de familie Albrecht, er zijn geen andere aandeelhouders. Voor zijn overlijden in 2014 was Karl Albrecht volgens de Sunday Times Rich List 2014 de op twee na rijkste Europeaan met een eigen vermogen dat geschat werd op 35 miljard euro. Zijn broer Theo overleed in 2010.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Vrachtwagen van Aldi aan het lossen in Joure
De Aldi in Voorburg
Aldi Dwingeloo

Winkels[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn er 485[11] actieve Aldi-winkels.

Aldi kiest voor zijn winkels meestal de goedkoopste ruimtes uit. De winkels in Nederland zijn vaak klein, maar Aldi is sinds eind 2016 bezig om alle bestaande filialen om te bouwen naar de nieuwste winkelformule en vaak worden ook nieuwe en grotere filialen ingericht. Zo ligt de nadruk op vers, is de AGF afdeling flink uitgebreid en wordt brood vers afgebakken. De gangpaden zijn verbreed en de signalering is veel duidelijker. Het assortiment is over het algemeen beperkt, maar er is sinds 2016 een uitbreiding van het aantal producten. Naast de eigen merken, verkoopt Aldi sinds medio september 2016 ook veel A-merken zoals Coca-Cola, Fanta, Calvé, Unox, Dr. Oetker, Lay's, Glorix, etc en heeft het bedrijf anno 2019 ruim 150 A-merken in het assortiment.

Een voorbeeld van een goedkope winkelruimte is de Aldi Markt in de Gaaspstraat te Amsterdam. Deze straat is, evenals de aanliggende straat, een zijstraat van een gewone straat met woonhuizen.

Distributiecentra[bewerken | brontekst bewerken]

Aldi ging in 2021 terug van negen naar zes regionale centra die elk gemiddeld 80 filialen bevoorraden en dirigeren.[12] Het zijn ieder afzonderlijke bv's. Uniform is de strakke regelgeving, de uniforme uitstraling en het assortiment. Een bv kan buiten het basisassortiment wel enkele artikelen regionaal opnemen.

De vestigingen in 2022 zijn:

  • Aldi Culemborg (tevens Aldi Holding BV)
  • Aldi Deventer
  • Aldi Zoetermeer
  • Aldi Roosendaal
  • Aldi Roermond
  • Aldi Groningen

Aldi Best, Zaandam, Ommen en Groenlo werden in 2021 gesloten. Ommen en Groenlo werden gefuseerd en gingen op in de bv Deventer. Aldi Drachten is in 2023 gesloten.

Negatieve publiciteit[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland kwam Aldi onder andere in 2003 en 2013 negatief in het nieuws door reportages in de televisieprogramma's Zembla en EenVandaag.[13] Het personeel zou door de leidinggevenden geïntimideerd worden.[14] Ook zouden medewerkers die openlijk lid zijn van de vakbond in hun activiteiten worden gehinderd. Volgens de vakbond is het sociaal beleid er ver onder de maat, hoewel de Nederlandse filialen uiteraard gewoon onder de Nederlandse wetgeving vallen.

Concurrentie[bewerken | brontekst bewerken]

Het succes van Aldi heeft in de markt tot navolging en andere reacties geleid. Dikwijls vergelijkt men Aldi met de eveneens Duitse concurrent Lidl, die op een vergelijkbare basis als Aldi startte, maar geleidelijk meer variatie in het assortiment bracht, inclusief A-merken. Aldi bleef echter de formule van beperkt basisaanbod meer trouw. Een andere reactie in de markt was een sterkere positionering van merkloze "witte" producten en huismerken bij de traditionele supermarkten.

In België is de concurrentie met Colruyt zeer sterk. Overigens werkt ook dit bedrijf zeer geoptimaliseerd maar met een groter assortiment dan Aldi. Ook Delhaize, dat van origine eerder in het hogere segment van de markt opereert, is zeer sterk bezig de prijsvechters aan te vallen met een goedkope lijn producten onder de naam "365". De klant kan hierdoor in één supermarkt een pakket van zowel goedkope als duurdere producten samenstellen, terwijl deze vroeger bijvoorbeeld zowel naar Aldi als naar de traditionele supermarkt zou gaan; dit terwijl bij Aldi het aanbod beperkt blijft. Het gevolg is dat de traditionele supermarkten marktaandeel terugwinnen. Verder opende Delhaize anno 2010 diverse Red Market-supermarkten, die uitdrukkelijk als prijsvechters op de markt kwamen. Door al deze initiatieven werd de sterke opmars van Aldi gestuit, terwijl Lidl licht doorgroeide.

Aldi in de media[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Vlaamse rockgroep Clement Peerens Explosition maakte een liedje over de goedkope wijn van de supermarkt onder de titel "Boecht van Dunaldy", wat vrij vertaald "rotzooi van de Aldi" betekent.
  • Stand-upcomedian Freddy De Vadder gebruikte het logo van de Aldi voor zijn theatervoorstelling Icoon. Pas na anderhalf jaar toeren kreeg hij een klacht van de directie.
  • In het weekblad HUMO zit er soms in de rubriek 'Het gat van de wereld' een spotpagina met enkele nieuwe producten die te maken hebben met actuele feiten. Dit is net als de folder van de Aldi, maar dan met het anagram "DALI INFORMEERT".
  • De Vlaamse reizigersorganisatie TreinTramBus vond de nieuwe NMBS- en NS-treinstellen van de Fyra, besteld bij de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda, van ondermaatse kwaliteit. Een aantal leden van TreinTramBus vergeleek de Fyra daarop met een product van de Aldi. De winkelketen liet in een reactie weten het te betreuren dat Aldi op deze manier in een verkeerd daglicht wordt geplaatst. De winkelketen zegt in werkelijkheid zijn succes te danken te hebben aan een consequente toepassing van een combinatie tussen hoge kwaliteit en lage prijs.

Aldi Talk[bewerken | brontekst bewerken]

Aldi Talk was een mobile virtual network operator die een joint venture is van supermarktketen Aldi en Medion is. De netwerkoperator was actief in Duitsland, België en Nederland.

In 2005 startte Aldi Talk in Duitsland met de verkoop van prepaidnummers en beltegoedkaarten. De verkoop gaat volledig via de kassa's van de Aldi-supermarkten. In 2007 startte het bedrijf ook in België en in juli 2009 in Nederland. In België maakte het bedrijf gebruik van het netwerk van KPN Group Belgium, in Nederland van het netwerk van KPN Mobile en in Duitsland van dat van E-Plus. In Duitsland, Nederland en België bood Aldi Talk ook mobiel internet aan.

AldiTalk stopt per 30 juni 2022. Er kan na die datum nog een jaar mee gebeld worden.[15]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Aldi.