Vomar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vomar
Logo van Vomar
Opgericht 1968
Hoofdkantoor Opaalstraat 15
1812 RH Alkmaar
Noord-Holland
Nederland
Eigenaar/onderdeel C.A. Zwanenburg
Vestigingen 94
Land(en) Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vomar, afkorting van "voordeelmarkt", is een zelfstandige supermarktketen in het westen van Nederland, met name Noord-Holland. Het bedrijf biedt werk aan ruim 9.500 mensen en trekt wekelijks 1.200.000 klanten. De filialen bevinden zich allemaal in het gebied tussen Den Helder, Noordwijk, Utrecht en Flevoland. Het service- en distributiecentrum met bakkerij en slagerij zijn gelegen in Alkmaar op het industrieterrein Boekelermeer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vomar is een familiebedrijf. De grondleggers, W.J. Zwanenburg, J. Zwanenburg en C.A. Zwanenburg, begonnen ooit aan de Trompstraat in IJmuiden een kruidenierszaak, een zogenoemde ‘buurtwinkel'. Later besloot de familie Zwanenburg het bedrijf te verhuizen naar de Lange Nieuwstraat. In 1968 werd de eerste cash-and-carrywinkel geopend, vanaf dat moment konden klanten zelf hun producten pakken.

De eerste Vomar-supermarkt werd in 1968 geopend in Haarlem door Cees Zwanenburg, zoon van een van de oprichters. Was er in het begin sprake van harde discount, geleidelijk aan veranderde het karakter van de onderneming in dat van een full-service supermarkt. In 2016 gaf Vomar aan weer te willen overgaan tot de 'hardere discount'.[1] De keten heeft sinds juli 2020 volgens eigen opgave 71 filialen, sinds December 2021 gestegen tot 94 filialen. Het bedrijf nam in 2021 concurrent Deen over in samenwerking met Albert Heijn en DekaMarkt. Hierdoor kwamen er na goedkeuring van de overname 23 extra vestigingen van Vomar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]