Vomar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vomar
Logo van Vomar
Opgericht 1968
Hoofdkantoor Opaalstraat 15
1812 RH Alkmaar
Nederland
Eigenaar/onderdeel C.A. Zwanenburg
Vestigingen 96
Land(en) Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vomar, afkorting van "voordeelmarkt", is een zelfstandige supermarktketen in het westen van Nederland, met name Noord-Holland. De filialen bevinden zich in het gebied tussen Den Helder, Noordwijk, Utrecht en Flevoland. Het service- en distributiecentrum met bakkerij en slagerij staat op industrieterrein Boekelermeer in Alkmaar. Het bedrijf biedt werk aan ruim 10.000 mensen en trekt wekelijks 1.300.000 klanten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vomar is een familiebedrijf. De grondleggers, W.J. Zwanenburg, J. Zwanenburg en C.A. Zwanenburg, begonnen ooit aan de Trompstraat in IJmuiden een kruidenierszaak, een zogenoemde 'buurtwinkel'. Later besloot de familie Zwanenburg het bedrijf te verhuizen naar de Lange Nieuwstraat. In 1968 werd de eerste zelfbedieningszaak geopend, vanaf dat moment konden de klanten zelf hun producten pakken.

De eerste Vomar-supermarkt werd in 1968 geopend in Haarlem door Cees Zwanenburg, zoon van een van de oprichters. Was er in het begin sprake van harde discount, geleidelijk aan veranderde het karakter van de onderneming in dat van een full-service supermarkt. In 2016 gaf Vomar aan weer te willen overgaan tot de 'hardere discount'.[1] In 2021 nam het bedrijf 23 winkels van concurrent Deen over, andere gingen naar Albert Heijn en DekaMarkt. De keten heeft in april 2023 96 winkels.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]