Vomar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vomar
Logo van Vomar
Opgericht 1968
Eigenaar/onderdeel C.A. Zwanenburg
Vestigingen 70
Land(en) Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vomar, afkorting van "voordeelmarkt", is een zelfstandige supermarktketen in het westen van Nederland. Het bedrijf biedt werk aan ruim 7.000 mensen en trekt wekelijks 900.000 klanten. De filialen bevinden zich allemaal in het gebied tussen Den Helder, Noordwijk, Utrecht en Almere. De keten heeft sinds juli 2020 volgens eigen opgave 70 filialen. Het service- en distributiecentrum met bakkerij en slagerij zijn gelegen in Alkmaar op het industrieterrein Boekelermeer.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Vomar is een familiebedrijf. De grondleggers, W.J. Zwanenburg, J. Zwanenburg en C.A. Zwanenburg, begonnen ooit aan de Trompstraat in IJmuiden een kruidenierszaak, een zogenoemde ‘buurtwinkel'. Later besloot de familie Zwanenburg het bedrijf te verhuizen naar de Lange Nieuwstraat. In 1968 werd de eerste cash-and-carrywinkel geopend, vanaf dat moment konden klanten zelf hun producten pakken.

De eerste Vomar-supermarkt werd in 1968 geopend in Haarlem door Cees Zwanenburg, zoon van een van de oprichters. Was er in het begin sprake van harde discount, geleidelijk aan veranderde het karakter van de onderneming in dat van een full-service supermarkt. In 2016 gaf Vomar aan weer te willen overgaan tot de 'hardere discount'.[1]

Externe link[bewerken | bron bewerken]