Coop (Nederlandse supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coop
Coop Logo.svg
Opgericht 1891
Eigenaar/onderdeel franchise
Vestigingen 258[1]
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Coop (uitspraak: koo-op) is een Nederlandse supermarktketen, onderdeel van Coop Supermarkten.[2] Coop is aangesloten bij de inkoopvereniging Superunie. Coop is in 1891 begonnen als coöperatie in Zaandam.[3]

Het bedrijf is in 2002 samen met Codis (van onder andere de formules E-markt en Volumemarkt) samengegaan in CoopCodis. De supermarkten werden bijna allemaal Coop. Er zijn drie formules: buurt- en dorpssupermarkten met de naam CoopCompact (in handen van zelfstandige ondernemers), supermarkten met de naam Coop en de grotere prijsagressieve formule Supercoop. Oorspronkelijk was er nog een formule: Coop FullService voor franchisenemers, maar die is weer teruggebracht tot Coop.

Uitbreidingen[bewerken]

In 2008 zocht een deel van de Edah franchisewinkels van het ondergegane concern Laurus aansluiting bij Coop. In 2010 en 2012 kwamen 54 C1000-winkels bij de onderneming.

Assortiment[bewerken]

Alle winkels van Coop Supermarkten verkopen producten met het label G'woon voorheen Markant, het huismerk van Superunie. Verder worden de standaard A-merken aangeboden. Ook zijn er rekken in de winkels waar zelfstandige ondernemers hun producten kunnen aanbieden.

Distributiecentra[bewerken]

Coop heeft distributiecentra in Gieten en Deventer. Vanuit Deventer worden de gekoelde en verse producten aan de Coop supermarkten geleverd. Het centrum in Gieten verzorgt sinds eind 2014 de overige producten. Daarvoor was het in gebruik bij C1000.

Externe link[bewerken]