Coop (Nederlandse supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coop
Coop Logo.svg
Opgericht 1891
Eigenaar/onderdeel franchise
Vestigingen 258[1]
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Coop (uitspraak: koo-op) is een Nederlandse supermarktketen, onderdeel van Coop Supermarkten.[2] Coop is aangesloten bij de inkoopcentrale Superunie.

Coop is oorspronkelijk in 1891 begonnen als coöperatie in Zaandam.[3]

Het bedrijf is in 2002 samen met Codis (van onder andere de formules E-markt en Volumemarkt) samengegaan in CoopCodis. De supermarkten werden bijna allemaal Coop. Er zijn drie formules: buurt- en dorpssupermarkten met de naam CoopCompact (in handen van zelfstandige ondernemers), supermarkten met de naam Coop en de grotere prijsagressieve formule Supercoop. Oorspronkelijk was er nog een formule: Coop FullService voor franchisenemers, maar die is weer teruggebracht tot Coop.

Uitbreidingen[bewerken]

In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 Edah franchisewinkels van het ondergegane concern Laurus. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkocht aan andere supermarktketens, waaronder Coop, dat er zo 54 winkels bij kreeg.

Assortiment[bewerken]

Alle winkels van Coop Supermarkten verkopen producten met het label G'woon voorheen Markant, het huismerk van Superunie. Verder worden de standaard A-merken aangeboden. Ook zijn er rekken in de winkels waar zelfstandige ondernemers hun producten kunnen aanbieden.

Slagzinnen[bewerken]

  • De algemene slagzin van de Coop was: Lekker Gezond, Lekker Voordelig
  • De slagzin van CoopCompact was: Lekker Dichtbij
  • De slagzin van Supercoop was: In vers het best, het goedkoopst met de rest

Begin 2010 veranderde de slagzin voor alle formules in Bij Coop bent u de baas. Vervolgens, in het najaar van 2011, werd de slagzin veranderd in "Dat is mijn Coop". Deze regel wordt altijd voorafgegaan door een tweetal woorden die met elkaar verbonden worden door het &-teken. Bijvoorbeeld Vers & Voordelig. Het &-teken symboliseert het samen doen als coöperatie.

Distributiecentra[bewerken]

Coop heeft de beschikking over 2 distributiecentra in de plaatsen Gieten en Deventer.

Vanuit het Distributiecentrum in Gieten worden houdbare kruidenierswaren bij alle filialen in het land geleverd. DC Deventer levert de gekoelde en verse producten aan de Coop supermarkten.

Het DC in Gieten werd eind 2014 in gebruik genomen nadat C1000 het pand had verlaten. De verkoop van het DC aan Coop maakte deel uit van de overname van C1000 door supermarktketen Jumbo. Het grote deel van de werknemers die werkzaam waren voor C1000 zijn overgenomen door Coop. Het overige gedeelte is overgestapt naar het Jumbo distributiecentrum in Beilen.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Bedrijfssite, aantal per 11 september 2016
  2. Persbericht Coop: 'CoopCodis wordt Coop Supermarkten', 20 januari 2010
  3. Historie, coop.nl (geraadpleegd op 16 oktober 2014)