Coop (Nederlandse supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coop
Coop Logo.svg
Opgericht 1891
Eigenaar/onderdeel franchise
Vestigingen 258[1]
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Coop (uitspraak: koo-op) is een Nederlandse supermarktketen, onderdeel van Coop Supermarkten.[2] Voor wat betreft de inkoop is Coop aangesloten bij Superunie.

Coop is oorspronkelijk in 1891 begonnen als coöperatie in Zaandam.[3]

Coop is in 2002 samen met Codis (van onder andere de formules E-markt en Volumemarkt) samengegaan in CoopCodis. De supermarkten worden bijna allemaal Coop. Er zijn drie formules: buurt- en dorpssupermarkten met de naam CoopCompact (in handen van zelfstandige ondernemers), supermarkten met de naam Coop en de grotere prijsagressieve formule Supercoop. Oorspronkelijk was er nog een formule: Coop FullService (franchisenemers), maar deze is weer teruggebracht naar Coop.

Uitbreidingen[bewerken]

In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 Edah franchisewinkels van het concern Laurus. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkoopt aan andere supermarktketens, waaronder Coop, die er zo 54 winkels bij krijgt.

Assortiment[bewerken]

Alle winkels van Coop Supermarkten hebben producten van Markant, het huismerk van Superunie. Verder wordt er gebruikgemaakt van de standaard A-merken. Ook zijn er speciale rekken voor zelfstandige ondernemers die hun producten kunnen aanbieden in de winkel.

Slagzinnen[bewerken]

  • De algemene slagzin van de Coop was: Lekker Gezond, Lekker Voordelig
  • De slagzin van CoopCompact was: Lekker Dichtbij
  • De slagzin van Supercoop was: In vers het best, het goedkoopst met de rest

Begin 2010 veranderde de slagzin voor alle formules in Bij Coop bent u de baas. Vervolgens, in het najaar van 2011, werd de slagzin veranderd in "Dat is mijn Coop". Deze regel wordt altijd voorafgegaan door een tweetal woorden die met elkaar verbonden worden door het &-teken. Bijvoorbeeld Vers & Voordelig. Het &-teken staat symbool voor het samen doen (coöperatie).

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Bedrijfssite, aantal per 11 september 2016
  2. Persbericht Coop: 'CoopCodis wordt Coop Supermarkten', 20 januari 2010
  3. Historie, coop.nl (geraadpleegd op 16 oktober 2014)