Winkelformule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een winkelformule is de manier hoe een bepaalde winkel of winkelketen zijn producten aanbiedt aan de klant, de uiteindelijke consument.

De winkelformule bestaat uit 3 onderdelen.

  1. De doelgroep, een groep mensen met specifieke kenmerken, wensen en behoeften waarop je de winkel afstemt. Deze groep mensen vertegenwoordigt het marktsegment, het gedeelte van de markt waarop jij je richt.
  2. De marktpositie, een winkel die zich hoog in de markt positioneert, voegt extra diensten (zoals advies, service, en winkelsfeer) toe aan de artikelen; klanten zijn bereid daarvoor meer te betalen.
  3. De marketingmix, product, prijs, plaats, promotie, presentatie en personeel.

De 6 P's zijn:

  • Productbeleid: welk assortiment wordt er gevoerd? (welke branche, welke (bij)producten, welke merken, welke leveranciers etc.)
  • Personeelsbeleid: wat zijn de personeelseisen? (opleidings- en kenniseisen, hoeveel personeelsleden, hoe ziet het organogram er uit etc.)
  • Plaatsbeleid: wat zijn de vestigingseisen? (huur of kopen, groot of klein, eigen parkeergelegenheid, centrum of industrieterrein enzovoort)
  • Prijsbeleid: wat voor prijs wordt er gevoerd? (discountformule of juist hoge service en hoge prijzen?)
  • Presentatiebeleid: hoe worden de artikelen gepresenteerd? (gebruikmaken van een etalage, gebruik van aanbiedingsborden, strak of losjes ingedeeld)
  • Promotiebeleid: hoe de doelgroep te bereiken? (hoe bekendheid creëren)