Centra (supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centra
Opgericht 1888
Einde 2001
Verder als C1000
Eigenaar/onderdeel Schuitema
Land(en) Nederland, België
Portaal  Portaalicoon   Economie

Centra was een samenwerkingsverband tussen winkeliers en grossiers, die samen verschillende kleine supermarkten/kruidenierszaken exploiteerden in Nederland en België.

Geschiedenis[bewerken]

In 1888 startte Jacob Fokke Schuitema aan het Damsterdiep in Groningen een winkel in levensmiddelen. In 1916 resulteerde dit tot het oprichten van de firma Gebroeders D. Schuitema door Detmer en Dirk Eildert Schuitema. Dit waren de neven van Jacob Fokke.

In 1931 nam Schuitema het initiatief om de inkoopkracht van twaalf grossiers verspreid over het land te bundelen. De bedoeling was om een groot samenwerkingsverband tussen winkeliers en grossiers te creëren. Ze ontwikkelden een winkelformule voor de ondernemers die op dat moment zelf zaken deden met hun inkoopcentrale. Dat samenwerkingsverband startte vanaf 1933 onder de naam Centra. In de jaren 50, 60 en 70 groeiden Schuitema en Centra fors.

Aan het eind van de zeventig gaat het met de groei een stuk minder hard. Doordat het economisch slechter gaat kiezen klanten voor voordeliger concurrenten. Schuitema besluit om een nieuwe koers te varen. Het ontwikkelt een nieuwe winkelformule: C1000. Vanaf 1981 werden de Centra winkels langzaamaan vervangen door C1000. De laatste Centra supermarkt sloot op 1 december 2001 haar deuren.[1]