Heeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heeg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Heeg Wapen van Heeg
Details Details
Heeg (Friesland (hoofdbetekenis))
Heeg
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 36′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 2307
Overig
Belangrijke verkeersaders N354
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Heeg
Heeg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Heeg (Fries: Heech) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 lag Heeg in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Ligging[bewerken]

Heeg ligt een kleine tien kilometer ten zuiden van Sneek aan de noordelijke oever van het Heegermeer. Vanuit Heeg is het IJsselmeer eenvoudig te bereiken via het Johan Frisokanaal, de Fluessen, de Morra en daarna de stad Stavoren.

Geschiedenis[bewerken]

Palingaak Korneliske Ykes II

De palingvisserij was lange tijd een belangrijk middel van bestaan. Tot 1914 werd vanuit Heeg paling naar Londen geëxporteerd; de Heeger palingvissers hadden tot 1938 hun eigen ligplaats op de Theems bij de Tower Bridge. In het wapen van Heeg is een paling afgebeeld.

Rond het jaar 2009 is in Heeg de palingaak Korneliske Ykes II gebouwd. Dit is een reconstructie van het schip dat vroeger vanuit Heeg naar Londen voer voor het transport van paling.

Recreatie[bewerken]

Heeg is een bekend watersportcentrum met enkele zeilscholen, jachthavens en scheepswerven. Mede door de watersport heeft Heeg een aardig uitgaansleven en heeft de middenstand een behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte. In het centrum van het dorp bevinden zich enkele 18e-eeuwse gebouwen. Van mei t/m september is Heeg met een fiets- en voetveer met Balk verbonden.

Sport[bewerken]

  • VV Heeg, voetbalvereniging
  • WSHeeg, zeilvereniging
  • Heecherop, volleyballverening

Kerken[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Een deel van Heeg is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten.

Openbaar vervoer[bewerken]

Geboren in Heeg[bewerken]

Externe link[bewerken]