Parrega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parrega
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Parrega (Friesland)
Parrega
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 29′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
485[1]
Overig
Postcode 8763
Woonplaatscode 2319
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Zicht op Parrega vanuit het noordwesten
Zicht op Parrega vanuit het noordwesten
Parrega vanaf de brug over de Workumertrekvaart
Parrega vanaf de brug over de Workumertrekvaart
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Parrega (Fries: Parregea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Bolsward, ten noordwesten van Hieslum en ten noordoosten van Workum. De dorpskern ligt ten oosten van N359, aan beide zijden van de Workumertrekvaart.

In 2021 telde het dorp 485 inwoners. Onder het dorp valt grotendeels de buurtschap Angterp. Samen met Hieslum heeft het een gezamenlijk dorpsbelangenvereniging, opgericht in 1917, en ze worden samen ook wel een tweelingdorp genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Parrega was vroeger een vissersdorp, ten oosten van het Parregaastermeer dat in 1879 werd ingepolderd. Het dorp ontwikkelde zich langs de Workumertrekvaart, voornamelijk aan de westoever. Later ontwikkelde het zich ook aan de andere kant van de vaart.

In een kopie van 1379 van een document uit 1275 werd de plaats vermeld als Epangne, dat gelezen zou moeten worden als Epenregae of juist als Epinge. In 1315 werd het vermeld als Uppanerynghe, in 1398 Pangra, in 1400 als Enpanraga (te lezen als Eppanraga), in 1488 als panderaghaene indijck, in 1496 als Parega, in 1505 als Pardergae en in 1579 als Paraga.

Wat de plaatsnaam precies duidt is niet bekend. Mogelijk verwijst het naar de lieden van Epa via de geslachtsnaam Epinge. Het huidige slotelement doet denken aan ga, een dorp, maar zou deze niet betekenen.

Tot in het begin van de twintigste eeuw was er sprake van de buurtschappen Moneburen, Aemburenm en Zuiderend maar omdat ze allen slechts een boerderij omvatte worden ze niet meer als eigen buurtschappen gezien.

Tot 2011 behoorde Parrega tot de voormalige gemeente Wonseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van Parrega, de Sint-Johannes de Doperkerk stamt uit de 13e of 14e eeuw. De muren van de kerk, die gewijd is aan Johannes de Doper, bestaan grotendeels uit gele kloostermoppen.

In de zuidelijke muur zijn later kleinere gele stenen gebruikt. De zadeldaktoren is waarschijnlijk van een iets jongere datum en werd opgetrokken van rode moppen. In toren zijn ook platen Bremer zandsteen verwerkt.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste sportvereniging van het dorp is de Touwtrek vereniging Parrega, hoewel men traint in It Heidenskip. Verder kent een gymvereniging, volleybalclub en twee biljartverenigingen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis plus, het Multifunctioneel Centrum de Gearhing. Verder kent het harmonieorkest Excelsior Parrega, zangvereniging Halleluja, een gezelligheidskoor en samen met de dorpen Hieslum en Dedgum een gezamenlijke dorpskrant.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Parrega heeft een eigen basisschool, De Paadwizer. De christelijke school is naast voor de kinderen uit het eigen dorp ook de basisschool voor Hieslum, Ferwoude, Gaast en Dedgum.

Brandweerkazerne[bewerken | brontekst bewerken]

In Parrega staat een brandweerkazerne die onderdeel uitmaakt van de Veiligheidsregio Fryslân (VRF). In de kazerne staat een tankautospuit en een msa. In 2019 is er ook een pm (Personeel/Materieelvoertuig) bij gekomen. Deze is aangeschaft volgens dekkingsplan 2.0 en is voor de uitrukken, oefeningen en cursussen. Het korps telt veertien leden.[bron?]

Geboren in Parrega[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parrega van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.